Cum se prepară infuzia combinată de valeriana, licoarea care reglează toate mecanismele secreţiilor gastrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriana are proprietăţi analgezice, antiseptice, hipotensive, antispasmotice, sedative, diuretice şi hipnotice, însă planta se utilizează cu succes şi în tratarea problemelor stomacului.

La acest nivel, valeriana are indicaţii terapeutice  şi în gastrite, ulcer, sindromul colonului iritabil, spasme gastrointestinale,  crampe abdominale şi colită, dar poate fi folosită foarte bine şi pentru stimularea poftei de mâncare.

Specialiştii în fitoterapie recomandă un preparat  util în majoritatea problemelor amintite. 

„Infuzia combinată de valeriana reglează toate mecanismele secretiilor gastrice. Este mai cu seama eficientă în gastrite, ulcer, sindromul colonului iritabil, spasme gastrointestinal care apar pe fond de stres, de suprasolicitare nervoasă. În gaz de gastrite şi ulcere, se administrează câte o cană (300 ml), care se bea în reprize, pe parcursul unei zile. Un tratament durează 12 zile, cu 5-10 zile de pauză. Spasmele gastrointestinale se tratează cu câte două căni pe zi, timp de o săptămâna, iar sindromul colonului iritabil cu un amestec în părţi egale din pulberi de rădăcina de valeriana şi de seminţe de fenicul, din care se ia câte o jumătate de linguriţă de patru ori pe zi, timp de două săptămâni”, explică Elena Badea , administratorul site-ului infuziedesanatate.ro. 

Chiar şi stresul cauzat de solicitări psihice majore poate fi combătut tot cu ajuorul aceluiaşi preparat , caz în care se recomandată administrarea a cel mult două căni de ceai pe zi, timp de trei zile.

Stimulază şi funcţionarea pancreasului exocrin 

Iată şi reţeta pentru această apreciată licoare:

„Că să obţii infuzia combinată este necesar să laşi la macerat trei-patru linguri rase de rădăcina mărunţită, într-o jumătate de litru de apă rece, peste noapte. Dimineaţa se filtrează şi se fierbe planta, cinci minute în jumătate de litru de apă, apoi lasă la răcit şi strecoară. La final amestecă cele două lichide şi vei obţine aproximativ un litru de preparat. În amestec cu seminţe de chimen, frunze de urzică (câte trei părţi), rădăcini de obligeană, frunze de coada-şoricelului (câte o parte) este eficientă în stimularea funcţionarii pancreasului exocrin", precizează Elena Badea

Potrivit specialistului, se pregăteşte un ceai din 5 grame din acest amestec la un pahar de apă fierbinte, care se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară şi se beau câte 100 de mililitri de trei ori pe zi, la o ora după de masă”, precizează specialistul. 

Precauţii şi contraindicaţii

Specialistul recomandă folosirea acestei plante sub supravegherea unui medic şi precizează că în condiţii de utilizare nesupravegheată, preparatele din valeriană pot crea dependenţă şi dereglări fiziologice şi de comportament.

"Valeriana dă foarte rar reacţii adverse, dacă se respectă dozajul recomandat de specialişti. Acestea constau în somnolenţă şi, uneori, uşoară senzaţie de vertij. În exces, poate provoca palpitaţii, dureri de cap şi chiar sufocare. Preparatele din valeriană nu sunt recomandate copiilor şi femeilor însărcinate şi nici persoanelor care care în următoarele 14 zile vor suferi o intervenţie chirurgicală (ntensifică efectul de sedare)", precizează Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite