Când se deschide Transfăgărăşanul, drumul pe care se circulă doar patru luni pe an, deşi s-ar putea mai mult VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transfăgărăşan, 26 mai. Captură video CNAIR
Transfăgărăşan, 26 mai. Captură video CNAIR

Zona montană înaltă a DN7C este deschisă circulaţiei rutiere, de regulă, doar patru luni pe an, începând cu 1 iulie. Anul acesta, cu puţin noroc, cel mai spectaculos drum al ţării ar putea fi redat circulaţiei în a doua jumătate sau spre sfârşitul lunii iunie.

În momentul de faţă au loc lucrări ample de deszăpezire pe Transfăgărăşan. Sunt încă zone pe şosea în care zăpada trece de doi metri (au fost tronsoane de drum cu strat de zăpadă de 5 metri).

“Drumarii acţionează în permanenţă pentru a reda circulaţiei Transfăgărăşanul (Piscul Negru - Bâlea Cascadă), cât mai repede, înainte de termenul prevăzut în regulamentul de funcţionare a acestui sector de drum (1 iulie)”, a anunţat, miercuri, 25 mai, CNAIR.

Opt luni din an Transfăgărăşanul e închis circulaţiei rutiere

Nu s-ar câştiga două luni, aşa cum speră de ani buni hotelierii de pe Transfăgărăşan, ci, cu un pic de optimism, câteva zile. Dar s-ar putea îndrepta lucrurile la toamnă, deşi experienţa anilor trecuţi arată ca inerţia e mare şi, invariabil, de la sfârşitul lunii octombrie, Transfăgărăşanul îşi etalează frumuseţea doar pentru sălbăticiuni.

VIDEO: Joi, 26 mai, pe Transfăgărăşan:

"Poate fi lăsat deschis mai mult de patru luni. Au fost atâţia ani în care s-a putut circula chiar până la 1 decembrie sau şi mai târziu, dar de închis, l-au închis oricum, potrivit calendarului, la patru luni”, spune, pentru "Adevărul", Dumitru Grecu, hotelier, unul dintre reprezentanţii mediului de afaceri din zona Transfăgărăşan. El a fost anul trecut la discuţiile pentru identificarea soluţiilor ce ar putea fi aplicate, astfel încât drumul să fie deschis mai multe luni din an.

Hotărârea ÎCCJ care ar trebui să schimbe lucrurile

Discuţii pe marginea prelungirii perioadei în care cel mai spectaculos drum al ţării poate fi parcurs sunt vechi, au argumente pertinente, dar nu se materializează, în ciuda faptului că în 2020 operatorii de turism au obţinut o victorie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României: o hotărâre definitivă, care a anulat prevederea din regulamentul care închidea şi deschidea Transfăgărăşanul la dată fixă. 

Este vorba despre o acţiune în instanţă începută în 2018, care, teoretic, lasă cale liberă rezolvării problemei. De această decizie îşi leagă speranţele hotelierii de pe Transfăgărăşan.

      

Prin Decizia ÎCCJ nr.1781 din 08.04.2020 pronunţată în dosarul nr.4380/109/2018, CNAIR este obligată "să respecte art.44-45 din Ordonanţa nr.43/1997 privind regimul drumurilor, care stabilesc condiţiile şi împrejurările în care circulaţia pe drumurile publice poate fi restricţionată sau închisă şi care nu permit luarea unor astfel de măsuri decât în situaţii concrete, cum ar fi executarea de lucrări, condiţii meteo deosebite, situaţii de urgenţă sau forţă majoră".

Potrivit motivării instanţei, este incontestabil că siguranţa participanţilor la trafic trebuie să fie prioritară, însă realizarea acestui obiectiv nu se asigură prin menţinerea închiderii drumului public pe durata maximă recomandată în care ipotetic pot apărea anumite riscuri, ci prin îndeplinirea obligaţiilor legale  care revin administratorului drumului public, într-un timp optim, ţinând cont de avertizările meteo concrete care impun închiderea temporară a circulaţiei.

Şi conducerea Salvamont Argeş e de părere că Transfăgărăşanul poate fi ţinut deschis cel puţin 6 luni pe an.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Un ales local din Corbeni spune că a fost bătut când a acuzat Primăria că a dat 40 de mii de lei pe un festival. „De ce erai beat mangă?“ VIDEO
 

Un pompier din Argeş a murit la stingerea unui incendiu de vegetaţie. Soţia sa murise în urmă cu un an, iar fiica lor a rămas, acum, singură

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite