De când se va putea circula pe Transalpina şi Transfăgărăşan, cele mai înalte drumuri montane din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circulaţia pe sectorul închis de pe Transalpina s-ar putea relua chiar din această lună      Foto: CNAIR
Circulaţia pe sectorul închis de pe Transalpina s-ar putea relua chiar din această lună      Foto: CNAIR

Lucrătorii de la Drumurile Naţionale vor începe în zilele următoare să deszăpezească sectorul de pe Transalpina situat între Rânca şi Obârşia Lotrului, în lungime de aproximativ 25 de kilometri, care este închis circulaţiei în sezonul rece.

Pe Transfăgărşan s-a început de astăzi curăţirea zăpezii de pe partea carosabilă. 

Proprietarii de spaţii de cazare şi antrenorii, printre care se numără şi băciţa Mărioara Babu, care deţine Stâna Ştefanu, un binecunoscut loc de popas de pe Transalpina, susţin că sunt condiţii ca circulaţia să fie redeschisă în acest an în cea de-a doua parte a lunii mai, deoarece cantitatea de zăpadă este mai scăzută faţă de alţi ani. 

Zeci de turişti care au petrecut Paştele la Rânca au mers la pas pe sectorul închis circulaţiei auto de pe Transalpina, pentru a se plimba, şi au constatat că zăpada nu este aşa de mare. „Anul acesta, zăpada este mult mai puţină ca în alţi ani. În 2019 a mai fost aşa. Şi la 1 Mai a fost deszăpezit acest tronson de drum. Oamenii sunt dornici de aer curat şi de drumeţii pe munte. Haideţi să le face o bucurie măcar pe 15 mai“, a spus băciţa Mărioara Babu. 

„Autorităţile trebuie să se implice mai mult“

Constantin Pănescu, preşedintele Asociaţiei Concesionarilor din Rânca, speră ca macar de 1 iunie să se poată circula pe toată lungimea celui mai înalt drum din ţară: „Transalpina şi Transfăgărăşan sunt cele mai frumoase drumuri montane din România şi unele dintre cele mai spectaculoase din Europa, motiv pentru care un număr mare de turişti străini vin să le viziteze. 

Autorităţile trebuie să se implice mai mult pentru ca să se poată circula mai repede. Sper ca măcar de 1 iunie să se circule pe toată lungimea Transalpinei. Pentru proprietarii de spaţii de cazare acest lucru înseamnă o gură de oxigen“.

„Urmează ca în zilele următoare să se intervină şi pe Transalpina“

Anul trecut, circulaţia pe sectorul închis a fost redeschisă la jumătatea lunii iunie. Cristi Tudor, reprezentantul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, a spus că în zilele următoare se va interveni şi pe Transalpina: „Putem să comunicăm redeschiderea circulaţiei în momentul în care sunt îndeplinite toate condiţiile de siguranţă pentru participanţii la trafic. Noi nu putem să avansăm nicio dată. În mod normal şi potrivit normativelor, data pentru redeschidere circulaţiei pe sectoarele de drum închise de pe Transalpina şi Transfăgărăşan este sfârşitul luniii iunie. Nu se va ajunge la acest termen. 

Pe Transfăgărăşan s-a început de astăzi să se cureţe zăpada. Urmează ca în zilele următoare să se intervină şi pe Transalpina, după care se va putea comunica o dată aproximativă“.

Vă recomandăm să citiţi şi 

Casa monument în care a locuit revoluţionarul Tudor Vladimirescu ar putea fi cumpărată de Consiliul Judeţean Gorj. Costă două milioane de euro

Cum se manifestă afecţiunea colonului iritabil şi care este tratamentul recomandat de medici

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite