VIDEO Sicriul Regelui Mihai a fost coborât în cripta din Necropola Regală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Mihai I al României a fost înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, în Curtea de Argeş. Mii de oameni s-au adunat în aşteptarea popasului final al Regelui Mihai I.

UPDATE ORA 19:55 Se intonează Imnul Naţional şi Imnul Regal. Sicriul Regelui Mihai a fost coborât în criptă.  În acest moment, sunt trase 21 de salve de tun de către Brigada 30 Gardă.

UPDATE ORA 19:33 Slujba de înmormântare a Regelui Mihai s-a încheiat. Garda de Onoare duce sicriul Regelui Mihai la Necropola Regală, unde va fi înmormântat lângă Regina Ana.

UPDATE ORA 19:23 A început slujba de înmormântare a Regelui Mihai la Mănăstirea Curtea de Argeş. Înăuntru au acces doar membrii Familiei Regale

UPDATE ORA 19:06 Cortegiul funerar a ajuns la Mănăstirea Curtea de Argeş. Mii de oameni strigă ”Regele Mihai! Regele Mihai!”

image

UPDATE ORA 18:53 Peste 10.000 de oameni sunt pe străzile din Curtea de Argeş. Miile de oameni care au venit la Gara Regală fac pe jos drumul de 4 kilometri până la Mănăstirea Curtea de Argeş.

UPDATE ORA 18:36 Sicriul a fost urcat în maşina mortuară, ce pleacă în aceste momente spre Mănăstirea Curtea de Argeş


UPDATE ORA 18:25 Trenul Regal a ajuns în Gara Regală din Curtea de Argeş. 4.000 de oameni sunt prezenţi în jurul gării.

image

Sicriul este dus de soldaţi la maşina morturară cu care este transportat la noua catedrală Arhiepiscopală unde va fi înmormântat. În prima maşină este coroana regală de oţel şi în a doua sicriul.

UPDATE ORA 18:10 Gara Regală din Curtea de Argeş a fost acoperită cu un mesh pentru a nu se vedea starea avansată de degradare.

UPDATE ORA 17:30 Trenul Regal a intrat în Gara Piteşti. Peste 5.000 de oameni l-au aşteptat acolo pe Rege.

UPDATE ORA 17:25 În Gara Regală din Curtea de Argeş sunt acum peste 2.500 de oameni

UPDATE ORA 17:00 Peste 5.000 de oameni au venit în Gara Piteşti ca să vadă Trenul Regal cu sicriul Regelui Mihai

UPDATE ORA 16:50 Printre cei care au venit la Gara Regală din Curtea de Argeş se numără şi Lacrea Huţuleac, un pensionar de 68 de ani care a venit tocmai de la Suceava, după ce a făcut opt ore cu trenul. „Regele Mihai era un bărbat adevărat, un om de cuvânt şi de onoare, ca mai toţi domnitorii noştri. Dacă l-am fi avut Rege şi după 1947, n-am mai fi trecut prin ororile comunismului şi ar fi fost mult mai bine pentru ţara asta. Regele Mihai a fost un conducător adevărat, nu ca ăştia de acum de la guvernare, care ne jupoaie”, spune Lacrea Huţuleac.

UPDATE ORA 15:50 Peste 200 de oameni aşteaptă de mai bine de două ore în Gara Regală din Curtea de Argeş sosirea Trenului Regal cu sicriul Regelui Mihai.

În curtea Mănăstirii Curtea de Argeş s-au adunat aproximativ 300 de oameni. Bulevardul Basarabilor, artera centrală din Curtea de Argeş, este blocat, iar cei care doresc să ajungă la Mănăstirea Curtea de Argeş trebuie să meargă pe străzile laterale.

image
image

Pe drumul Piteşti-Curtea de Argeş, la fiecare punct de cale ferată sunt poliţişti.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.


La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare, anunţă reprezentanţii Casei Regale a României.

Programul detaliat al înmormântării Regelui Mihai I

Ora 17.30. Gara din Curtea de Argeş – Trenul Regal soseşte în Gara din Curtea de Argeş. Militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar vor preda altor militari, de pe peron, sicriul şi crucea. Semnal scurt de trompetă, urmat de marşuri funebre. Militarii parcurg peronul gării. Familia Regală va urma sicriul, în ordinea de precădere. La ieşirea din gară, se vor afla în faţă, Garda de Onoare şi Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul şi apoi crucea în maşinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeş.

Ora 17.50. Catedrala din Curtea de Argeş – Sosirea la Catedrală. Coborârea sicriului din maşina mortuară purtat de cei opt militari. Sicriul este purtat în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş.

Ora 17.50 – 18.20. Catedrala din Curtea de Argeş – Slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.

Ora 18.20 – 18.30. Catedrala din Curtea de Argeş – Militarii intră şi preiau sicriul şi crucea şi se deplasează către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală urmaţi de cortegiul funerar. În Catedrală va intra doar Familia Regală română.

Ora 18.40. Noua Catedrală din Curtea de Argeş – În momentul coborârii sicriului în criptă, militarii ies din Catedrală. În acest moment, vor fi trase 21 de salve de tun de către Brigada 30 Gardă. Pe acest moment vor fi intonate Imnul Naţional şi Imnul Regal.

Ora 18.50. Catedrala din Curtea de Argeş – Semnalul de trompetă “Stingerea”. Încheierea ceremoniei funerare.

Te-ar putea interesa şi:

Programul evenimentelor la înmormântarea Regelui Mihai I. Lista actualizata a familiilor regale care vor participa la funeralii

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite