Situaţie bizară la Neamţ: Spital COVID cu 860 de paturi şi 1.800 de angajaţi la 21 de pacienţi cu coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea saloanelor spitalul sunt pustii. FOTO: Dan Sofronia
Majoritatea saloanelor spitalul sunt pustii. FOTO: Dan Sofronia

Redeschiderea Spitalului Judeţean Neamţ pentru pacienţii non-COVID trenează de două săptămâni, deoarece Ministerul Sănătăţii nu a răspuns încă solicitărilor autorităţilor judeţene şi nu a emis un ordin în acest sens.

În Spitalul Judeţean Neamţ, la acest moment, 21 de persoane confirmate pozitiv cu coronavirus sunt internate în unitatea sanitară cu 860 de paturi, iar peste 32 de pacienţi asimtomatici aşteaptă să fie externaţi. 

Spitalul unde sunt îngrijiţi, în acest moment, exclusiv pacienţi bolnavi de COVID-19, este deservit de 1.800 de angajaţi, care vin zilnic la serviciu, însă nu prea au ce face, pentru că majoritatea secţiilor sunt goale, bolnavii COVID 19 fiind trataţi în cel mult trei saloane. Iar pentru plata angajaţilor şi cheltuielile de întreţinere unitatea primeşte, lunar, 5.000.000 de lei.

Între timp, ceilalţi suferinzi din judeţul Neamţ se înghesuie la Spitalul din Roman, (cu aproximativ 600 de paturi), care preia cazurile grave, iar bolnavii stau efectiv la coadă atât la Unitatea de Primiri Urgenţe, cât şi în secţiile spitalului, pentru consult sau internare. Cei cu afecţiuni mai puţin grave sunt direcţionaţi la Târgu Neamţ, unde sunt 260 de paturi. 

Pentru soluţionarea acestei situaţii, oficialii din Neamţ spun că au trimis, de două săptămâni, o solicitare Ministerului Sănătăţii, prin care vor ca unitatea să fie scoasă de pe lista celor suport COVID-19 şi în locul ei să fie înscrisă cea de la Târgu Neamţ, însă nu au primit niciun răspuns nici până la această oră.

A fost luată în calcul şi redeschiderea  parţială a unităţii judeţene, dar varianta a fost respinsă, pentru că există riscuri.

„Populaţia are nevoie de redeschiderea Spitalului Judeţean“

Pentru a exemplifica „nebunia“ de la Piatra Neamţ, la ambulatoriul spitalului (policinica) adresabilitatea este maximă, la unele specialităţi programările fiind făcute chiar şi cu două-trei săptămâni înainte. 

Pentru ca spitalul să fie redeschis pacienţilor cu alte afecţiuni este nevoie de un ordin de la Ministerul Sănătăţii, care însă nu a venit. „Am făcut o analiză temeinică şi am hotărât că populaţia judeţului are nevoie de redeschiderea Spitalului Judeţean“, declara, pe 24 iunie, Radu Firăstrău, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. 

Marţi, în conferinţă de presă, prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, preciza că a mai fost trimisă o adresă de la DSP şi alta de la Prefectură în care s-a solicitat redeschiderea spitalului din Piatra Neamţ pentru toţi pacienţii. „Spitalul Judeţean trebuie deschis în interesul sănătăţii publice şi al pacienţilor. Soluţia aleasă, cu Spitalul Târgu Neamţ, e una corectă şi nu are niciun fel de alte conotaţii decât cele legate de interesul pacienţilor“, a declarat prefectul Lazăr.

Cu decizia de mutare a pacienţilor COVID LA Târgu Neamţ nu este însă de acord primarul oraşului, Daniel Harpa, care îşi exprimă punctul de vedere într-o postare pe Facebook: „Să pui pe umerii unui oraş de mărimea Tîrgului Neamţ povara epidemiei dintr-un judeţ întreg mi se pare inconştienţă şi politizare într-o manieră impardonabilă. (...) Să schimbi regula în timpul jocului şi mai ales într-o perioadă în care cazurile sînt în creştere, e inconştienţă!“.

Până marţi, 7 iulie, în judeţul Neamţ au fost confirmaţi în total, de la începutul pandemiei, 786 de bolnavi cu COVID-19 şi 995 de suspecţi, cu un „vîrf“ în luna aprilie, când în Spitalul Judeţean erau internaţi 319 pacienţi depistaţi pozitiv la coronavirus. De la declanşarea epidemiei, în judeţ s-au înregistrat 59 de decese. 

Pe aceeaşi temă: 

Preot mort după ce s-a infectat cu Covid-19 într-un spital. Cum l-au aşteptat acasă oamenii din satul natal: :

Read Arafat explică în ce condiţii ne-am putea întoarce la starea de urgenţă

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite