FOTO Lacul cu lebede ajuns groapă de gunoi. O mână de voluntari spală ruşinea românilor care aruncă gunoaie în natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de localnici s-a mobilizat într-o acţiune civică, solicitând şi altora să li se alăture pentru a curăţa de deşeuri aria de protecţie specială.

Lacul de acumulare de la Pângaraţi, aflat pe cursul Bistriţei, în judeţul Neamţ, devine pe zi ce trece o groapă de gunoi graţie „civismului“ de care dau dovadă parte dintre localnici şi turiştili sosiţi vremelnic prin locurile de un pitoresc aparte. 

Unii depozitează ce prisoseşte prin gospodării pe malurile acumulării şi în plus cei care vin la grătare, în week-end, procedează cam la fel. Astfel că imaginea de ansamblu a zonei declarată prin hotărâre de guvern, în 2004, arie naturală de protecţie specială avifaunistică, este dezolantă. 

Nedoritul fenomen se petrece de ani şi ani, iar puţinele amenzi date de autorităţi celor cu atribuţii în domeniu şi alte acţiuni de ecologizare nu au avut efectul scontat.

Riveranii mai aruncă deşeurile şi în torenţi din pădurile ce străjuie lacul, iar atunci când plouă sunt angrenate de şuvoaie şi ajung tot pe luciul de apă. Cu această stare de lucruri nu s-au mai împăcat câţiva localnici, care au luat atitudine, la acţiunea de ecologizare alăturându-li-se consăteni şi cunoştinţe, printre voluntari fiind şi copii. 

Acţiunea nu are nici o conotaţie politică, mai ales că e şi campanie electorală, cei implicaţi nefiind sprijiniţi nici măcar de primăria din localitate sau de multe alte instituţii, care ar putea să o facă, deoarece au atribuţii în acest sens. 

„Lacul de acumulare de la Pângăraţi, un loc binecuvântat de Dumnezeu, întins pe aproximativ 150 de hectare se transformă, pe zi ce trece, prin «bunăvoinţa» bipezilor într-o nouă groapă de gunoi a judeţului Neamţ. Pentru că iubim şi respectăm natura, recunoscători fiind pentru minunăţiile care ne înconjoară în acest judeţ, implicaţi fiind de-a lungul anilor în numeroase acţiuni de ecologizare, nu am putut rămâne impasibili la iniţiativa d-nei. Loredana care, în urmă cu trei săptămâni a strigat: «Ajutor, aşa nu se mai poate»“, se arată pe pagina de Facebook a Grupului La noi, la Pângăraţi.

Printre deşeuri, lebede

Şi aşa se face că, adulţi şi copii, merg o zi pe săptămână, miercurea, şi fac curat. Cele necesare igienizării sunt luate din fonduri proprii, iar treabă este destulă, direct proporţională cu gradul de nesimţire al celor care fac mizerie.

Imaginile spun mult mai mult decât o pot face cuvintele. 

Aici zac aruncat pet-uri, cu miile, haine, sticlă, ceramică, pungi, bidoane de la fel şi fel de produse, tot ce nu le mai trebuie localnicilor prin gospodării - sobe, televizoare, resturi de mobilier.

Tabloul este completat de tot ce aduc cu ei cei veniţi la picnic, la grătar sau la plimbare pe malul lacului - sticle de la nenumăratre sortimente de băuturi alcoolice şi sucuri.

Mai sunt şerveţele umede, ambalaje de la produsele tip fast-food, cutii de la mici, cârnaţi şi carne, vetre improvizate pentru foc, ce vrei şi ce nu vrei.

Toate lăsate pe iarbă, îndesate între pietre sau aruncate în apă, plutind haotic, mai ales la maluri, după cum în unduirea valurilor. 

pinga1

Lebedele nu mai migrează de pe Lacul Pângaraţi FOTO Facebook 

Şi între toate acestea, într-un cadru ireal parcă, deşi nu-i, îşi înalţă maiestos gâturile din apă semeţele lebede, care şi-au făcut sălaş pe Lacul Pângăraţi, de unde nu mai pleacă nici iarna. Păsările sunt un punct de maximă atracţie, mai ales pentru cei mici, deoarece nu-s sperioase şi vin la mal pentru a căpăta bucăţi de pâine sau ce le aduc cei care vor să le vadă. 

Şi cum e obiceiul la români, au fost şi personaje care au vociferat sau s-au amuzat tâmp la vederea celor care ecologizau malurile lacului declarat arie de protecţie specială. 

„Pe cei dornici să ni se alăture îi aşteptăm cu inima deschisă, iar pe cei care ne critică sau ne iau peste picior îi lăsăm să se ocupe cu lucruri mai importante, cum ar fi campania electorală“, au răspuns, ironic, pentru cei care-s în stare să înţeleagă ceva din cele spuse, voluntarii. 

„Încerci să judeci dacă noi, oamenii, ne-am pierdut toate simţurile şi în special bunul simţ“

La vreo două întrebări, inimoşii membrii ai grupului menţionat nu prea au răspunsuri: „Rămâi prost şi încerci să judeci drept dacă noi, oamenii, ne-am pierdut toate simţurile şi în special bunul simţ (încep să cred că unii nu l-au avut niciodată), dacă mai există vreo urmă de responsabilitate sau dacă îi mai pasă cuiva de ceea ce lasă în urmă (moştenire)...“. 

Cei care şi-au rupt din timpul lor pentru acţiunea civică au promisiuni că vor mai veni şi alţii, iar principiul conform căruia „Faptele bune se fac în linişte şi restul e spectacol“ nu li se aplică, deoarece puterea exemplului e cea care ar trebui să îşi arate roadele. 

pinga

Două dintre voluntare FOTO Facebook

Extrem de interesantă este şi o postare a unei voluntare, Claudia Mihăilă: 

„Am fost întrebaţi de ce nu fac nimic autorităţile (Consiliul Judeţean Neamţ prin Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău, Primăria Pângăraţi, Apele Române, Hidroelectrica - trebuie verificate informaţiile, dar eu ştiu că sunt implicaţi în administrare cam toţi), de ce nu sunt scoşi la muncă asistaţii sociali, de ce nu curăţă nimeni de vegetaţie malurile apei, de ce trebuie tot noi să ne ocupăm şi de transportul gunoaielor adunate şi tot aşa. 

Ni s-a spus că nu vom rezolva nimic pentru că vor continua să arunce, că nu se dau amenzi, că nu doresc a se găsi soluţii eficiente legate de reciclare şi tot aşa. S-a râs de noi, la propriu, am fost aplaudaţi, încurajaţi, unii ne-au privit ca pe nişte nebuni care nu au treabă acasă, dar toate astea nu contează. Ştiţi de ce? Atât timp cât copiii noştri ne urmează exemplul şi se mândresc cu noi e cea mai importantă răsplată“. 

Şi, sub sloganul „Creştem oameni“, ei vor continua să se întâlnească în fiecare miercuri, atât cât vremea le va permite, pe malul Lacului Pângăraţi, cu iubire şi respect pentru natură, ca să arate că se poate.

Vă mai recomandăm să citiţi:

O călătorie spre inima Ceahlăului. Muntele sfânt al dacilor, încărcat de spiritualitate şi învăluit în mister

Muzeul Vivant de la cea mai cunoscută mănăstire din Neamţ. „Nu veţi găsi aici aur, ci sufletul acestui neam“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite