FOTO Poveşti despre gust şi savoare în Ţinutul Zimbrului: ecoBrunch cu arome de toamnă şi gastronomie tradiţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un eveniment gen ecobrunch a fost organizat şi în luna august 2020. FOTO Andrei Ştefan
Un eveniment gen ecobrunch a fost organizat şi în luna august 2020. FOTO Andrei Ştefan

După reuşita unui eveniment similar de la Parcul Natural Vânători Neamţ, cei dornici de un festin culinar şi cultural sunt invitaţi la Agapia, la un adevărat festival al gusturilor.

„Ţinutul Zimbrului este o zonă care adăposteşte o moştenire spirituală şi naturală fără preţ, meleaguri pline de har divin, aflate la graniţa dintre realitate şi basm. Reapariţia zimbrului în libertate, după ani de eforturi, este chiar ca o poveste întrupată. Specificul zonei este dat de împletirea frumuseţilor naturale cu valorile culturale şi spirituale. Comunitatea monahală prezentă aici este a doua ca mărime din Europa (după cea de la Muntele Athos), satele monastice, Văratec,

Agapia, Neamţ, cu modul lor deosebit de organizare, reprezintă un unicat European“. 

Aşa sună descrierea făcută de cei care au pus la cale un proiect de promovare a Ţinutului Zimbrului, în fapt arealul

Parcului Natural Vânători Neamţ. Iar motive pentru a face o vizită prin aceste locuri, călcate cândva de paşii lui Eminescu şi transpuse în versuri măiestre (Codrii de Aramă şi Pădurea de argint), sunt nenumărate. 

Iar unul dintre poate fi „exploatat“ sâmbătă, 3 octombrie

2020, când departe de tumultul cotidian, pe meleagurile Neamţului, are loc un eveniment gastronomic, cultural, cu elemente tradiţionale şi producători locali. 

Aşadar, la Agapia, aproape de seculara mănăstire, pensiunea Casa dintre pini va fi gazda manifestării EcoBrunch în Ţinutul Zimbrului, care propune o zi petrecută într-un cadru natural deosebit, la poale de pădure, cu voie bună, bucate tradiţionale, momente artistice, poveşti, oameni de-ai locului, drumeţii în natură, ateliere pentru copii şi adulţi, plus câteva surprize. 

Pentru reuşita evenimentului s-a implicat Asociaţia Ţinutul Zimbrului, în parteneriat cu Asociaţia My Transylvania şi Asociaţia de Ecoturism din România, alături de parteneri locali. 

„EcoBrunch este un eveniment ce îşi propune să sprijine conservarea patrimoniului local din zona rurală, mai ales în comunităţile mici, cultura lor gastronomică, plimbările în natură şi autenticitatea experienţei turistice în destinaţiile de ecoturism ale României“, explică Oana Niţoaia, manager de proiect, rostul şi scopul manifestării.

Brânzeturi, borş cu hribi, proţap de oaie...

La pensiunea Casa dintre pini, organizatorii îşi aşteaptă musafirii pe la ora 11.00, experienţa ce se anunţă a fi memorabilă debutând cu o degustare de specialităţi locale de sezon, preparate de oameni din comunitatea locală şi din localităţile din destinaţie. 

„Vă anunţăm că meniul va cuprinde preparate tradiţionale din carne, brânzeturi, legume proaspete de sezon, va urma partea caldă cu un borş cu hribi, proţapul de oaie, specialitatea locului, dar, nu ne oprim aici, vor fi mult mai multe mâncăruri, cu ingrediente alese cu grijă, pe care le veţi degusta doar dacă participaţi la EcoBrunch-ul din 3 octombrie, la Casa dintre pini, Agapia. Nu lipseşte nici desertul, căci întotdeauna un strop de energie în plus ne face bine“, spun, în câteva cuvinte, organizatorii despre ce va fi. 

casapini4

Pensiunea Casa dintre pini este situată în comuna Agapia. FOTO Facebook

Şi pare de-ajuns ca să ne închipuim că, pentru gurmanzi şi nu numai, ospăţul o să fie pe cinste. Atmosfera din timpul mesei va fi animată de momente artistice, iar odată ce foamea va fi fost ostoită, gazdele propun niţică mişcare, o drumeţie prin pitoreasca zonă a Agapiei. 

La întoarcerea la pensiune, copiilor şi adulţilor li se propune participarea la un atelier de croşetat, cursurile fiind „predate“ de un meşter popular pentru iniţierea în tainele acestei îndeletniciri sau la altul, de realizare a lumânărilor din ceară şi obiecte decorative. 

Organizatorii au pus la cale o surpriză, fiind vorba despre o vizită opţională, dar unde nu a fost dezvăluit. La eveniment vor fi şi producători, cu standuri cu produse locale, de unde pot fi achiziţionate

dulceţuri, siropuri, ori diverse suveniruri. 

„De la mic la mare, curioşi, dornici, iubitori ai experienţelor autentice, cu toţii sunteţi aşteptaţi pe 3

octombrie la Casa dintre pini, în Agapia, pentru a scrie împreună una dintre cele mai fumoase poveşti despre gust, savoare, gazde primitoate, oameni, emoţii şi locuri minunate“, este invitaţia organizatorilor de a veni la Casa dintre pini. 

Parcul Natural Vânători Neamţ, un areal care atrage de la an la an tot mai mulţi turişti deoarece aici, dincolo de pitorescul codrilor din Munţii Stânişoarei, pot fi văzuţi zimbri în captivitate, semilibertate şi în sălbăticie, a mai găzduit, pe 22 august 2020, un eveniment ca cel descris mai sus.

„Vrem ca întreaga comunitate să aibă de câştigat, nu doar turiştii care ajung în zonă“

S-a numit tot EcoBrunch în Ţinutul Zimbrului, ca loc de desfăşurare a fost aleasă incinta Administraţiei Parcului Natural şi a fost o premieră în a promova gastronomia, cultura, tradiţiile locale, producătorii din această zonă a Neamţului şi nu numai. 

Ideea de ecobrunch nu înseamnă doar o simplă socializare la degustare de bucate tradiţionale, ci implicarea participanţilor la tot felul de alte activităţi - drumeţii şi plimbări în natură, ateliere practice în diverse  meşteşuguri, spectacole folclorice, lupte cu arme medievale, etc.  

casapini3

Instantaneu de la ecobranch-ul de la sediul Parcului Vânători Neamţ.FOTO Andrei Ştefan

Cât despre meniu, enumerăm doar câteva din cele ce le-au fost oferite vizitatorilor: produse din carne, brânzeturi, legume, zacuscă de fasole, fasole bătută (iahnie), borşuri ţărăneşti cu legume sau afumătură, sărmăluţe cu urdă, tocăniţă de legume, lapte acru, murături, tocană cu mămăligă, plăcinte moldoveneşti, celebrele poale-n brâu şi prăjituri cu fructe de pădure. 

„Ne bucurăm că am dat startul evenimentelor de tip brunch în Ţinutul Zimbrului, primul de acest tip pe care îl organizăm în destinaţie. Considerăm oportună colaborarea la nivel naţional, nu doar pentru experienţa cu care vine fiecare partener, dar şi pentru vizibilitatea în România şi pe plan internaţional. Dorim ca uşor, uşor să implicăm cât mai mulţi producători şi furnizori de servicii locale, oamenii locului şi să promovăm locurile frumoase de pe tot teritoriul destinaţiei de ecoturism. Vrem ca întreaga comunitate să aibă de câştigat, nu doar turiştii care ajung în zonă“, declara Viorela Chiper, managerul Asociaţiei Ţinutul Zimbrului. 

În urmă cu ceva timp, colaborarea dintre mai multe organizaţii s-a materializat în crearea a şapte ecodestinaţii din România, scopul fiind acelaşi - promovarea lor pe plan naţional şi internaţional ca destinaţii turistice majore. Ele sunt Ţinutul Zimbrului, Băile Tuşnad şi împrejurimile, Colinele Transilvaniei, Eco Maramureş, Pădurea Craiului, Ţara Dornelor, Ţara Haţegului - Retezat. 

Ţinutul Zimbrului este destinaţia ecoturistică din judeţul Neamţ, care se suprapune peste Parcul  Natural Vânători Neamţ, oraşul Târgu Neamţ, comunele Agapia, Bălţăteşti, Crăcăoani şi Vânători Neamţ. Microregiunea a fost a treia destinaţie ecoturistică certificată la nivel naţional din 2016, iar din 2017 şi până în prezent a fost singura destinaţie inclusă în TOP 100 destinaţii sustenabile la nivel mondial.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Ţinutul Zimbrului. Care sunt rezultatele proiectului de eliberare a legendarelor animale în codrii Neamţului

Ţinutul Zimbrului, singura zonă turistică din România inclusă în Top 100 destinaţii sustenabile din lume

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite