Ceremonie grandioasă pentru Veronica Antal, prima femeie din România pe care Biserica Catolică o va beatifica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veronica Antal Foto Radiovaticana.va
Veronica Antal Foto Radiovaticana.va

În comuna nemţeană Nisiporeşti, va fi marcată o premieră pentru Biserica Catolică din România. În acest weekend, are loc Sfânta Liturghie de beatificare a Veronică Antal.

Comunitatea catolică din România va organiza sâmbătă, 22 septembrie, ceremonia de „ridicare la cinstea altarelor“ a Veronicăi Antal, o tânără fecioară ucisă brutal în Neamţ. La 60 de ani de la martiriu fecioarei, Papa Francisc a decis beatificarea ei.

Slujba va avea loc la Nisiporeşti, localitatea natală a tinerei. „Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal (1935-1958), al cărei martiriu pentru credinţă a fost recunoscut de Papa Francisc la 26 ianuarie 2018, va fi ridicată la cinstea altarelor sâmbătă, 22 septembrie 2018, ora 11.00, la Nisiporeşti (Neamţ), în cadrul unei sfinte Liturghii solemne“, a anunţat pr. Cornel Cadar, din cadrul Episcopiei Roman-Catolice Iaşi. 

Slujba va fi va fi prezidată de trimisul papei Francisc, Eminenţa Sa cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. „La sărbătoare vor fi prezenţi ÎPS Miguel Maury Buendía - nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, PS Petru Gherghel - episcop de Iaşi, ÎPS Ioan Robu - arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, pr. Marco Tasca - ministru general al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, pr. Teofil Petrişor - ministru provincial, episcopi din ţară şi din străinătate, autorităţi civile şi un mare număr de credincioşi veniţi din parohiile din Moldova. În faţa altarului, vor fi, de asemenea, prezenţi fratele şi sora Veronicăi Antal: Gheorghe Antal, respectiv Angela Albert“, au detaliat reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice. 

Rămăşiţele pământeşti ale fecioarei se află în cripta din biserica parohială a satului Nisiporeşti, după ce au fost exhumate din cimitirul localităţii, în aprilie 2018.

Cine a fost Veronica Antal 

Potrivit oficialilor Diecezei, tânăra ridicată în rândul fericiţilor s-a născut la Nisiporeşti, comuna Boteşti, judeţul Neamţ, pe 7 decembrie 1935. A trăit 23 de ani închinându-şi viaţa bisericii. După vârsta de 16 ani a vrut să intre în mănăstire, dar nu a putut din cauza regimului comunist, care închisese toate mănăstirile catolice. A rămas în satul natal şi mergea la Sfânta Liturghie în parohia Hălăuceşti: „Trăieşte acasă ca o măicuţă. Face vot de feciorie şi se înscrie în Ordinul al Treilea Franciscan (Terţiar). Primeşte zilnic sfânta Împărtăşanie şi participă la Sfânta Liturghie. Pentru a putea face acest lucru nu ezită să parcurgă, în fiecare dimineaţă, cei opt kilometri până la biserica din Parohia Hălăuceşti. Avea o evlavie deosebită faţă de sfânta Fecioară Maria, pe care o cinstea mai ales prin recitarea continuă şi zilnică a sfântului Rozariu“.

Pe 24 august 1958, pe când se întorcea pe jos de la slujbă a fost atacată de Pavel Mocanu. Acesta a vrut să o batjocorească, a atacat-o într-un lan de porumb şi a înjunghiat-o cu 42 de lovituri de cuţit. A fost găsită de săteni cu rozariul strâns în mână, iar pe piept avea doi strujeni de porumb, puşi în batjocură de criminal, sub formă de cruce. După noartea violentă a tinerei, localnicii au început să vorbească despre Veronica Antal ca despre o sfântă. Oamenii au supranumit-o „Crinul însângerat” sau „Martira curăţiei“. Procedura de canonizare a fost deschisă la 25 noiembrie 2003 în Dieceza de Iaşi. Papa Francisc a semnat la 26 ianuarie 2018 decretul prin care a recunoscut „martiriul slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, aparţinând Ordinului Franciscan Secular“.

Veronica Antal este cel de-al şaselea român care va fi declarat fericit de către Biserica Catolică. Ea este prima femeie româncă, prima tânără româncă şi primul laic român ce urmează să fie ridicat la cinstea altarelor.

Eu sunt a lui Isus şi Isus este al meu“- mesaj scris de Veronica Antal 

Veronica Antal FOTO ercis.ro

Ilustraţie: ercis.ro 

Beatificarea reprezintă trecere a unei persoane defuncte în categoria fericiţilor bisericii, aflaţi pe o treaptă inferioară sfinţilor. După beatificare poate urma declararea ca sfânt.

„În procesul de canonizare în Biserica Catolică sunt două etape. În prima etapă se declară fericit şi se ajunge, dacă se confirmă că a murit, ca martir pentru credinţă. În cea de-a doua etapă, în care este declarat sfânt, trebuie să se confirme că a făcut o minune. În cazul Veronică Antal, dacă după ce e declarată fericită se constată că a făcut vreo minune şi aceasta este confirmată de echipa care analizează cazul, poate fi declarată sfântă“, a explicat pr. Marius-Petru Bîlha, din cadrul Episcopiei Romano-Catolice Iaşi. La Neamţ sunt aşteptaţi sâmbătă în jur de 10.000 de credincioşi din Moldova şi Ardeal.

.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite