PORTRET / Şerban Porumb medicul care ne repară defectele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Porumb
Şerban Porumb

Orădeanul s-a specializat în chirurgie estetică în străinătate. El a învăţat secretele acestei meserii de la cei mai cunoscuţi chirurgi din lume.

Şerban a crescut în familie de medici. Mama lui este medic pediatru, iar tatăl lui, gastroenterolog. Fără să fie influenţat voit de părinţi, el spune că a ales medicina şi datorită lor.

„Părinţii mei fiind medici, vrând, nevrând, am auzit discuţii despre asta în casă, ba chiar am intrat în contact cu pacienţi de-ai lor. Nu mi-au spus niciodată că trebuie să fac şi eu medicina, dar cu siguranţă faptul că şi ei sunt medici m-a influenţat în acest sens”, spune Şerban.

Inspirat de artă
Încă din al treilea an de facultate, Şerban a ştiut ce ramură a medicinei vrea să urmeze. Pentru a reuşi să devină un doctor estetician priceput, Şerban a făcut şase ani de specializare în străinătate, el a învăţat secretele acestei ramuri a medicinii plastice de la cei mai buni medici în domeniu. „Am ales chirurgia estetică deoarece combină ştiinţa cu arta. Pentru o operaţie estetică trebuie o tehnică medicală complexă, dar şi simţ artistic. Am avut şi artişti în familie şi am moştenit şi eu ceva din talentul lor”, povesteşte medicul.

Şerban a ales să facă specializarea în străinătate pentru că în România chirurgia estetică nu avea o tradiţie. „Înainte de 1989, chirurgia estetică era inexistentă, aşadar dacă am vrut să fiu un bun chirurg estetician a trebuit să plec în străinătate să mă specializez. Am avut ocazia să învăţ de la medici foarte cunoscuţi şi profesionişti”, povesteşte Şerban.

Româncele îşi „lucrează” doar sânii şi nasul
După 13 ani de şcoală, Şerban şi-a deschis o clinică particulară în Oradea. Majoritatea pacienţilor lui sunt femei, din ţară, dar şi din străinătate. „Majoritatea pacienţilor mei sunt de sex feminin. Am avut pacienţi din toată ţara, dar şi din străinătate. Străinii vin la mine pentru că preţurile sunt mult mai mici decât la ei şi sunt foarte puţini medici, chiar şi acolo, care fac mai multe intervenţii deodată. Am avut pacienţi din Germania, Grecia, Italia, Spania. Dacă româncele apelează cel mai mult la chirurgia nasului şi la mărirea de sâni, străinii voi mai mult lifting facial sau corecţia siluetei”, spune Şerban.

În funcţie de cerinţele pacienţilor, o operaţie estetică poate să dureze până la şase ore, asta dacă se efectuează mai multe intervenţii deodată. „Sunt pacienţi care doresc să facă mai multe operaţii deodată, de exemplu ridicarea sânilor şi liposucţie sunt operaţii diferite. Se pot face împreună, dar procedura durează mai mult”, spune medicul.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai interesant caz pe care l-aţi avut până acum?
Unul dintre cele mai interesante cazuri pe care le-am avut până acum a fost un transsexual care a venit din Germania pentru mai multe operaţii deodată. A avut bodylift, liposcuţie, ridicare şi mărire de sâni şi abdomino-plastie. A fost o intervenţie de amploare care s-a încheiat cu succes.

Este periculoasă o intervenţie de acest gen?
Nu există operaţie fără riscuri. Majoritatea intervenţiilor decurg fără probleme. Pacientului i se fac în prealabil absolut toate analizele, iar dacă starea de sănătate a pacientului este precară nu facem operaţia, aşadar riscurile sunt minime.

Ce-i place
Şerban spune că-i plac mâncarea de calitate, vinul bun şi sportul. El spune că îi place enorm să schieze.

Ce nu-i place
Lui Şerban nu-i place prostia, îngâmfarea şi neseriozitatea.

Profil
Născut. 3 iulie 1973, Oradea.
Educaţie. Facultatea de Medicină  din Cluj Napoca. Stagiatură în chirurgie generală şi rezidenţiat în chirurgie plastică şi reparatorie.
Familie. Necăsătorit.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite