FOTO Orădenii vor avea un pod pietonal sofisticat, construit în „stil harpă“. Cât va costa „minunea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Primăria Oradea
FOTO: Primăria Oradea

Orădenii vor avea un nou pod pietonal peste Crişul Repede. Investiţia în valoare de 10,9 milioane lei ar urma să fie demarată din fonduri europene şi va asigura legătura pietonală dintre zonele de recreere ale municipiului - cetatea Oradea şi Parcul Cetăţii, cu zona de servicii ospitaliere.

GALERIE FOTO 

Podul va fi unul hobanat, în stil harpă, asimetric, cu o singură deschidere şi un singur pilon de ancorare de 34,70 metri, înclinat, amplasat pe malul drept, spre Parcul Brătianu şi Hotel Double Tree Hilton.

Podul va avea o lungime de 91 de metri şi o lăţime de 4,20 metri şi va fi iluminat atât general cât şi arhitectural.

Accesul va fi asigurat prin scări pentru urcare/coborâre pietoni, precum şi rampe pentru biciclişti şi persoane cu dizabilităţi, prevăzute cu platforme orizontale de odihnă.

Valoarea totală a investiţiei este de 10.978.253,38 lei  plus TVA, durata de realizare fiind de 18 luni, din care durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni.

Proiectul a primit aprobare, deja, la şedinţa Consiliului local din luna octombrie, urmând ca municipalitatea să scoată la licitaţie execuţia proiectului tehnic care ar putea fi finalizat undeva în vara anului viitor.

pod pietonal

„În perioada următoare vom realiza licitaţia pentru proiectul tehnic. Cel mai probabil în această iarnă vom derula procedura de licitaţie, iar până în vara anului viitor vom avea acest proiect. Există posibilitatea să-l finanţăm din actuala perioadă de finanţare, dacă se vor mai redeschide unele axe. Din datele noastre reiese că în anul viitor se vor mai redeschide anumite axe, pentru că nu au fost acoperite de proiecte axele care au fost deschise anul acesta şi îl vom depune pentru finanţare în această perioadă, situaţie în care lucrările ar putea să înceapă în toamna anului viitor şi într-un an de zile să fie gata. O a două variantă, cea de finanţare în exerciţiul financiar 2021-2028, este să depunem acest proiect pentru etapa următoare de finanţare. Este sigur finanţabil pentru că pe axa de mobilitate urbană, care va fi o axă şi în continuare pe agenda proiectelor europene, este încadrabil sută la sută, deci nu are cum să nu fie finanţat. Asta ar însemna o amânare cu un an, un an şi jumătate a acestui proiect", a explicat primarul Ilie Bolojan.

pod pietonal

Proiectul va fi urmat de un proiect de regenerare urbană pe malul stâng al Crişului Repede, care va deschide o stradă nouă de la capătul acestui pod până la intrarea în Cetate, ceea ce va presupune stabilirea unui coridor de exproprieri şi de regenerare urbană.

"Va trebui să amenajăm o stradă complet nouă începând de la capătul podului şi până la intrarea în Cetate. Acum acolo nu există nicio stradă. Va trebui să facem exproprieri şi să deschidem un coridor de regenerare urbană", a declarat primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

Numărul de proprietăţi, case şi terenuri care urmează să fie expropriate va fi stabilit ulterior.

După finalizarea podului şi a noii căi de acces către fortificaţie orădenii şi vizitatorii oraşului vor avea la dispoziţie un coridor pietonal care va lega zona centrală a oraşului începând din strada Republicii de Parcul 1 Decembrie, Cetatea şi zona de hoteluri de pe malul Crişului Repede, Parcul Ion Brătianu, Grădina Ciuperca respectiv Aquaparc Nymphaea. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite