Când trebuie schimbat uleiul de motor. Semnele care indică pericolul de uzură a componentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbul uleiului de motor Foto-Arhiva
Schimbul uleiului de motor Foto-Arhiva

Uleiul de motor este unul dintre produsele care asigură o viaţă lungă şi fără probleme automobilului. Tehnicienii spun ca ignorarea înlocuirii periodice a acestuia este singura şi cea mai păguboasă eroare pe care o poate face proprietarul unei maşini.

Potrivit specialiştilor, se recomandă ca schimbul de ulei să fie făcut cel puţin o dată pe an sau când a fost atins un număr-limită de kilometri (10.000 km sau 15.000 km, în funcţie de uleiul utilizat şi de uzura motorului).

“Uleiul nu are doar rol de lubrifiere. Acesta răceşte componentele motorului, ajută la curăţarea reziduurilor rezultate în urma procesului de ardere, protejează împotriva coroziunii şi asigură etanşeitatea dintre suprafeţele componentelor interne”, ne-a explicat mecanicul Răzvan Popa.

Specialiştii mai susţin că uleiul nu se achiziţionează “după ureche”. Tipul lubrifiantului se află trecut în cartea maşinii şi se clasifică după diverse standarde, iar cel mai utilizat este cel SAE, care delimitează tipurile de ulei în funcţie de vâscozitate.

Schimbul de ulei este una dintre cele mai simple operaţiuni care au loc în procesul de întreţinere al unei maşini. După desfacerea capacului poziţionat pe motor, se trece la înlăturarea filtrului uzat şi mai apoi la cea a scutului care protejează baia de ulei. După aceea, se desface buşonul aflat la baza băii de ulei şi se aşteaptă până când întreaga cantitate de lubrifiant  s-a scurs. După încheierea acestui proces, se înlocuieşte şi se strânge buşonul amintit anterior cu o cheie dinamometrică setată pentru o forţă de 30 Nm, se montează un filtru nou strâns cu 25 Nm şi se adaugă cantitatea de ulei necesară în funcţie de motorul maşinii. La final, mecanicul va confirma computerului că înlocuirea uleiului a fost efectuată”, a explicat specialistul.

Iată câteva semne care arată că trebuie schimbat uleiul de motor:

1. Motorul zgomotos
Atunci când uleiul îşi pierde din calităţi datorită vechimii, acesta nu mai poate păstra aceeaşi lubrifiere motiv pentru care piesele încep să frece unele de altele. În momentul în care motorul începe să fie zgomotos şi de sub capotă se aud zgomote suspecte, primul pas este schimbarea uleiului.

2. Indicatorul de pe bord
Cele mai multe maşini moderne au indicatoare de bord care atenţionează şoferii că uleiul trebuie schimbat.

3. Verificarea nivelului
Cea mai cunoscută şi una dintre cele mai simple metode este verificarea nivelului de ulei din motor. Motorul autoturismului consumă treptat ulei, iar pe măsură ce acesta îşi pierde din calităţi, începe să fie consumat şi mai rapid. Atunci când nivelul uleiului scade sub nivelul optim, el trebuie completat, iar atunci când începe să scadă rapid iar textura arată uzură, se recomandă schimbarea uleiului.

4. Mai mult de un an
Regula generală spune că uleiul trebuie schimbat o dată pe an, indiferent de numărul de kilometri parcurşi, pentru a asigura funcţionarea optimă a motorului. În cazul în care şoferul nu îşi poate aminti la ce dată a schimbat ultima dată uleiul, şansele sunt mari ca acesta să fie deja prea vechi. Uleiul schimbat prea devreme nu poate face nici un rău motorului, însă uleiul neschimbat la timp afectează performanţele maşinii.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite