VIDEO Corduneanu, interlopul cu pagină de Wikipedia. Imagini rare cu Costel Corduneanu reprezentând România la competiţiile sportive internaţionale

VIDEO Corduneanu, interlopul cu pagină de Wikipedia. Imagini rare cu Costel Corduneanu reprezentând România la competiţiile sportive internaţionale

Costel Corduneanu, alături de Francis Vaştag şi Leonard Doroftei

Înainte de a deveni cel mai de temut interlop din Iaşi, liderul clanului Corduneanu a fost sportiv de performanţă. Costel face şi acum sport, la Iaşi, şi aminteşte des despre realizările sale ca sportiv. În trecut, a reprezentat România la două olimpiade şi mai multe campionate internaţionale.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Pentru ăştia care m-aţi considerat şi mă consideraţi «interlop». Am fost sportiv şi am reprezentat ţara, asta nu ştiti să daţi la ziare, pe net, la tv“, scrie Costel Corduneanu, într-o postare recentă pe Facebook. 
 
Cunoscut mai degrabă pentru scandalurile cu iz penal în care el sau familia lui au fost implicaţi de-a lungul anilor, Costel Corduneanu, şeful clanului interlop cu acelaşi nume din Iaşi, ascunde în spate o carieră sportivă plină de satisfacţii profesionale. 
 
Înainte de a închega cel mai solid clan din zona Moldovei, Corduneanu a practicat luptele libere, fiind angajat cu grad de subofiţer în cadrul cluburilor Steaua Bucureşti şi Dinamo Braşov. S-a retras în 2002, cu un palmares destul de bogat. 
 
Costel Corduneanu a fost unul dintre cei mai buni luptători pe care i-a dat municipiul Iaşi, fiind campion mondial la cadeţi, vicecampion european şi participant din partea României la două ediţii ale Jocurilor Olimpice. La Barcelona, în 1992, unde a obţinut locul IX şi la Atlanta, în 1996, când s-a clasat pe locul XIV. 
 
La cele două competiţii, Costel Corduneanu s-a împrietenit cu mari sportivi ai României, cum ar fi Leonard Doroftei şi Laura Badea. Cu Doroftei, Corduneanu păstrează şi în prezent legătura. În 2013, în timpul unei vizite efectuate la Iaşi, Leonard Doroftei a participat la o întâlnire cu interlopul ieşean, cu care s-a şi pozat. Interpelat, ulterior, de reporterii "Adevărul", Doroftei a spunea că are "amintiri frumoase" alături de Corduneanu. 
 

 

„Fotografia este recentă, a fost făcută la o Gală de box de la Iaşi. Nu am discutat prea mult. «Salut, salut, ce faci». Mi-am făcut poze cu toată lumea şi şi-a făcut şi el. Eu îl cunosc ca sportiv, îl cunosc ca om care a luptat, care a avut rezultate. Atât pot eu spune despre Corduneanu. Ce spun alţii, sunt lucruri pe care le ştiu ei. Eu spun ce ştiu”, spunea Doroftei.
 

Traseul de la sportiv la interlop 

Despre Costel Corduneanu, presa română a scris în mai multe rânduri că ar fi fost condamnat în străinătate, pentru fapte de violenţă, înainte de a se întoarce la Iaşi şi a închega cel mai de temut clan interlop din Moldova. 
Încă de la începutul anilor 2000, autorităţile române au încercat să destructureze clanul de la Iaşi, despre care spunea că are ramificaţii de tip mafiot şi a cărui notorietate creştea cu fiecare pagină de ziar scrisă pentru ei. În 2004, autorităţile române porneau o ofensivă fără precedent împotriva clanului Corduneanu, cei mai importanţi membri ai reţelei, Costel şi Vasile Corduneanu, fiind reţinuţi pentru aderarea la o grupare infracţională organizată. 
 

 
Liderii clanului, împreună cu mai mulţi locotenenţi, erau trimişi în judecată în 2005, fiind acuzaţi că ar fi adus în România droguri de risc, cum ar fi canabis sau ecstasty, pe care le-ar fi vândut ulterior pe piaţa din România sau în ţările baltice. Acţiunea de atunci s-a bucurat de o mediatizare generoasă, ţinând prima pagină a ziarelor locale pentru multe zile.
 
Procesul s-a întins însă pe o perioadă foarte mare, opt ani de zile, a avut mai multe răsturnări de situaţie şi, în final, cei mai importanţi membri trimişi în judecată au fost achitaţi. Au fost, în schimb, condamnaţi mai mulţi locotenenţi ai clanului, dar şi unul dintre fraţi, Florinel Corduneanu, care au primit pedepse cu executare. 
 

 
Cei achitaţi în 2013, Costel Corduneanu şi Vasile Călin s-au îndreptat apoi împotriva statului român, invocând că prin acţiunea derulată de procurori împotriva lor le-a fost lezată imaginea. În acţiunea sa, de pildă, Costel Corduneanu notează chiar că unul dintre prejudiciile de imagine aduse de statul român a fost reprezentat de modul în care procurorii i-au prezentat mediei: o grupare de tip mafiot. 
 
“Statul, prin organele sale judiciare, a încălcat în mod flagrant şi sistematic prezumţia de nevinovăţie prevăzută atât în dreptul internaţional, cât şi în CEDO, prin lipsa de imparţialitate, ca reflex al influenţei exercitate de climatul în care s-a desfăşurat procesul penal. Aşa fiind, încă de la debutul procedurilor, reprezentanţii Parchetului ICCJ au acordat ample interviuri în mass-media locală şi naţională, exprimându-şi pe larg punctul de vedere cu privire la împrejurările cauzei, tragerea la răspundere penală şi condamnarea inculpatului”, a precizat Costel Corduneanu în acţiunea sa. 
 
 

Dosarul Cordunenilor bate pasul pe loc 

 
Cel mai important dosar al clanului Corduneanu a fost instrumentat în 2010. Zeci de persoane, printre care toţi fraţii implicaţi în operaţiunile ilegale, au fost trimişi în judecată printr-un rechizitoriu ce s-a întins pe sute de pagini şi în care erau descrise detaliat modalităţile prin care interlopii au făcut bani: reţele de furt în străinătate, infracţiuni imobiliare, credite bancare cu acte false, şantaj etc. 
 
Nu mai puţin de patru dosare, pentru fiecare palier infracţionar în parte, au fost disjunse din dosarul principal întocmit de procurorul Vasile Chifan împotriva clanului Corduneanu. Unele dintre aceste dosare au fost deja soluţionate, cei implicaţi fiind găsiţi vinovaţi. Nu şi dosarul principal, care se judecă şi acum la Tribunalul Maramureş şi care a bătut pasul pe loc ani întregi din cauza volumul imens de informaţii şi a numărului foarte mare de persoane care trebuie audiate. 
 

 
La început, liderii clanului au fost arestaţi în acest dosar. Rând pe rând, după ce durata procesului s-a prelungit, toţi, fără excepţie, au fost eliberaţi şi s-au întors la Iaşi. E greu de estimat cât va mai dura procesul început acum cinci ani împotriva clanului.  De pildă, reţeaua de hoţi despre care procurorii spun că a fost pusă pe picioare de Corduneni a acţionat în zeci de ţări ale Europei şi a produs sute de mii de euro care se întorceau la Iaşi prin firmele de transfer monetar. 
 

Tentativă eşuată de arestare 

 
Anul trecut, procurorii ieşeni au încercat încă o dată să îl aresteze pe liderul clanului Corduneanu. Costel a fost acuzat atunci, de DIICOT, că ar fi comandat o armă de foc de la un interlop din Constanţa. 
 
Procurorii l-au reţinut pe Corduneanu pentru 24 de ore însă au suferit un eşec dureros în instanţă, unde judecătorii au concluzionat că nu sunt probe nici măcar pentru un arest la domiciliu, darămite pentru o plasare în arest preventiv. Astfel se face că liderul Cordunenilor s-a ales doar cu o măsură a controlului judiciar şi a putut să se întoarcă după doar o zi şi o noapte în sânul familiei sale. 
 

Mai puteţi citi:

Cum terorizează clanul Corduneanu Iaşiul încă din anii '90. Gruparea mafiotă funcţionează după reguli de tip Al-Qaeda şi are legături nefireşti cu lumea justiţiei

Averea colectată de bandele de hoţi ale clanului Corduneanu, descoperită cu ajutorul FBI. Interlopii au furat 1,6 milioane de euro din 34 de ţări

Fiul directorului de la Filarmonica Iaşi, audiat alături de un membru al clanului Corduneanu într-un dosar de trafic de droguri UPDATE

Clanurile care conduc Moldova. Cine sunt Corduneanu, Mararu sau Hassan

O femeie "le-a mâncat banii" Cordunenilor (UPDATE)

Reţeta Clanului Corduneanu de a scoate bani de pe urma hoţilor/ INTERCEPTĂRI ŞOC

EXCLUSIV Costel Corduneanu, de la medalii la cătuşe (VIDEO)

Clanul Corduneanu se regrupează pe Facebook după ce a scăpat de puşcărie

Vipurile interlopilor la petrecerile clanului Corduneanu (VIDEO ŞI AUDIO)

Clanul Corduneanu a fost pus în libertate (UPDATE)

Costel Corduneanu către un ofiţer de Poliţie: „Eu păstrez liniştea în oraş"

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările