FOTO Îmbulzeală în curtea bisericii de „pomenirea morţilor”. Dosar penal pentru un praznic organizat în plină pandemie de coronavirus

FOTO Îmbulzeală în curtea bisericii de „pomenirea morţilor”. Dosar penal pentru un praznic organizat în plină pandemie de coronavirus

Imaginile pentru care Poliţia din Iaşi s-a sesizat din oficiu FOTO Facebook/Dragoş Păşcăneanu

Anchetatorii din Iaşi s-au sesizat din oficiu şi au deschis dosar penal pentru infracţiunea de zădărnicirea bolilor după ce, pe reţelele sociale, au fost postate imagini din curtea unei biserici din Iaşi unde s-au înghesuit mai multe persoane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Imaginile cu pricina au fost realizate pe 21 martie, în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae Socola” din Iaşi. Ele au surprins un eveniment religios organizat cu prilejul unei datini ortodoxe denumită „pomenirea morţilor”. 

După ce fotografiile s-au viralizat în social-media, poliţiştii din Iaşi au fost cei care s-au sesizat din oficiu.

La data de 21 martie 2020, cu ocazia sărbătoririi sâmbetei pomenirii morţilor, a avut loc o slujbă cu caracter religios în spaţiu deschis, la care a participat un număr mare de persoane, existând suspiciunea de încălcare a măsurilor de prevedere instituite de ordonanţa militară nr. 1 din 2020, constând în interzicerea organizării şi desfăşurării oricărui eveniment ce presupune participarea a peste 100 de persoane în spaţii deschise şi luarea măsurilor pentru asigurarea distanţei de cel puţin un metru între participanţi”, a precizat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Unitatea de parchet din Iaşi mai are în lucru alte trei dosare penale de zădărnicirea bolilor, toate în legătură cu nerespectarea măsurilor de carantină. Un bărbat, de pildă, este acuzat că a părăsit centru de carantinare din municipiul Iaşi în două zile consecutive. El a fost găsit pe 2 şi pe 3 aprilie 2020 în apropiere de imobilul unde ar fi trebuit să stea închis. 

Un alt caz similar este cel sesizat Parchetului de Prefectura Iaşi, ce a avut loc pe 1 aprilie, când un alt bărbat a părăsit centrul de carantină. „La acest moment cercetările sunt efectuate în rem, de către lucrătorii de poliţie competenţi, sub supravegherea procurorilor desemnaţi”, a mai precizat Monica Palaghia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: