Cum supravieţuieşte în pandemie afacerea-pasiune a unui tânăr fotograf. „Acea fotografie m-a marcat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Trofin, fotograf     FOTO Arhiva personală
Radu Trofin, fotograf     FOTO Arhiva personală

Radu Trofin, un tânăr pasionat de fotografie, şi-a construit o mică afacere imortalizând evenimente importante din viaţa oamenilor, precum nunţi şi botezuri, însă pandemia de COVID-19 i-a anulat toate contractele. Obligat să-şi regândească activitatea, fotograful a venit cu o soluţie câştigătoare.

Radu Trofin este un tânăr care şi-a investit timpul, energia şi banii în marea sa pasiune – fotografia. A învăţat singur cum să focalizeze, care e unghiul cel mai bun şi lumina 

cea mai potrivită, a făcut şi greşeli, dar s-a perfecţionat, iar în ultimii ani a reuşit să-şi pună pe picioare o mică afacere. 

Are o bază considerabilă de clienţi, pentru că reuşeşte să imortalizeze cadre spectaculoase şi să surprindă emoţia din micile gesturi. Pandemia i-a dat însă peste cap toate planurile şi i-a anulat multe dintre contractele pe care le avea. Însă nu s-a lăsat descurajat. Cu aparatul în mână, Radu a stabilit perspectiva potrivită: adaptabilitatea. Lumina a căzut perfect, iar fotografia este una reuşită. 

„La început, a fost un şoc emoţional foarte mare pentru mine. Am luat-o progresiv. 

Iniţial, am refuzat să accept realitatea, dar asta până într-un moment. Apoi, am început să iau atitudine. Cred că 2020 a fost despre adaptabilitate pentru toată lumea. 

Sunt puţin dezamăgit de sistem, pentru că în momentul în care a închis segmentul evenimentelor, adică şi pe noi, fotografii, nu ne-a oferit o soluţie de moment. Am încercat să ne adaptăm şi mulţi ne-am îndreptat către şedinţele de cuplu“, spune Radu Trofin. 

De pe ringul de dans în studio

Dintre mesele nuntaşilor, Radu s-a mutat în propriul studio de fotografiat, pe care l-a amenajat în oraşul său natal, Huşi. Un proiect la care se gândea de ceva vreme, dar pentru care nu-şi găsise încă motivaţia. Pus în faţa faptului împlinit – contracte anulate sau amânate –, tânărul fotograf şi-a găsit inspiraţia şi a gândit până în cele mai mici detalii un loc de poveste pentru clienţii săi. 

În ultimii ani, în perioada Sărbătorilor de iarnă, tot mai multe familii aleg să-şi facă fotografii de calitate, într-un studio decorat în spiritul Crăciunului. Parcă rupt dintr-o poveste este şi spaţiul amenajat de Radu, acolo unde limita este inspiraţia.

Radu Trofin

Studioul fotografului Radu Trofin FOTO Arhiva personală

„Nu ştiu dacă reuşeam să fac studioul foto fără ajutorul prietenei mele şi fără ajutorul surorii mele. Proiectul se numeşte «Let’s make it magical». Nu este vorba doar despre fotografia de studio, ci şi de emoţia pe care o transmit oamenii. Crăciunul nu este doar o perioadă a anului, este un sentiment, o bucurie, şi sunt onorat să livrez fericirea acestuia prin conţinut foto“, a explicat fotograful. 

Banii din alocaţie, investiţi într-o şedinţă foto

Radu Trofin şi-a descoperit pasiunea pentru fotografie din întâmplare. Era în şcoala generală şi, vrând să fie cool, şi-a strâns banii din alocaţie şi a apelat la cel mai bun fotograf din oraş pentru o şedinţă foto.

„L-am rugat să-mi arate pozele pe aparat. Mi-a dat mie aparatul, iar când l-am luat în mână am fost impresionat de tot ce am găsit acolo. M-a fascinat, pur şi simplu. Atunci am început să-i pun întrebări, să-l rog să mă înveţe şi pe mine să fotografiez. Bineînţeles că apoi a urmat, acasă, un episod cu plânsete. Le spuneam alor mei că vreau aparat, iar ei nu înţelegeau de ce, dintr-odată, îmi doresc un aparat foto, pentru că nu le mai vorbisem până atunci despre asta. Eu eram în clasa a VIII-a, iar părinţii mei îşi imaginau că o să-mi fac câteva poze şi apoi o să-l abandonez într-un colţ. Timpul le-a dovedit contrariul. După nenumărate plânsete şi promisiuni, părinţii au cedat şi mi-au cumpărat un aparat profesional“, îşi aminteşte Radu. 

Radu Trofin

Fotograful Radu Trofin FOTO Arhiva personală

Prima experienţă cu fotografia de calitate a avut-o în clasa a IX-a, când a participat la un concurs judeţean. 

„Concursul avea ca temă  «Omul şi poluarea». Am făcut o poză împreună cu Bogdan Frenţescu, fotograful care mi-a făcut prima şedinţă foto. Am surprins imaginea lângă o fostă fabrică de fier, Bogdan avea o mască pe faţă, iar în spate erau dărâmături – voiam să arăt cum fabrica a fost lăsată de izbelişte şi cum poluează în continuare. Am vrut să scot în evidenţă faptul că suntem captivi într-o societate poluată în mod conştient“, spune el. 

Fotografia lui Radu a fost desemnată câştigătoare, acela fiind şi momentul în care i s-a confirmat faptul că este talentat. 

Radu Trofin

Fotografia câştigătoare FOTO Radu Trofin

 

Cât contează aparatul şi cât contează fotograful

Dintre miile de fotografii pe care le-a făcut până acum, Radu poate alege cu uşurinţă una despre care să spună că este preferata lui. Subiectul imaginii este un erou de război, iar Ziua Naţională a României a fost contextul potrivit pentru imortalizarea momentului.

„Îmi amintesc că era 1 Decembrie, pe vremea când foloseam primul meu aparat. Am fotografiat un erou de război. Am făcut poza neaşteptat de clară. Subiectul ţinea o medalie în mână şi zâmbea la aparat. Mi-a transmis o emoţie de nedescris. Am avut un sentiment de mândrie că sunt român, că trăiesc vremurile astea alături de oamenii care au luptat pentru noi în războaie. Am fost mândru că am surprins emoţia într-o imagine. Acea fotografie m-a marcat. Bineînţeles că toate fotografiile au o poveste în spate“, mărturiseşte Radu. 

Radu Trofin

Eroul de război fotografiat de Radu Trofin  FOTO Arhiva personală

În era în care fiecare dintre noi poate să facă o fotografie, doar imaginile realizate pe baza unor cunoştinţe în domeniu se pot face remarcate. Tânărul fotograf a explicat ce face diferenţa între un fotograf care are o viziune şi un amator.

„Fotografia surprinde un moment, într-adevăr, dar ce este dincolo de fotografie e un spectacol de lumini. O lumină bună creează o fotografie bună. 

Ceea ce face diferenţa între un fotograf care are o viziune şi ştie cum să pună în balanţă o încadrare în imagine şi altcineva sunt cunoştinţele despre fotografie. Mă refer la workshop-uri făcute de oamenii mari în domeniu, acolo unde te poţi înscrie pentru a-ţi aprofunda nişte cunoştinţe.

Sigur că poţi face nişte poze bunicele dacă ai un aparat destul de bun, chiar dacă nu cunoşti la nivel tehnic foarte multe despre fotografie. Însă diferenţa dintre bunicel şi foarte bun o face tehnicul, pe care îl dobândeşti doar în timp, prin workshop-uri, prin greşeli pe care le-ai transformat în învăţături. 

Procentual, cred că este nevoie de 60% fotograf şi 40% aparat“, este de părere fotograful Radu Trofin. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Povestea de viaţă a unui tânăr cu Tourette. „A venit un moment în care am zis: «Gata, ăsta-i al meu»“

Povestea unei casete înregistrate în 1987, înainte de fuga muzicienilor în Occident. Artiştii, reuniţi după 33 de ani VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite