Cum se pedepseşte în România folosirea ilegală a petardelor. Locurile din oraşe în care este interzisă detonarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase şi vă pot răni sau chiar lăsa invalizi.
Obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase şi vă pot răni sau chiar lăsa invalizi.

Inspectoratele de Poliţie reamintesc că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a mai multor articole pirotehnice de divertisment.

Poliţia Română reia, şi în acest an, apelul privind folosirea materialelor pirotehnice periculoase.

Inspectoratele de Poliţie reamintesc că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

– între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

–  la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe 

–  la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

–  la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

–  în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

– pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;

–  la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Un copil a ajuns la Urgenţe după ce i-a explodat o  petardă în mână. 

Poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Vicovu de Sus, judeţul Suceava, au fost sesizaţi prin 112 că un copil de 10 ani a fost ranit din cauza unei petarde. 

Din discuţiile purtate cu mama copilului a reieşit că  acesta s-a întors acasă de la joacă cu mâna dreaptă bandajată şi i-a spus că, în timp ce intenţiona să aprindă o petardă, aceasta i-a explodat în mână.

În acest caz s-a deschis un dosar penal privind infracţiunea de „vătămare corporală din culpă”.

Poliţia  Română arată că multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase şi vă pot răni sau chiar lăsa invalizi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite