VIDEO Mega-proiectul de restaurare a Sarmizegetusei Regia. Ce sumă uriaşă ar acoperi costurile întregii investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum ar fi arătat Sarmizegetusa Regia,în Antichitate. Schiţă INP.
Cum ar fi arătat Sarmizegetusa Regia,în Antichitate. Schiţă INP.

Restaurarea completă şi punerea în valoare a tuturor vestigiilor importante din Sarmizegetusa Regia ar însemna investiţii uriaşe. Primii paşi în acest sens au fost făcuţi, o dată cu realizarea documentaţiilor tehnice şi studiilor necesare demarării unui astfel de proiect.

Documentaţiile proiectului de restaurare şi punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia au fost finalizate. Proiectul realizat de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) împreună cu colectivul ştiinţific al şantierului arheologic al cetăţii dacice a fost prezentat vineri, la Deva.

Ştefan Bâlici, managerul INP, a precizat că proiectul de restaurare a sitului UNESCO are trei obiective principale. Primul se referă la conservarea materialului istoric care există, a vestigiilor arheologice, al doilea obiectiv este recuperarea înţelesurilor şi a caracteristicilor arhitecturale ale ruinelor, iar al treilea presupune interpretarea şi prezentarea monumentului.

„Este un proiect major cum nu s-a mai făcut în România de mai bine de 30 de ani, un proiect de asemenea anvergură pe un sit arheologic. Acoperim toate aceste trei paliere şi aş zice, dacă m-aş referi la un gest pe care îl facem aici, care mi se pare cel mai important, este acela de recuperare a topografiei antice care e o topografie antropică. Sunt terase geometrice făcute de om, nu e un munte natural, e un munte care a fost prelucrat. În timp, aceste caracteristici geometrice şi rigoarea aceasta a formei s-au pierdut. Noi încercăm să recuperăm în primul rând această topografie şi apoi detaliile arhitecturale în măsura în care ruinele ne permit asta”, a declarat Ştefan Bâlici.


Macheta Sarmizegetusei Regia, după restaurare.

sarmizegetusa

Proiectul vizează transformarea capitalei dacilor într-un monument istoric a cărei înfăţişare va fi cât mai autentică şi mai apropiată de aspectul ei antic. Astfel, terasele pe care au fost ridicate templele din Sarmizegetusa Regia vor fi refăcute, iar constructorii vor accentua caracterul antropic al acestora. Elementele de beton adăugate de-a lungul timpului construcţiilor antice din Sarmizegetusa Regia vor fi eliminate.

Vor fi demantelate blocurile de calcar de la Podeni adăugate în zona porţilor de acces ale incintei militare, ca urmare a restaurării de la începutul anilor 1980. Vor fi scoase, de asemenea, şi plintele convexe din calcar de Podeni, adăugate unor temple, a căror înfăţişare actuală denatureză realitatea istorică. Drumul antic pavat va fi refăcut şi vor fi realizate suprafeţe minerale care vor înlocui vegetaţia şi vor pune în evidenţă Templul Patrulater Mare, Templul Patrulater Mic, Templul Circular Mic, Templul Circular Mare, Templul Mare de Calcar, Templul Mic de Calcar, Templul Mare de Andezit. Zidurile antice vor fi recompuse, acolo unde blocurile de piatră s-au prăbuşit ori au ieşit din aliniament. Şi porţile Sarmizegetusei Regia, imaginate în anii 1980 vor arăta altfel.

Costuri totale de 145 de milioane de lei
Studiile şi documentaţiile realizate de specialiştii INP vor sta la baza viitoarelor lucrări de conservare, restaurare şi punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia pe care CJ Hunedoara intenţionează să le deruleze în următorii ani. Autorităţile judeţene, care administrează Sarmizegetusa Regia, vor avea însă nevoie de o sumă uriaşă pentru finanţarea întregii investiţii.

„Este un proiect realizat de profesionişti, într-o manieră profesionistă şi este un prim pas esenţial pentru a se întâmpla ceva bun la Sarmizegetusa Regia, pe lângă ce s-a întâmplat bun până acum”, a afirmat dr. Gelu Florea, coordonatorul şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

„Astăzi vedem rodul studiilor făcute la Sarmizegetusa Regia, valoarea totală a acestui proiect fiind de aproximativ 145 de milioane de lei. Este vorba despre o sumă uriaşă pentru un proiect uriaş, o sumă pe care CJ Hunedoara nu o are, dar care poate fi obţinută din alte surse. Etapizat, se pot face paşi concreţi în realizarea obiectivelor propuse”, a declarat Sorin Vasilescu, vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Hunedoara.

Imagine indisponibilă

Capitala cosmopolită

Sarmizegetusa Regia este cel mai important obiectiv turistic aflat pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului–Cioclovina. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“.

În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice. Printre cele mai preţioase piese găsite în situl UNESCO sunt mai multe brăţări spiralice din aur masiv, cu greutatea între 500 de grame şi un kilogram şi jumătate, dintre care 13 se află la Muzeul Naţional de Istorie al României. Cea mai mare parte din zona Sarmizegetusei Regia nu a fost cercetată sistematic până în prezent.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Teoriile bizare despre Sarmizegetusa Regia ale „savanţilor“ din anii '90: cuiul dacic care nu ruginea şi oraşul subteran

Secretele celor mai prospere oraşe antice dispărute: capitala întemeiată de romani şi coloniile greceşti înghiţite de mare 

Cinci ani de la descoperirea fabuloasă din Sarmizegetusa Regia. Soarta cererii de recompensă pentru matriţa unică în lume

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite