Muncitorii de la SEWS-R Deva în grevă. „Vrem să ajungem măcar la salariul unei femei de serviciu”. Reacţie virulentă a şefilor uzinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ARHIVĂ.
FOTO: ARHIVĂ.

Angajaţii companiei SEWS România din Deva au intrat, joi, în grevă, şi solicită patronatului mărirea salariilor lunare cu cel puţin 10 la sută, precum şi alte beneficii.

UPDATE: Ora 17. La 24 de ore de la declanşarea grevei generale, salariaţii multinaţionalei SEWS România, filiala Deva, s-au întors la lucru. Ei au primit mărirea de salariu cu 10 la sută pe care au solicitat-o şi au fost înştiinţaţi că vor primi bonusuri de sărbători, susţin surse din cadrul multimaţionalei.

UPDATE Ora 9.00 Protestul muncitorilor de la SEWS R continuă şi la această oră. Oamenii povestesc că nu au ajuns la un acord cu conducerea companiei şi că au fost jigniţi de directorul filialei din Deva, care i-ar fi numit „oi” şi le-a propus mărirea salariilor doar cu 6,5 la sută. Unul dintre angajaţi a relatat că unei muncitoare care s-a plâns de salariul prea mic, de circa 1.500 de lei, i s-a spus „să meargă pe centură”, dacă nu îi convine.

UPDATE: Ora 23. Muncitorii din schimbul 3 au venit la serviciu, însă protestul continuă. Oamenii strigă „Nu lucrăm”, şi „Hoţii”, potrivit angajaţilor companiei.

UPDATE: Ora 21: Potrivit salariaţilor companiei, şi angajaţii din schimbul 2, care au intrat de la 19 în fabrică, şi-au suspendat activitatea. Conducerea companiei şi-a înştiinţat angajaţii grevişti că protestul lor este în afara legii.

„Vă informăm că încetarea lucrului şi organizarea unei opriri spontane a lucrului fără respectarea prevederilor legale şi consumarea procedurilor prealabile este nelegală. La acest moment se înregistrează o încetare de facto a lucrului pe o durată de circa trei ore, debutând cu ora 16:30, iar dumneavoastră şi salariaţii grevişti vă aflaţi în afara legii. Vă înştiinţăm că nereluarea activităţii şi continuarea conduitei dumneavoastră este producătoare de daune şi de consecinţe negative în defavoarea subscrisei/angajaţilor şi pe cale de consecinţă vă recomandăm respectarea prevederilor legale (...) În speranţa respectării prevederilor legale şi soluţionării amiiabile a situaţiei, vă recomandăm lecturarea cu calm şi conştientizarea efectelor şi consecinţelor actelor săvârşite în afara legii. În ipoteza în care nu vă veţi conforma, vom proceda la demararea tuturor procedurilor legale în vigoare”, se arată într-un document semnat de Rudolf Sanislau Ardai, director SEWS-R Deva.

Ştirea iniţială:

Circa 700 de muncitori ai fabricii de componente auto SEWS România, filiala din Deva, au încetat lucrul, începând de joi după amiază, în semn de protest faţă de situaţia salarială ai angajaţilor. Surse din interiorul fabricii au declarat pentru adevarul.ro că un schimb întreg a intrat în grevă, începând de la ora 16 şi ar putea fi urmat şi de celelalte schimburi.

Oamenii au solicitat mărirea salariilor cu cel puţin 10 la sută, prime de sărbători şi condiţii de muncă mai bune, dar conducerea uzinei le-a oferit doar o mărire de 6,5 la sută. Ei spun că vor continua protestul până când vor ajunge la un consens cu patronatul.

„Suntem pe unul dintre primele locuri între companiile din judeţ, la finanţe, însă aici încă lucrează oameni pentru salariul foarte mici în raport cu munca pe care o fac”, au declarat muncitorii.

„Haideţi la Sews-R la grevă. Ei nu pot să ne scoată ochii cu 6,5 la sută în plus la salariu, când avem facturi de plătit mai mult decât salariul. În spital o femeie de serviciu nou angajată ia 2.000 lei şi lucrează 8 ore, iar eu după 10 ani am 1.700 de lei. Ruşine, haideţi să fim oameni. Vrem măcar 10 la sută să ajungem la salariul unei femei de serviciu”, a fost apelul unei muncitoare.

Circa 3.000 de oameni lucrează la multinaţionala SEWS - R din Deva, în doua si trei schimburi. Circa 1.700 de lei şi bonuri valorice de 300 de lei câştigă lunar mulţi dintre salariaţi.

Conducerea fabricii nu a putut fi contactată, însă potrivit unui document intern salariaţii au fost înştiinţaţi de „„întreruperea nejustificată a activităţii de producţie în timpul negocierii contractului colectiv de muncă”.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Grevă la Termocentrala Mintia. O parte din angajaţi nu şi-au primit salariile

Arheolog reclamat în justiţie după o poză în faţa Consiliului Judeţean. „Au cerut o autorizaţie de protest”

Minerii din exploatările Paroşeni şi Uricani ameninţă cu greva foamei, după trei zile de protest

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite