Apele termale din Vaţa de Jos redevin accesibile turiştilor. Complexul balnear, redeschis după mai mult de un deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul balnear Vaţa de Jos. Foto: realestate.telekom.ro
Complexul balnear Vaţa de Jos. Foto: realestate.telekom.ro

Complexul balnear Vaţa de Jos, din judeţul Hunedoara, va fi redeschis după mai mult de un deceniu în care s-a aflat în conservare.

Turiştii vor putea reveni în staţiunea balneară Vaţa de Jos, Hunedoara, după mai mult de un deceniu în care complexul unde se aflau apele termale s-a aflat în conservare.

Povestea comorilor preţioase găsite pe fundul băii termale Germisara: ofrandele de aur şi statuia Dianei

Judeţul „inundat“ de ape tămăduitoare. Ce s-a ales de faimoasele izvoare termale ale Hunedoarei

Scăldătoarea cu ape termale ascunsă în munţi, pe care oamenii au transformat-o într-un mic paradis VIDEO

„Staţiunea Vaţa de Jos din judeţul Hunedoara va fi repusă în circuitul turistic în urma unor investiţii pe care o companie din România le va face în următoarele luni. Telekom S.A, firma care a deţinut până acum clădirile şi terenul staţiunii, a predat complexul balnear către un investitor important. Vaţa de Jos va fi repusă pe harta staţiunilor turistice de interes national şi european”, informează Prefectura Hunedoara.

Apele termale, cunoscute din secolul al XVII-lea

Apele termale de la Vaţa de Jos, o comună de la poalele Munţilor Zarandului, aflată pe valea Crişului Alb, ar fi fost descoperite de turci, la începutul secolului al XVII-lea, într-o epocă în care regiunea se afla sub ocupaţia lor. 

Cu timpul, izvoarele bogate în calciu, sulf, sodiu şi magneziu, cu temperatura de 36 – 37 de grade Celsius au devenit tot mai faimoase pentru calităţile lor terapeutice. O staţiune funcţiona în zonă la mijlocul secolului al XIX-lea, iar publicaţiile din Imperiul Austro-Ungar prezentau adesea relatări despre binefacerile aduse de apele de la Vaţa. La începutul secolului al XX-lea, băile de la Vaţa erau vizitate adesea de regele Carol al II-lea.

Complexul balnear, ajuns în patrimoniul Romtelecom, a fost închis în 2010. În anii următori, Telekom România l-a scos la vânzare pentru suma de aproximativ 1,8 milioane de euro, fără TVA.

În spatele lui, localnicilor le-a rămas „scăldătoarea porcilor” – câteva ochiuri de apă apă termală alimentate printr-o conductă de canalizare în care oamenii vin să se relaxeze. „Scăldătoarea porcilor” a fost numită astfel pentru că aici o scroafă slăbănoagă ar fi fost lăsată să moară lângă izvoare, dar peste câteva zile s-a întors sănătoasă în ograda stăpânului ei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Drumul pavat construit de romani la Germisara a fost scos de sub buruienile care l-au acoperit ani în şir

Povestea staţiunii termale de la poalele cetăţilor dacice. Cum arată antica Aquae, după două milenii VIDEO

VIDEO Geoagiu Băi, staţiunea clădită pe ruinele termelor antice. Ce găsesc turiştii în vechea Germisara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite