UPDATE VIDEO Zeci de locuinţe şi curţi inundate în judeţul Galaţi. Cea mai bogată comună din România, măturată de viitură. Pagubele sunt imense

UPDATE VIDEO Zeci de locuinţe şi curţi inundate în
judeţul Galaţi. Cea mai bogată comună din România,
măturată de viitură. Pagubele sunt imense

Foto: captură video ISU Galaţi

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a transmis mesaje de avertizare prin RO ALERT la mii de locuitori din comuna Matca. Judeţul Galaţi s-a aflat luni seară sub cod roşu de grindină şi ploi, fiind semnalate vijelii, intensificări puternice ale vântului, descărcări electrice, averse torenţiale, la care s-a adăugat căderea de grindină de mari dimensiuni.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE, marţi, ora 10,00: 75 de case inundate la Corod

75 de locuinţe au fost inundate la Corod, Apa a depăşit în multe locuri un metru şi a distrus avutul oamenilor. Ministrul Apelor a ajuns marţi la Corod pentru a inspecta modul cum se desfăşoară operaţiunile de salvare.

Pagubele sunt în curs de evaluare, însă la o primă estimare ar fi vorba de pierderi imense. Practic, sute de curţi au fost măturate de apele furioase, care au luat tot: bunuri, culturi agricole, animale.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Pârâul Corozel a ieşit luni din matcă şi a inundat 50 de locuinţe şi curţi din localitatea gălăţeană Corod.

”Viitura pune în pericol şi localitatea Matca. Vor fi transmise mesaje prin sistemul RO ALERT pentru această comună”, a declarat locotenent colonelul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

În Matca locuiesc aproximativ 12.000 de persoane. Aceştia sunt cunoscuţi în întreaga ţară, dar şi în străinătate, pentru legumele produse în solarii. O şesime dintre solariile din România se găsesc la Matca. Cifrele indică faptul că la nivel naţional sunt aproape 5.000 de hectare de solarii, dintre care 800 de hectare se găsesc în Matca, unde se produc 80.000 de tone de legume, la care se adaugă peste 120.000 de tone de legume de câmp. 

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei în situaţii de urgenţă.

Sistemul este folosit în situaţii majore, în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.

La Tecuci, apa a afectat luni o locuinţă şi trei curţi, la Buceşti au fost inundate trei case şi trei curţi, la Iveşti-o locuinţă şi cinci curţi, iar la Lieşti-două locuinţe şi o curte, conform informaţiilor furnizate de ISU Galaţi.Judeţul Galaţi s-a aflat astăzi sub Cod roşu de grindină şi ploi, în intervalul ora 14,50-15,50, zonele vizate fiind Tuluceşti, Frumuşiţa şi Scânteieşti. Au fost semnalate vijelii, intensificări puternice ale vântului, descărcări electrice, averse torenţiale şi a căzut grindină de mari dimensiuni.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: