Reputat cardiolog, despre pericolul Long Covid: „Am avut un pacient care nu se mai urcă la volanul maşinii“
0Vicepreşedintele Societăţii Române de Cardiologie (SRC), dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, trage un semnal de alarmă cu privire la sindromul Long Covid, care afectează persoanele care au trecut prin infecţia cu SARS-COVO-2.
Potrivit specialiştilor, pacienţii infectaţi cu SARS-COV-2 cu simptome persistente, după patru săptămâni de boală, suferă de ceea ce specialiştii numesc COVID de „lungă durată” sau „Long Covid”.
Reputatul cardiolog Gabriel Tatu-Chiţoiu susţine că printre simptomele Long Covid întâlnite la pacienţii care au trecut prin boală se numără: senzaţia de „creier în ceaţă” (brain fog), tulburări de memorie, tulburări de concentrare şi stare de oboseală nervoasă.
„Pentru antivacciniştii amatori de imunizare anti COVID <naturală> (prin boală). Cu siguranţă o parte dintre cei care aţi trecut prin Covid aţi rămas cu nişte urmări <ciudate>: senzaţie de <creier în ceaţă>, tulburări de memorie (vă găsiţi mai greu cuvintele), tulburări de concentrare, stare de oboseală nervoasă.
Toate acestea se încadrează în ceea ce se cheamă Long Covid şi pot ţine luni de zile. În ultima săptămână am întâlnit doi astfel de pacienţi: unul dintre aceştia nu se mai urcă la volanul maşinii pentru că îi este clar că nu se poate concentra suficient la condus şi este confuz”, spune dr. Gabriel-Tatu-Chiţoiu.
Medicul prezintă un studiu care descrie aceleaşi simptome la peste 180 de foşti pacienţi Covid. În concluzie, are un sfat pentru a preveni infectarea cu SARS-COV-2: purtaţi masca în spaţiile închise.
„Cea mai bună modalitate de a preveni o boală şi consecinţele ei este... să nu o faci sau/şi să te vaccinezi. Părerea mea: purtaţi în continuare masca în spaţiile închise (inclusiv la biserica), în spaţiile de transport în comun. Povestea COVID încă nu s-a încheiat. Veselia cu înlăturarea restricţiilor e prematură”, a transmis cardiologul.
Simptomele pot fi oboseală, tulburări de memorie, insomnie, palpitaţii, dureri toracice şi articulare, însă, mai grav, pot fi afectate organele vitale: creierul, inima, plămânii, rinichii. Chiar şi pacienţii cu simptome uşoare sau chiar asimptomatice pot suferi de sindromul Long Covid.