O minoră diagnosticată cu COVID-19 a câştigat în instanţă dreptul de a fi izolată la domiciliu în detrimentul spitalizării

O minoră diagnosticată
cu COVID-19 a câştigat în instanţă dreptul de a fi izolată la domiciliu în
detrimentul spitalizării

Foto: arhivă Adevărul

Judecătoria Galaţi a revizuit o decizie de internare în spital emisă de Direcţia de Sănătate Publică ce privea o minoră pe motiv că aceasta şi mama ei puteau să se izoleze la domiciliu, astfel încât să nu existe riscul de a răspândi virusul.

Magistraţii Judecătoriei Galaţi au pronunţat în premieră o decizie ce priveşte nou adoptata lege nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic.

Judecătorii au admis contestaţia mamei unei minore, revizuind o decizie a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi ce privea internarea fetei la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ‘Sf. Cuvioasa Parascheva” din Galaţi. Instanţa şi-a motivat hotărârea pe considerentul că reprezentanţii DSP Galaţi nu au ţinut cont de faptul că fata şi mama ei se puteau izola la domiciliu fără să existe riscul de a răspândi virusul.

Mai mult decât atât, Judecătoria Galaţi a apreciat că decizia DSP Galaţi a fost una mai mult formală, fără să se pună în balanţă nevoia de protejare a sănătăţii publice şi libertatea persoanei.

”Intimata (DSP Galaţi) nu a demonstrat în niciun fel că a luat în considerare situaţia minorei şi a aparţinătoarei acesteia, în sensul că acestea se pot izola în mod eficient la domiciliu sau în altă locaţie declarată, alta decât cea a unei unităţi spitaliceşti. Petenta (mama minorei), în calitate de reprezentant legal al minorei, nici nu a fost consultată cu privire la acest aspect, decizia izolării într-o unitate spitalicească fiind luată ab initio’, se precizează în motivarea instanţei.

Instanţa consideră că, pe viitor, reprezentanţii DSP Galaţi trebuie să analizeze mult mai bine fiecare caz de infectare cu noul coronavirus, astfel încât să ia cele mai bune decizii pornind de la particularităţile fiecăruia dintre acestea.

”Deşi nu este un argument juridic, instanţa are în vedere şi tendinţa constatată la momentul pronunţării hotărârii în ceea ce priveşte răspândirea coronavirusului în România, această tendinţă fiind pe un trend ascendent îngrijorător. În acest context, este de notorietate capacitatea logistică redusă a unităţilor spitaliceşti în România de a putea face faţă unui număr crescând de pacienţi infectaţi cu acest virus, prin aglomerarea acestor spitale cu pacienţi asimptomatici sau cu simptome minore putând fi afectate persoane cu forme mai severe ale bolii care nu vor fi tratate din lipsă de spaţiu sau vor fi tratate necorespunzător din cauza supraaglomerării şi a numărului redus de medici şi alt personal specializat. În acest sens, se impune cu atât mai mult analizarea cu mai multă profunzime fiecărui caz în parte şi dispunerea măsurii izolării la domiciliu sau în spital, după împrejurările fiecărui caz în parte’, susţin judecătorii.

În final, instanţa a înlocuit măsura internării minorei cu cea a izolării la domiciliu. ”Dispune revizuirea Deciziei de confirmare sau infirmare a prelungirii măsurii de izolare nr. 1 din 22.07.2020 emisă de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Galaţi, în sensul înlocuirii măsurii izolării în spaţiul special desemnat din Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Cuvioasa Parascheva” Galaţi cu măsura izolării minorei la domiciliul acesteia”, a stabilit instanţa. Decizia Judecătoriei Galaţi poate fi atacată cu apel.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Strigătul unui pacient de coronavirus: „N-am nimic, dar sunt internat!“. Cu cine împarte camera

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările