Masă caldă gratuită la şcoală pentru 2.800 de elevi din judeţul Galaţi. Guvernul, acuzat de discriminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul Masă caldă la şcoală a dus la reducerea abandonului şcolar FOTO Arhivă Adevărul
Programul Masă caldă la şcoală a dus la reducerea abandonului şcolar FOTO Arhivă Adevărul

Programul început în 2016 a inclus până acum o singură şcoală din judeţ – cea de la Frumuşiţa, cu 400 de elevi), însă în 2020 va include alte patru şcoli. Deja au apărut acuzaţii că măsura ar fi discriminatorie şi că ar putea fi folosită în scop electoral.

Guvernanţii au decis să extindă din acest an programul-pilot „Masă caldă la şcoală”, astfel că se va ajunge la 150 de unităţi de învăţământ incluse în program, adică de trei ori mai multe decât până acum.

Vă reamintim că măsura a debutat în 2016 cu scopul de a testa cum ajută la creşterea prezenţei la cursuri asigurarea unei mese calde gratuite (prânzul) pentru copiii din numite şcoli aflate în zone mai sărace ale ţării sau din cartierele defavorizate ale unor localităţi.

În judeţul Galaţi, în perioada 2016-2019 a fost inclusă o singură şcoală - cea de la Frumuşiţa, cu 409 elevi – iar efectele pot fi interpretate în două feluri, cumva opuse.

Astfel, dacă în interiorul comunităţii din Frumuşiţa efectul a fost pozitiv, în sensul că prezenţa la cursuri a crescut spectaculos, iar abandonul şcolar a dispărut, în ceea ce priveşte percepţia generală lucrurile nu stau chiar la fel de bine.

Astfel, în comunele alăturate, unde s-a auzit că la şcoala din satul vecin elevii primesc mâncare gratis de la Guvern, au apărut nemulţumiri printre sătenii cu copiii de vârstă şcolară, care cer tratament egal pentru toată lumea.

„Înţeleg că a fost ceva de încercare, provizoriu, dar deja durează de patru ani. Începe să miroasă a şmecherie electorală”, ne-a spus un părinte nemulţumit că programul nu a fost deja extins peste tot dacă tot s-a dovedit folositor.

Interesant este că un grup de părinţi din judeţ ar vrea să dea Guvernul în judecată pentru că se consideră discriminaţi de faptul că nu se asigură prânzul şi pentru copiii lor, deşi au o stare materială asemănătoare cu cea a celor de la Frumuşiţa sau Munteni.

„Nu există neapărat o durată în care se poate desfăşura un program-pilot care să asigure avantaje excepţionale unei categorii de populaţie. Totuşi, în practică, un studiu de caz de acest fel durează până la 36 de luni. Aici avem deja 4 ani. Vă mărturisesc că am fost contactat de un grup de părinţi din judeţul Galaţi, susţinuţi de directorul unei şcoli, care m-au rugat să văd în ce măsură ar putea da în judecată Guvernul pentru discriminare”, ne-a spus, sub rezerva anonimatului, un avocat din Galaţi.

Un alt aspect controversat al programului (despre care toată lumea recunoaşte că este foarte bun în esenţă) este acela că „masă caldă” nu înseamnă decât câteodată ceea ce s-ar putea înţelege din sintagmă, deoarece sunt dese cazurile în care copii au primit sandvişuri reci.

Una peste alta, în 2020 vor face parte din program 2.800 de elevi gălăţeni, respectiv din Frumuşiţa (409 elevi) şi din încă patru şcoli: Şcoala nr. 1 din Munteni (628 copii), Şcoala Ungureni (un sat ce ţine tot de Munteni; 322 copii), Şcoala „Nicolae Bălcescu” (situată într-un cartier sărac din Tecuci; 370 copii) şi Şcoala nr. 1 din Ghidigeni (1.008 copii). 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite