Marea familie din Galaţi a donatorilor de celule stem. Peste 5.000 de gălăţeni s-au înscris în programul esenţial pentru tratarea leucemiei şi a altor boli grave

Marea familie din Galaţi a donatorilor de celule stem. Peste 5.000 de gălăţeni s-au înscris în programul esenţial pentru tratarea leucemiei şi a altor boli grave

FOTO Arhiva Adevărul

Oamenii s-au înscris în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, înfiinţat acum şase ani, deşi nu primesc bani pentru astfel de donaţii, iar gestul lor este anonim. Pot intra în program toate persoanele sănătoase, cu vârstă între 18 şi 45 de ani.

Sâmbătă se marchează la Centrul Regional de Transfuzii Galaţi  Ziua Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Ministerul Sănătăţii a lansat campanie “ Donează o şansă la viaţă “ pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice pacienţilor din România care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili înrudiţi.

Conform informaţiilor prezentate de Camelia Stoichiţescu, directorul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi, campania este organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) în colaborare cu toate unităţile sanitare care desfăşoară activităţi de recrutare şi testare a donatorilor de celule stem hematopoietice.

Cei care doresc să se înscrie în  RNDVCSH se pot adresa Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi din Str. Regimentul 11 Siret Nr. 48 A, pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din reţeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro.

Se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice toate persoanele sănătoase, cu vârstă între 18 şi 45 de ani. Cei înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat şi donarea celulor stem hematopoietice. 

Una dintre activităţile de baza ale Registrului o constituie organizarea şi menţinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice şi în acelaşi timp cu pacienţii care au nevoie de un transplant. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerata. 

De această vor beneficia copiii şi adulţii din România, diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar. În judeţul Galaţi , din anul 2013 (când a fost înfiinţate Registru Naţional), s-au înscris  în program  5.468 de persoane, din care 409 doar în anul 2019.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: