Lucrare urbană spectaculoasă în centrul Galaţiului. Traficul rutier, închis două zile pentru a fi finalizată
0Este vorba de refacerea pasajului subteran de la kilometrul zero al municipiului, care în afara consolidării şi renovării va fi extins cu două copertine futuriste, cea seamănă cu nişte nave spaţiale din filmele SF.
Primăria municipiului Galaţi informează că în perioada 29–30 aprilie 2020 se vor monta cele două copertine la intrările în pasajul Dunărea, motiv pentru care se va închide circulaţia pe strada Brăilei (pe sensul de mers către strada Domnească), pe tronsonul cuprins între străzile Traian şi strada Domnească.
De asemenea, mijloacele de transport public local de călători vor fi deviate. Astfel, traseele 9, 10, 15, 22, 24, 29 şi 34 vor fi deviate de la Potcoava de Aur pe str. Traian – b-dul. Marea Unire – str. Portului, returul rămânând nemodificat. Traseele care asigură Gara CFR (9 şi 22), de pe str. Portului se vor deplasa la gară pe str. Ana Ipătescu. Traseele 18, 19, 27, 102, 104 şi 105 vor fi deviate de la Potcoava de Aur pe str. Traian – str. Basarabiei – str. Domnească, returul rămânând nemodificat. Traseul 11 va fi deviat de la Potcoava de Aur pe str. Traian – Piaţa Centrală, returul rămânând nemodificat.
Lucrările la pasajul Dunărea au demarat în august 2019 şi, conform contractului ar fi trebuit să fie gata la sfârşitul lunii martie, însă se pare că abia la începutul lunii mai se va putea face recepţie. Proiectarea şi execuţia lucrărilor costă municpalitatea 2.350.000 de lei, cu TVA, fiind atribuite prin licitaţie asocieri dintre firmele Tancrad - Lemacons - Proiect SA - BTFarch Ro Company.
În ceea ce priveşte copertinele amintite, acestea ar trebui să fie foarte spectaculoase. „Reprezintă un nivel tehnic foarte-foarte avansat. Ele au pornit de la o formă de scoică şi de valuri - fiind normal să se lege de Dunăre - şi ar trebui să devină ceva emblematic pentru Galaţi", explica, la momentul începerii lucrărilor, arhitectul Cristian Ghiţău.
Totuşi, în ultima perioadă au apărut o serie de critici legate de faptul că între proiectul prezentat iniţial şi lucrarea efectivă ar exista o serie de diferenţe semnificative, care ar contat în simplificarea unor elemente care dădeau valoarea artistică lucrării.