FOTO Ca-n filmele cu proşti la Galaţi. Cum s-au apucat muncitorii să refacă strada greşită: „Păreau mai interesaţi de bordurile şi pavajele din granit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Această stradă (Vadul Cărăbuş) ar fi trebuit să fie gata, dar nu s-a făcut nimic aici FOTO C Crângan
Această stradă (Vadul Cărăbuş) ar fi trebuit să fie gata, dar nu s-a făcut nimic aici FOTO C Crângan

Un proiect de reabilitare a nouă străduţe din cartierul gălăţean Valea Oraşului s-a dovedit un mare eşec. Cu câteva zile înainte de termenul de predare a lucrării de peste 1 milion de euro, pe opt dintre străzi nu s-a făcut nimic, iar în singurul loc unde au intervenit constructorii, jumătate din treabă s-a făcut greşit, pe o altă stradă.

Un proiect în valoare de peste 1 milion de euro, care presupune reabilitarea a nouă străduţe (cu o lungime totală de 1.130 de metri) din cartierul „Valea Oraşului” din Galaţi, are şanse mari să intre în Cartea Recordurilor ca fiind lucrarea edilitară cel mai prost executată din istorie.

În urma unui lanţ de erori ce pare fără de sfârşit, în vara trecută constructorii au început să lucreze pe o stradă ce nu figurează în lista celor vizate de proiect, apoi totul a fost rămas baltă timp de un an, peste câteva zile fiind termenul final de predare a investiţiei care, practic, nu există.

GALERIE FOTO

Un secol de nepăsare

Atunci când primăria din Galaţi a anunţat că va reabilita nouă străzi din Valea oraşului ce nu mai văzuseră picior de constructor de un secol - George Enescu, Plevnei, Spaniolă, Decebal, Vadul Carabuş, Olteniţei, Vămii, Siretului şi Leului – mai toată lumea a fost entuziasmată. 

Licitaţia a decurs fără probleme, fiind câştigată de asocierea dintre firmele Dreams Riviera SRL, Romsit Construct SRL şi SC Trans PEC SA (toate fiind vechi abonate la contracte cu primăria), iar în 9 august 2018 au început, teoretic, lucrările ce urmau să se întindă pe fix 12 luni.

Încă de la început, însă, treaba nu prea a mers cum trebuie. În octombrie 2018 constatam, pentru prima dată, că doar pe una dintre cele nouă străzi (pe George Enescu, mai exact) apăruse o mică echipă de muncitori, care a scos bordurile masive din granit, vechi de circa 150 de ani, iar în locul lor a pus nişte borduri ieftine din beton, fără însă a le fixa definitiv.Apoi, lucrările s-au oprit, pentru a fi reluate în aprilie 2019. Tot la relanti şi tot numai pe strada George Enescu. Surprinzător este că, fără ca nimeni să observe asta, echipa de muncitori a trecut, după ce au scos pavajul şi asfaltul de pe o bucată de circa 80 de metri din amintita stradă, pe o altă arteră, Alexandru Ioan Cuza, netrecută în contractul de execuţie.

Pe această stradă (Cuza) s-a lucrat, dar nu e în contract FOTO C. Crângan

Aşa arată zona din Valea Oraşului Galaţi ce ar trebuie să fie gata peste câteva zile

Când oraşul este administrat din creion

Încă de la bun început, o serie de localnici au atras atenţia că pe panoul care anunţa lucrările este trecută o adresă greşită şi că se află pe strada Alexandru Iona Cuza, nu pe George Enescu. Muncitorii au continuat însă treaba, fără să le pese de reclamaţii.

„Păreau mai curând interesaţi de bordurile şi pavajele din granit. Sunt foarte vechi şi am auzit că se vând cu bani buni. Le-au demontat cu grijă, au nivelat un pic pământul, au aruncat nişte borduri noi, din beton, apoi duşi au fost”, ne-a povestit Mircea Şerban, un locuitor al zonei.

Confuzia a fost semnalată Primăriei şi de către deputatul USR Bogdan Rodeanu, însă răspunsul edililor a fost halucinant: „În documentele oficiiale, bucata de stradă pe care s-au început lucrările figurează sub denumirea George Enescu”. Asta cu toate că pe clădiri scrie Alexandru Ioan Cuza, iar în cărţile de identitate ale locuitorilor tot la fel.

„Să înţeleagă şi conducerea primăriei PSD Galaţi: pe o stradă nu pot exista două case cu acelaşi număr: numărul 14 de pe strada George Enescu este la intersecţia cu strada Dogăriei, iar numărul 14 de pe strada Alexandru Ioan Cuza este la intersecţia cu strada Egalităţii. Am întrebat oamenii ce stradă este şi au răspuns: Alexandru Ioan Cuza. Noi le-am arătat desenul din caietul de sarcini. Dumnealor ne-au arătat buletinele. Acolo este strada Alexandru Ioan Cuza, nu George Enescu”, ne-a spus acesta.

De altfel, segmentul respectiv al străzii Alexandru Ioan Cuza este arondat secţiei de votare numărul 44, de la Şcoala Generală nr. 24 (aşa cum scrie inclusiv în documentele primăriei: „Alexandru Ioan Cuza, numere pare de la 2 la 28 şi impare de la 1 la 17”), deci confuzia este mai mult decât evidentă.

Cu toate acestea, atât în caietul de sarcini al licitaţiei, cât şi în proiectul de execuţie datele sunt trecute eronat. „Nu au nicio scuză, nu au cum să dea vina doar pe proiectant. Sunt oameni plătiţi să verifice informaţiile. Dacă nici măcar amplasamentul nu l-au verificat, atunci este clar cum se munceşte în Primăria Galaţi”, ne-a mai spus Rodeanu.

Proiectul lucrării este întocmit greşit FOTO Proiect execuţie

Imagine indisponibilă

Un proiect practic ratat

Deşi în prima fază edilii au susţinut că se lucrează unde trebuie, la scurt timp şantierul a fost abandonat şi aşa a rămas până în ziua de azi. Locuitorii zonei sunt supăraţi pe situaţie, căci strada neterminată arată oribil, iar acolo unde nici măcar nu s-a intervenit e şi mai rău: canalizarea este praf şi pulbere, reţelele de apă ciuruite, carosabilul este o succesiune de gropi.

„În campania electorală ne-a spus că ne ajută şi pe noi să avem străzi ca oamenii, după ce nu ne-a băgat nimeni în seamă atâta amar de vreme (N.R.: zona nu a fost reabilitată de un secol). Când s-a aprobat proiectul ne-am bucurat, dar după asta am descoperit că am fost minţiţi”, spune localnicul Mircea Şerban.

În ceea ce priveşte suspendarea lucrărilor, municipalitatea merge pe ideea că încă ne aflăm în termenul contractual (care expiră pe 9 august 2019), deci nu sunt chiar aşa de multe motive de îngrijorare.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite