Cum manipula un director de la Autoritatea Rutieră Română licitaţiile pentru traseele intrajudeţene. Ce pedeapsă a primit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Dobrilă FOTO arhiva Adevărul
Daniela Dobrilă FOTO arhiva Adevărul

Daniela Dobrilă, fost director la Autoritatea Rutieră Română  (ARR), este acuzată că a întocmit şi semnat mai multe adeverinţe, care atestau perioade de deţinere neîntreruptă a licenţelor de către o firmă pe mai multe trasee din judeţul Galaţi, deşi, în realitate, lucrurile nu stăteau deloc aşa.

Tribunalul Galaţi a condamnat-o, pe 5 februarie, pe Daniela Dobrilă, fost director al Direcţiei Licenţiere şi Autorizare din cadrul Autorităţii Rutiere Române, la 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi fals intelectual. Decizia instanţei nu este definitivă.

Potrivit DNA Galaţi, în perioada noiembrie - decembrie 2013, Dobrilă Daniela, în calitate de director al Direcţiei Licenţiere şi Autorizare din cadrul Autorităţii Rutiere Române (A.R.R.), a dispus şi a realizat o comunicare către baza de date a Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională (C.N.M.S.I.), din care rezulta faptul că un operator de transport avea o vechime neîntreruptă de 64 luni în deţinerea licenţelor pe traseele Galaţi – Cişmele şi Galaţi – Fântânele. În realitate, firma respectivă avea o vechime mult mai mică, de numai 28 de luni. 

”Comunicarea respectivă a fost intermediată tehnic de un subaltern. Faţă de acesta, inculpata s-a prevalat de ascendentul ierarhic profesional conferit de funcţia ei superioară şi l-a indus în eroare. Acest lucru l-a ajutat pe operatorul de transport să câştige licitaţia privind cele două trasee amintite.  Prin demersurile abuzive ale inculpatei Dobrilă Daniela a fost obţinut un folos necuvenit pentru operatorul de transport care a şi câştigat licenţele pentru cele două trasee concomitent cu vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale celeilalte participante la licitaţie”, susţin procurorii anticorupţie gălăţeni.

În luna ianuarie 2013, Dobrilă Daniela, la solicitarea aceluiaşi operator de transport, a întocmit şi semnat o adeverinţă în cuprinsul căreia a atestat în mod fals faptul că firma respectivă avea la momentul respectiv o perioadă de deţinere neîntreruptă a licenţelor pe traseele Galaţi - Cişmele şi Galaţi - Fântânele de 54 luni şi 15 zile, în condiţiile în care, în mod real, firma respectivă avea o vechime neîntreruptă mult mai mică.

3 ani de închisoare cu executare şi pentru luare de mită

 Astfel, Dobrilă Daniela l-a determinat, prin inducere în eroare, pe un subordonat să semneze adeverinţa respectivă, document care apoi, în baza circuitului intern reglementat la nivelul instituţiei, a fost semnat în aceleaşi condiţii şi de alte persoane din conducerea A.R.R.. Ulterior, în cursul anului 2013, operatorul de transport s-a prevalat de acest document în cadrul unor proceduri administrative şi juridice în scopul obţinerii atribuirii aceloraşi două trasee în cadrul programului de transport aferent anilor 2014 – 2019. 

Judecătorii au anulat acum şi înscrisurile falsificate, respectiv o adresă înregistrată la A.R.R., emisă de Direcţia Licenţiere şi Autorizare din cadrul Autorităţii Rutiere Române, şi înscrisul (comunicarea) către Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională (C.N.M.S.I.) a unei vechimi neîntreruptă nereală de 64 luni a unei firme pentru deţinerea licenţelor pe traseele Galaţi-Cişmele şi Galaţi-Fântânele (în locul vechimii reale mai mici de 28 de luni). 

Nu este pentru prima dată când Dobrilă Daniela fentează legea. La sfârşitul lunii ianuarie 2016, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe directorul ARR la trei ani de închisoare cu executare. Daniela Dobrilă a fost găsită vinovată pentru luare de mită (3 ani de închisoare), pentru folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (un an de închisoare), complicitate la spălare de bani (3 ani de închisoare) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (8 luni de închisoare). Pedepsele au fost contopite, iar judecătorii au decis ca directorul ARR să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani de închisoare în regim de detenţie. 

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Oraşul unde trebuie să fii bogat ca să obţii loc de parcare. Licitaţiile se câştigă cu oferte cât o rată la casă

Corupţie şi licitaţii trucate pentru aparatura din spital. Cum au fost subtilizaţi 1,1 milioane de euro

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite