Casa Auschnitt, bijuteria din Galaţi. Luxosul imobil i-a aparţinut celui mai mare industriaş din ţară de la începutul secolului XX

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2004 casa a fost cuprinsă de un incendiu şi restaurată greşit. Foto: DJC Galaţi
În 2004 casa a fost cuprinsă de un incendiu şi restaurată greşit. Foto: DJC Galaţi

În centrul Galaţiului, pe strada Domnească nr. 70, se află casa Auschnitt, o clădire impozantă ce a fost construită la începutul anului 1900. Imobilul atrage atenţia prin arhitectură şi păstrează istoria vechiului oraş.

La 21 de ani de la construcţia frumoasei clădiri, proprietarul - un negustor renumit din Galaţi - scoate imobilul la vânzare şi astfel ajunge în posesia lui Max Auschnitt, administratorul celei mai mari societăţi pe acţiuni care a existat în ţara noastră înainte de instaurarea regimului comunist.
 
Născut în oraşul de la Dunăre în anul 1888, într-o familie de industriaşi evrei, Max a avut gustul afacerilor pe care le-a administrat cu o mână de fier. În 1938, pe când conducea Uniunea Generală a Industriaşilor din România, Max a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri, dar şi cel mai mare număr de angajaţi: peste 22.000. Acesta şi-a demonstrat talentul în afaceri şi peste hotare, unde a condus companii din Monaco şi Vienna.

Pentru că i-a surâs să facă afaceri şi în Galaţi, un oraş prosper la acea vreme, Max Auschnitt a deţinut în Port o fabrică de tablă şi cuie. Gustul pentru frumos l-a determinat pe marele investitor să cumpere în 1921 imobilul din strada Domnească numărul 70 de la fostul proprietar Leon Cllimis, fiul lui Dimitrie Climis, unul dintre cei mai bogati oameni ai oraşului.

Şi cum max Auschnitt nu obişnuia să stea mult în Galaţi, acesta a decis să închirieze această casă Consulatului Italian.

Casa Auschnitt Galati

Şapte ani mai târziu, în 1928, Max Auschnitt i-a vândut casa negustorului grec Alexandros Kiosseoglou, însă acesta a decedat, iar imobilul a ajuns în proprietatea soţiei sale, Sofia.

În 1951, potrivit Decretului 111 privind reglementarea situaţiei bunurilor de orice fel supuse confiscării, impresionantul imobil ajunge în proprietatea statului, iar în 1990 familia îşi recapătă casa după un proces costisitor şi îndelungat.

Casa Auschnitt Galati

„Clădirea a fost revendicată de către moştenitori şi în cele din urmă retrocedată. După naţionalizare, în această clădire a funcţionat până în anii '70 Organizaţia Judeţeană a Uniunii Tineretului Comunist, apoi a avut sediul aici secţia de Istorie Modernă şi Contemporană a Muzeului de Istorie, iar în anii '80, Organizaţia Judeţeană a Uniunii Tineretului Comunist. După 1990 clădirea a fost transformată în Fundaţia Judeţeană pentru Tineret”, a declarat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură Galaţi.

În 1991, casa Auschnitt a fost clasată în lista monumentelor istorice, în categoria Arhitectură. Imobilul a fost apreciat pentru coloanele sale, elementele faţadelor, grădina absolut superbă şi mai ales pentru interiorul cochet.

„Casa Auschnitt se distinge prin intrarea monumentală din stradă, fiind printre puţinele clădiri tip locuinţă existente pe strada Domnească, având intrarea orientată spre stradă, faţă de celelalte locuinţe care au în majoritatea lor intrarea orientată spre sud, perpendicular pe strada Domnească. Imobilul este apreciat pentru coloanele înalte, zvelte, care străjuiesc intrarea monumentală şi care susţin acoperişul tip dom, pentru cele două terase acoperite şi care se află pe latura de nord şi sud a clădirii, cu trepte impunătoare, balustrade din zidărie, acoperite cu copertine susţinute de stâlpi din fier forjat decorativi. Clădirea prezintă şi un luminator generos, care contribuie la înfrumuseţarea interiorului, alături de tavanele cu stucaturi”, a precizat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură Galaţi.

În 2004, în frumoasa clădire funcţiona un club de noapte, iar în podul mansardat al acesteia, fiind amenajate spaţii pentru întâlniri mai apropiate, s-a iscat un incendiu care a distrus acoperişul clădirii şi odată cu el o parte din tavanul frumos ornamentat al acesteia.

„A urmat un proiect de restaurare, care nu a fost respectat întocmai, acoperişul nefiind refăcut aşa cum arătase el iniţial şi astfel s-au pierdut mare parte din elementele valoroase, una dintre acestea fiind balustrada ornamentală de deasupra intrării monumentale”, a precizat Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură Galaţi.
 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite