7 lucruri obligatoriu de făcut la maşină la începutul primăverii. Verificările simple care ne feresc de defecţiuni majore

7 lucruri obligatoriu de făcut la maşină la începutul primăverii. Verificările simple care ne feresc de defecţiuni majore

Foto: arhivă Adevărul

Odată cu încheierea sezonului rece, proprietarii de maşini trebuie să efectueze rapid o serie de operaţiuni pentru a se asigura de funcţionarea în condiţii optime a autovehiculului.

Încheierea sezonului rece este un bun prilej pentru efectuarea unor operaţiuni şi a unei serii de verificări minimale la maşină, astfel încât să ne asigurăm că putem circula în condiţii de siguranţă cu autovehiculul.Vă prezentăm mai jos cele mai importante din acestea.

Nivelul de ulei

Mulţi şoferi forţează de multe ori motorul, fie plecând de pe loc când acesta este încă rece, fie turându-l mai mult decât este cazul atunci când rămân împotmoliţi în zăpadă. Aceste extreme fac ca multe garnituri de la motor să cedeze, iar scurgerile de ulei sunt inevitabile. Prin urmare, o verificare a nivelului de ulei este obligatorie la finalul sezonului rece dacă nu vrem să ne trezim cu motorul pe butuci.

Bateria

Dacă aveţi acumulatorul de câţiva ani, cu siguranţă acesta va da semne de oboseală, iar în cele din urmă vă va lăsa când aveţi mai mare nevoie de maşină. Ca să nu ajungeţi într-o astfel de situaţie, este recomandat să testaţi nivelul de încărcare al bateriei la un service specializat, iar dacă este este nevoie, să cumpăraţi un nou acumulator. În acest fel, vă veţi asigura că nu veţi avea surprize neplăcute în următorul sezon rece.

Antigelul

Şi nivelul de antigel, dar şi calitatea aceastuia trebuie verificate odată cu venirea primăverii. Maşina este solicitată mult iarna, iar antigelul este unul din lichidele esenţiale pentru autovehicul, asigurând răcirea corespunzătoare a motorului. Nu neglijaţi acest aspect pentru că vă poate costa scump. Vă puteţi trezi că punctul de fierbere al antigelului a scăzut de la 120 la 100 de grade, iar  asta înseamnă probleme serioase pentru multe din componentele motorului. Verificaţi atât nivelul antigelului, dar şi dacă şi-a păstrat proprietăţile cu ajutorul unui tester, iar dacă este cazul, înlocuiţi-l.

Polish la faruri

Dacă aţi circulat mult în ultimele luni pe drumuri cu criblură, ca să nu mai vorbim de sarea de pe carosabil în zonele unde a nins, cu siguranţă farurile de la maşina dumneavoastră s-au mătuit, iar un polish este recomandat. Apelaţi la un atelier specializat pentru această operaţiune, astfel încât să beneficiaţi atât de polish-ul farurilor, dar şi de aplicarea unei folii pe acestea, ce le va proteja de acţiunea prafului şi a pietricelor de pe carosabil, dar va împiedica şi formarea condensului dacă unul dintre faruri va avea o crăpătură.

Presiunea în pneuri

Presiunea din pneuri este întotdeauna extrem de importantă. Odată cu venirea căldurii, este indicat să facem o verificare a presiunii la o vulcanizare, astfel încât să ne asigurăm că aceasta nu este prea mare. Şi asta pentru că, pe fondul creşterii temperaturilor, aerul din cauciucuri se va dilata, ceea ce va face ca presiunea să fie mai mare decât cea indicată. La viteze mari, există riscul ca pneul să explodeze pe fondul creşterii temperaturii cauciucurilor şi implicit a presiunii din acestea.

Lichidul de parbriz

Dacă temperaturile sunt constant peste 10 grade, este cazul să puneţi lichid de parbriz pentru vară. Dacă alegeţi să completaţi tot cu lichid de iarnă, riscaţi ca alcoolul din acesta să strice sau să deterioreze la un moment dat garniturile de la motoraşul electric care acţionează ştergătoarele, ceea ce nu este de dorit.

Verifică ştergătoarele

Cele mai afectate în timpul sezonului rece sunt ştergătoarele, după cum bine se ştie. Mulţi conducători auto nu ridică ştergătoarele seara, iar acestea se lipesc de parbriz din cauza apei care îngheaţă. Pentru că se grăbesc, a doua zi forţează şetergătoarele, iar după ”exerciţii” de acest gen, lamelele încep să cedeze, zdrenţuindu-se sau chiar rupându-se. Ca să nu vă treziţi cu parbrizul zgâriat, dar şi pentru ca ştergătoarele să fie eficiente când circulaţi pe ploaie, este indicat să verificaţi starea acestora, iar dacă sunt deteriorate, să achiziţionaţi un nou set.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările