Două imobile emblematice pentru Focşani revin în patrimoniul local. Ce obligaţii şi-a luat Primăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinematograful Unirea şi Grădina de Vară, preluate de Primărie
Cinematograful Unirea şi Grădina de Vară, preluate de Primărie

Cinematograful „Unirea" şi „Grădina de Vară" au revenit în domeniul public al municipiului iar autorităţile sunt obligate la investiţii pentru redarea lor în circuitul public.

Primăria Focşani a preluat în domeniul public fostul cinematograf „Unirea" şi fosta „Grădină de Vară", aflată în prelungirea Parcului Nicolae Bălcescu.

Cele două construcţii plus terenul aferent se aflau în administrarea RADEF România Film, care de trei decenii le-a neglijat total şi au ajuns să se degradeze.

Cinematograful Unirea îşi pierduse de mult calitatea oficială, după ce a fost închiriat în timp unor societăţi care l-au transformat în cluburi de distracţie.

De  asemenea, Grădina de Vară fusese la rândul ei transformată în discotecă pe timpul sezonului cald, dar de cel puţin zece ani a fost abandonat şi acest proiect. În urmă cu cinci ani, un elev şi-a pierdut viaţa în acel spaţiu după ce s-a electrocutat la un panou electric din incinta clădirii abandonate.

Acum, odată cu reabilitarea Parcului Nicolae Bălcescu, se impun investiţii şi pentru aducerea Grădinii de Vară la stadiul ei de odinioară, astfel încât întreaga zonă să capete aspectul pe care îl merită. De altfel, cei de la RADEF România Film au transmis Primăriei Focşani o serie de obligaţii.

„Pentru realizarea interesului general privind accesul la cultură, autorităţile publice locale sunt obligate să asigure, pentru o perioadă de minim 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic”, se arată în documentul de predare-primire.

De asemenea, municipiul Focşani are obligaţia ca, în termen de maxim patru ani, să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor de spectacole. Primăria Focşani se obligă să renunţe şi la suma cu care s-a înscris la masa credală, fiind vorba despre impozite pe terenuri şi clădiri neplătite de către România Film.

În situaţia în care nu sunt respectate aceste oblgaţii, Ministerul Culturii, în subordinea căuia se află RADEF România Film, spune că va proceda la trecerea imobilelor din domeniul public local în domeniul privat al statului.

Fostul cinematograf Unirea are o capacitate de 100 de locuri, iar Grădina de Vară 1.350 de locuri.

Vă mai recomandăm:

Campanie pentru înfiinţarea unui cinematograf la Focşani

Constantin Balaci, părintele cinecluburilor. Un regizor rus i-a schimbat destinul şi a dat uniforma militară pe aparatul de filmat


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite