Câţi bani primesc pensionarii de lux ai Vrancei. Un fost magistrat încasează lunar 35 de pensii minime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa de Pensii Vrancea FOTO: Ştefan Borcea
Casa de Pensii Vrancea FOTO: Ştefan Borcea

În Vrancea, sunt înregistraţi la Casa Judeţeană de Pensii peste 80.000 de pensionari care primesc bani din sistemul public, din care mai puţin de o sută sunt beneficiari de drepturi speciale.

În evidenţele Casei Judeţene de Pensii Vrancea se află peste 80.000 de pensionari care primesc drepturi în baza Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în baza principiului contributivităţii.

Sunt însă şi aproximativ o sută de pensionari speciali, care primesc  beneficii sub forma unei "pensii de serviciu" ce nu se calculează în baza contributivităţii, ci ca procent de 80-100% din ultimul salariu brut.

Vorbim de magistraţi, grefieri, auditori ai Curţii de Conturi, aviatori. Cele mai mari pensii le încasează foştii magistraţi, care profită de pe urma faptului că statul român a fost atât de slab încât a permis această anomalie neconstituţională, privind crearea unei categorii de privilegiaţi.

Aşa se face că actualii pensionari magistraţi beneficiază de venituri lunare colosale, pe care nu le-au avut niciodată cât s-au aflat în activitate. Cea mai mare pensie din Vrancea este de 27.702 lei/lunar şi o primeşte un fost judecător. Pensia este echivalentul a 35 de pensii minime, ştiut fiind că pensia minimă este de 800 de lei.

Următoarea pensie ca valoare este de 24.560, iar podiumul este completat tot de o pensie aproape la fel, 24.446 de lei, în aceste două cazuri fiind vorba tot de magistraţi.

În ce-i priveşte pe grefieri sau auditori la Curtea de Conturi, aici pensiile obţinute tot în baza unei legi speciale sunt de sub 10.000 de lei

Vrancea are şi pensionari cu venituri lunare consistente obţinute exclusiv în baza principiului contributivităţii. Iar din acest punct de vedere, cea mai mare pensie pe Legea 263 este de 10.066 de lei, de unde rezultă că pensionarul în cauză a avut în timpul activităţii venituri importante care să-i asigure, în mod corect, o pensie mai mult decât decentă.

Tot pe principiul contributivităţii, pe locul doi avem o pensie de 8.285 de lei/lună, iar pe locul trei 8.253 de lei. Cum spuneam, la polul opus, cea mai mică pensie este de 800 de lei şi o încasează câteva mii de oameni. Cei mai mulţi, 7.000, sunt din rândul foştilor lucrători ai Cooperativelor Agricole de Producţie (CAP)

Pensii mari încasează şi foştii ofiţeri din rândul poliţiei sau generali de armată, unii depăşind bine valoarea de 10.000 de lei pe lună, dar aceştia fac obiectul sistemului pensiilor militare.

Vă mai recomandăm:

Veniturile judecătorilor CCR, dublate în ultimii doi ani. Cât au ajuns să câştige din pensiile speciale

Cum poţi să-ţi deschizi dreptul la pensie, în perioada stării de urgenţă, fără să mergi la Casa de Pensii

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite