Simbolurile din perioada comunistă care au intrat în dizgraţie. Cum au ajuns bibelourile, mileurile şi „Răpirea din serai“ trade-mark-ul „Epocii de Aur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bibelourile, mileurile, peşte de sticlă, animalele din porţelan, dar şi renumita carpetă „Răpirea din serai“ se găseau în „Epoca de Aur“, în aproape fiecare locuinţă a românilor. Obiectele considerate în ziua de astăzi nişte kitsch-uri comuniste erau ţinute la loc de cinste înainte de 1989.

Oltenii povestesc cu zâmbetul pe buze că bibelourile, mileurile, peştele de sticlă şi carpeta „Răpirea din serai“ au fost printre simbolurile din perioada comunistă. „Pentru cei care nu ştiu toate locuinţele familiei Ceauşescu puteau fi confundate cu usurinţă cu un bazar chinezesc, iar aceste obiecte erau ţinute la loc de cinste. Cei care aveau în locuinţe produse aduse direct din China cu siguranţă erau oameni înstărţi sau cu relaţii sus puse. Înainte de 1989, în aproape fiecare locuinţă puteai vede bibelouri, mileuri sau celebru peşte de sticlă. Renumita carpetă „Răpirea din serai“ putea fi admirată în mediul rural, acolo unde oamenii o aşezau la loc de cinste pe perete“, a povestit istoricul Ioan Avram.

Obiectele din perioada comunistă:

-Mileul era aşezat întotdeauna la loc de cinste pe televizor, pe video, pe masa din sufragerie, iar de cele mai multe ori avea rolul de ascunde micile imperfecţiuni ale mobilierului.

-Peştele de sticlă era aşezat pe televizor, iar majoritatea românilor se făleau cu el.

-Alături de peştele de stilcă şi mileurile aşezate frumos pe televizor, video sau masa din sufragerie era indicat să ai în casă şi animale din porţelan.

Obiectele „Epocii de Aur“ mai pot fi găsite destul de rar în locuinţele românilor. Cei care le-au păstrat până în ziua de astăzi sunt bătrânii. „În momentul de faţă simbolurile din perioada comunistă sunt considerate nişte kitsch-uri comuniste. Este adevărat că sunt şi nostalgic care nu vor să renunţe la aceste obiecte nici în ruptul capului la ele. Le-am mai văzut destul de ra, dar tot la fel aşezate la loc de cinste“, a mai declarat istoricul Ioan Avram.

Oltenii au declarat că în perioada „Epocii de Aur“ toate vitrinele erau la fel şi erau pline de bibelouri „Nu era o chestie de gust să ai astfel de obiecte în casă. Era pur şi simplu la modă, iar şi acum mă obsedează imaginea bibeloului care întruchipa un căţel trist. Simbolurile din perioada comunistă ani la rând s-au dat zestre. Îmi aduc aminte că eu şi fratele meu trebuia să fim atenţi să nu spargem obiectele considerate de valoare din casă“, a povestit Maria Boboc.

Mai citeşte şi

   

Primul muzeu românesc al obiectelor din comunism, la Timişoara: „Înainte de '89 ne-am mirat noi de occidentali, acum să se mire ei de ce aveam noi“

Amintiri din comunism. Cum se organiza o expoziţie dedicată lui Ceauşescu înainte de Revoluţia din Decembrie 1989

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite