Medic specialist chirurgie: „Testele de salivă sunt o glumă sinistră şi scumpă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa FOTO Facebook / dr. Mihail Pautov
Sursa FOTO Facebook / dr. Mihail Pautov

Dr. Mihail Pautov, medic specialist în chirurgie generală, a vorbit într-o postare pe pagina sa de socializare despre ineficienţa testelor rapide de salivă pe care elevii trebuie să le facă la şcoală.

Dr Mihail Pautov a postat pe pagina sa de facebook un videoclip care a strâns peste 1,5 milioane de vizualizări. Medicul vorbeşte în postarea sa despre testele rapide de salivă pe care elevii trebuie să le face înainte de a merge la şcoală. 

„Testele rapide de salivă, în momentul de faţă, sunt o glumă. O glumă sinistră, o glumă scumpă, o glumă complet ineficientă", spune doctorul Pautov. 

Acesta explică de ce consideră că statul român aruncă banii atunci când achiziţionează astfel de teste.

„Sunt nişte teste în care noi scuipăm. Luăm salivă din gură, scuipăm într-o sticluţă care are soluţia buffer şi o picurăm peste acel test. Ideea este că acea soluţie buffer se duce pe o plăcuţă de celuloză şi acolo trebuie să se întâlnească antigen, adică o bucăţică din virus care stă aici, în faringe, în căile respiratorii superioare, nu în gură. Asta este şi interesant la Omnicron. Omnicronul nu se mai dezvoltă în nas, de asta nu mai avem acel simptom de pierdere a mirosului. Omnicronul se dezvoltă în faringe şi mai jos de faringe. Or, noi luăm salivă din gură, ea iese din gură şi noi scuipăm într-o sticluţă şi facem un test. Şi mergem cu testul ăsta la şcoală. Şi, aparent, suntem panicaţi că nu avem aceste teste", a spus medicul.

Dr. Mihail Pautov arată în postarea sa şi câteva studii care s-au făcut pe această temă.

„Hai să ne uităm ce spun studiile în privinţa acestor teste. Un studiu din octombrie 2021 dintr-o revistă prestigioasă (Medrxiv, n.r.) spune că aceste teste de salivă au o eficienţă de 67%, comparată cu testele PCR... Şi mergem la un alt studiu publicat de British Medical. Ei susţin că testele din salivă au o sensitivitate de 46%. Asta înseamnă că doi din trei pacienţi riscă să fie falşi negativi la un test pe salivă", conchide medicul.

Mihail Pautov are 33 de ani, este din Bucureşti şi este medic specialist în chirurgie generală la Institutul Clinic Fundeni. De asemenea, e asistent de cercetare în cadrul Centrului de Excelenţă în Medicina Translaţională.

   

Vă recomandăm să citiţi şi:

Student cu COVID-19, obligat să meargă acasă: „Conduc cu 30 km/h!“

Primăria Braşov a refuzat să avizeze o construcţie a Arhiepiscopiei Sibiului. Ce voiau preoţii să facă în Poiana Braşov

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite