VIDEO Mărturia pilotului care a tractat vaporul încărcat cu oi: „Comandantul a preluat nava în ziua plecării ei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pilotul maritim Rusu Ieronim Florin (67 de ani) a fost cel care în data de 24 noiembrie a pilotat nava „Queen Hind”, încărcată cu 14.600 de oi, la ieşirea din Portul Midia.

Duminică, 24 noiembrie, „Queen Hind”, o navă sub pavilion Palau, care transporta 14.600 de oi către Libia, s-a răsturnat în Portul Midia. Echipajul s-a salvat în ultimul moment, doar un marinar suferind un şoc hipotermic după ce a căzut în mare.

Rusu Ieronim Florin, angajat al SC Maritime Pilot SRL ca pilot maritim 1, a fost pilotul navei „Queen Hind” la părăsirea Portului Midia. După trei zile de la scufundarea acesteia, pilotul a postat pe contul său de Facebook o scrisoare deschisă în care povesteşte şirul evenimentelor, o scrisoare care ar fi menită să combată anumite minciuni apărute în spaţiul public. 

Pilotul spune că este posesorul brevetelor de Comandant de cursă lungă şi Pilot maritim 1, având o experienţă în pilotajul navelor maritime de peste 30 ani, iar brevetul pe care-l posedă îi dă dreptul să piloteze nave de orice mărime, fără limite.

„Pe data de 24.11.2019, ora 10.20, m-am prezentat la bordul navei pentru plecarea navei Queen Hind de pe cheul de nord din portul Midia. Comandantul navei mă informează că nava are pescaj Prova 5,90 m, Pupa 6,54 m, iar pentru siguranţa navei şi a manevrei doreşte două remorchere, având în vedere şi faptul că este nou pe navă; a preluat nava în ziua plecării ei. La plecarea de la cheu remorcherul CANAL SERVICE 11 a luat remorca prova, iar remorcherul BRĂILA a luat remorca pupa. Încercând largarea navei de la cheu cu cele două remorchere, am constatat că nava nu poate ieşi de la cheu, ba mai mult se înclină la stânga foarte mult aproximativ 10 grade. Am stopat remorcherele, nava a revenit la înclinare zero.

Folosind maşina navei FOARTE ÎNCET ÎNAINTE am constatat că nava nu se mişcă, refuzând să părăsească cheul. În acel moment am înţeles că nava este pusă pe uscat, fiind acostată la cheu şi îl informez pe Comandant despre aceasta. Prima întrebare a acestuia a fost „care este natura fundului mării în locul respectiv?”. Spunându-i că în acea zonă a portului nu avem decât fund nisipos şi mal, acesta îmi sugerează să folosim maşina JUMĂTATE ÎNAINTE şi nava va ieşi de pe uscat; lucru care s-a dovedit adevărat. Odată ce nava a părăsit cheul, remorcherele au început să lucreze conform ordinelor primite, iar maşina navei a fost redusă la FOARTE ÎNCET ÎNAINTE”, spune pilotul.

Comandantul a ordonat abandonarea navei

Mai departe, pilotul Rusu Florin spune că, după aproximativ 500 de metri de la cheu, „am remarcat că nava guvernează cu greutate, iar stabilitatea navei este precară, aceasta înclinându-se la stânga sau la dreapta foarte mult. În acel moment am înţeles gravitatea situaţiei, am căutat să menţin navă la extremitatea maximă din stânga şenalului nevigabil. Trebuia să evit blocarea portului în eventualitatea că nava se va răsturna în mijlocul canalului navigabil.

Nava începuse să se încline spre dreapta exagerat de mult. Eram convins că există riscul de răsturnare a navei, cu siguranţă înainte de a ieşi din port, drept pentru care am stopat nava şi am solicitat asistenţa tuturor remorcherelor din port. Au răspuns prompt remorcherele BUCUREŞTI, ALEXANDERU 2 şi PESCĂRUŞ 3. Când remorcherele au sosit lângă navă, deşi au încercat să împingă nava din tribord, bordul în care era înclinată navă, aceasta continuă să se încline, răsturnarea fiind iminentă. Trebuie să menţionez că toate cele 5 (cinci) remorchere au executat comenzile primite prompt şi cu profesionalism. Nava fiind foarte tare înclinată, deşi am luat în calcul reîntoarcerea navei la cheu, maşina navei nu a mai răspuns la comenzi, fiind probabil inundată cu apă. La acel moment Comandantul navei, înţelegând că nava este pierdută, a ordonat ABANDONAREA NAVEI şi salvarea echipajului”, scrie pilotul.

„Nu doresc lauri sau laude”

În continuare, pilotul Florin Ieronim Rusu scrie că el a fost recuperat de remorcherul Bucureşti. De la bordul acestuia a coordonat permanent prin radiotelefonul portabil acţiunea de salvare a echipahului.

„Parte din echipaj erau la prova navei, alţii la pupa navei, iar un alt grup se aflau lângă comanda de navigaţie, împreună cu Comandantul navei; 22 membrii în echipaj, inclusiv Comandantul navei. Permanent am ţinut legătura cu Căpitănia Portului Midia prin radiotelefon, iar atunci când un membru al echipajului a căzut la apă, am solicitat prin Căpitănia Portului, serviciul ambulanţă 112 şi am ordonat pilotinei MARITIME 2 să asiste remorcherul CANAL SERVICE 11 şi să dea o mână de ajutor pentru recuperarea marinarului căzut în apă. Ştiam că acest marinar urma să intre în şoc hipotermic.

Consider că toată acţiunea declanşată şi desfăşurată de la momentul ABANDON NAVA a fost un succes datorat bunei pregătiri a marinarilor români aflaţi la bordul remorcherelor : CANAL SERVICE 11, BRĂILA, ALEXANDRU 2, PESCĂRUŞ 3, BUCUREŞTI şi pilotină MARITIME 2. Aceştia au salvat vieţi ale marinarilor aflaţi pe nava QUEEN HIND şi deşi doar ei merită toate laudele, noi marinarii români, nu ne-am făcut decât datoria faţă de semenii noştri.

Personal, ca Pilot Maritim 1, nu doresc lauri sau laude, dar nici nu accept ca vreun merit al acestor echipaje să fie însuşit de oportuniştii de la uscat, mai ales că aceşti oportunişti îşi permit să trunchieze adevărul unei situaţii dramatice, să dea declaraţiii false etc. Mă întreb: minţind, în urma unei tragedii, oare ce au de câştigat ?

Repet, această scrisoare deschisă se datorează indignării faţă de oportunişti, declaraţii şi afirmaţii false apărute în mass-media şi pe reţelele de socializare.”

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Ce se întâmplă cu oile salvate la Midia după 72 de ore de agonie. „Căutăm modalităţi să le dăm către cei care doresc să adopte un berbec“

Operaţiunea de extragere a oilor de pe nava scufundată în Portul Midia

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite