VIDEO Două educatoare condamnate la închisoare cu suspendare pentru abuzarea copiilor lucrează nederanjate la grădiniţe de stat din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gradiniţa Micul regat Constanta

Sistemul de învăţământ românesc permite dascălilor condamnaţi, cărora instanţa nu le-a interzis exercitarea profesiei, să apară în faţa copiilor pe care i-au agresat. Legea Învăţământului nu prevede nicio restricţie în acest sens, singura soluţie fiind demisia „de onoare” a celui condamnat.

În luna mai, Curtea de Apel Constanţa a condamnat definitiv şase educatoare de la Grădiniţa Micul Regat din Constanţa (numită în presă „Grădiniţa Groazei”) la pedepse cuprinse între 1 şi 1,5 ani de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă, adică lovirea unor copii. În respectivele sentinţe, date pe vechiul Cod Penal, judecătorii au suspendat pedeapsa principală, ceea ce a făcut să fie suspendate şi pedepsele accesorii care le interziceau să profeseze ca educatoare. Aşa s-a ajuns ca două dintre acestea să fie acum angajate ale unor grădiniţe de stat.

Cristina Manolache – director educativ la Grădiniţa Groazei- şi Irina Petre au fost condamnate la 1,5 ani, respectiv 1 an de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă în formă continuată. Ambele educatoare sunt acum angajate la două grădiniţe din Constanţa, în timpul acesta, unii dintre copiii pe care i-au lovit în urmă cu 4 ani au nevoie şi acum de terapie.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa ne-a transmis că Irina Petre este educatoare titulară la Grădiniţa cu Program prelungit „Gulliver” din anul 2009. De asemenea, ISJ spune că din datele postate de site-ul oficial al instanţelor de judecată, portal.just.ro, reiese că instanţa a suspendat executarea pedepsei accesorii privind interzicerea exercitării unor drepturi. Aşadar, „nu există temei legal pentru a înceta contractul individual de muncă al doamnei”.

Aceeaşi situaţie este şi în cazul Cristinei Manolache, actualmente educatoare la grădiniţa din oraşul Negru Vodă. Directorul acestei instituţii, Natalia Palas, a declarat că educatoarea este detaşată de mai mult timp la această şcoală. „ Eu am monitorizat şi monitorizez foarte atent colegii în ceea ce priveşte relaţiile lor cu elevii din şcoală şi câtă vreme a fost angajata şcolii aşa ceva nu s-a întâmplat. Eu nu pot, ca şi conducător de instituţie, dar şi ca om, să formulez acuzaţii până nu s-a pronunţat o instanţă şi nici nu pot să incriminez pentru ceva ce nu s-a întâmplat la mine în şcoală. Probabil şi-a învăţat lecţia”.



     Educatoarele Irina Petre şi Cristina Manolache SURSA: Grădiniţa Gulliver şi Facebook Irish Cat

Imagine indisponibilă

„Cu onoarea e mai greu”

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (SFLI), Simion Hăncescu, spune că „putem discuta doar de un aspect imoral, dar nici şcoala, nici Inspectoratul Şcolar, atâta timp cât condamnarea suspendă interdicţia de a profesa, nu au ce face. Dacă cineva le-ar interzice acum acelor doamne să profeseze, în secunda doi s-ar duce în instanţă. Aici este o problemă de legislaţie. Sper să apară acest lucru în noul statul al dascălilor pe care vrem să-l facem în perioada următoare.”

De cealaltă parte, părinţii copiilor loviţi de aceste educatoare sunt de-a dreptul revoltaţi şi uimiţi de faptul că educatoarele continuă să lucreze în sistem. „Noi, dacă am făcut acest demers în justiţie, l-am făcut tocmai ca ele să nu mai lucreze în acest domeniu. Acesta a fost scopul procesului nostru. Am făcut sesizări în sensul acesta şi pe la Inspectoratul Şcolar, ei doar i-au dat un calificativ de foarte bine şi o super-recomandare doamnei Manolache”, spune un părinte.

Marius Mocanu, avocatul mai multor părinţi ai căror copii au fost loviţi, a declarat că „din păcate, nu s-au dispus aceste măsuri, de a nu mai profesa în domeniu. Ele acum au cazier şi dacă ar exista o sancţiune din perspectiva condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a-şi exercita funcţia pe care o ocupă în prezent, în momentul de faţă ar trebui să intervină încetarea contractului de muncă. Unii dintre copii încă urmează terapii, chiar dacă au trecut 3-4 ani, iar specialiştii au spus că niciodată nu le vor trece traumele, ele putându-li-se reactiva într-un anumit context.”

Singura soluţie, dar care este evitată de toată lumea din sistem, este schimbarea Legii Educaţiei, adică înserarea în cuprinsul ei a unor norme restrictive pentru ocuparea meseriei de dascăl. Până atunci, în şcoala românească se vor regăsi cadre didactice condamnate pentru infracţiuni legate de exercitarea profesiei. Asta, desigur, dacă cei în cauză nu aleg să demisioneze, dar „cu onoarea e mai greu”, conchide liderul de sindicat Simion Hăncescu.

Copii abuzaţi la Grădiniţa „Groazei”

În toamna anului 2013, mai mulţi părinţi au observat că cei mici vin acasă plini de vânătăi şi speriaţi. Un tătic a vizionat înregistrările de pe camerele de supraveghere din sălile de clasă şi a rămas şocat. Nu lipseau din programul zilnic bătaia, îmbrâncelile, trasul de mâini şi de păr. Copiii erau scoşi afară în frig, obligaţi să doarmă în propria urină, iar după aceea educatoarele ştergeau imaginile de pe camerele de supraveghere.

Plângerea depusă de părinţi a fost cercetată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. În timpul judecării dosarului pe fond, magistratul a decis ca cei cinci copii să fie aduşi cu mandat la instanţă, fapt care a atras cercetarea disciplinară a acestuia.

Sentinţele definitive au fost date pe 23 mai 2018 de către Curtea de Apel Constanţa care a hotărât pe lângă închisoare cu suspendare, să le condamne pe cele şase educatoare şi la plata unor daune în cuantum de 10.000 de euro pentru fiecare copil.

Pe aceeaşi temă:

Închisoare cu suspendare pentru educatoarele de la „Grădiniţa Groazei”. Ce daune trebuie să plătească femeile acuzate că băteau copiii

Copiii maltrataţi de educatoarele de la Grădiniţa „Micul Regat“, amendaţi pentru că nu s-au prezentat la audieri

Copii agresaţi la Grădiniţa Micul Regat din Constanţa




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite