Reacţia Arhiepiscopiei faţă de proiectul de hotărâre prin care municipalitatea ia un sfert din terenul Catedralei Eroilor: „Ne vom apăra în instanţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lăcaşul de cult de pe spaţiul verde din Constanta FOTO CG
Lăcaşul de cult de pe spaţiul verde din Constanta FOTO CG

Arhiepiscopia Tomisului ameninţă Primăria Constanţa că, în cazul în care la următoarea şedinţă de Consiliu Local va fi adoptată hotărârea prin care Biserica va rămâne fără un sfert din terenul de la Casa de Cultură, se va adresa instanţei.

În următoarea şedinţă de Consiliu Local, Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, va solicita revocarea dreptului de administrare de către Arhiepiscopia Tomisului a suprafeţei de 1.734 mp din terenul din parcul Casei de Cultură din Constanţa, întrucât este spaţiu verde.

Imediat după publicarea ordinii de zi, Arhiepiscopia Tomisului s-a sesizat şi a trimis punctul său de vedere: „Arhiepiscopia Tomisului realizează un complex dedicat Eroilor Neamului, care să fie în rezonanţă cu Monumentul Eroilor. În cazul în care HCL va fi aprobată, ne vom apăra în instanţă dreptul asupra acelui teren“, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.

„Constatăm un paradox: pe de o parte suntem acuzaţi că lucrările stagnează, pe de altă parte Parohia este atacată în instanţă de către Asociaţia Constanţa Altfel, deşi s-a încercat o mediere cu acestea. Aceste atacuri în instanţă duc la întârzierea finalizării proiectului, nu voinţa Consiliului Parohial. Ştiind nevoile comunităţii, Parohia îşi propunea şi realizarea unei parcări gratuite în zonă. Acolo unde a putut realiza o parcare, Arhiepiscopia nu a perceput niciodată o taxă de parcare“, completează reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului. 

Istoria Catedralei Eroilor Martiri ai României 

Terenul situat în parcul din zona Casei de Cultură, în suprafaţă de 6000 mp, pentru edificarea acestor sfinte lăcaşuri, a fost transmis în folosinţă gratuită Arhiepiscopiei Tomisului în data de 22 iunie 2001 prin Decizia nr. 276 a Primăriei Constanţa. Iniţial, a fost gândită construirea unei Catedrale a Eroilor deoarece, în imediata vecinătate, în parc, se află Monumentul închinat Eroilor Neamului. Primăria Constanţa vrea să revoce dreptul de administrare a 1.734 mp, întrucât reprezintă spaţiu verde.

Imediat după Revoluţia din 1989, Arhiepiscopia Tomisului a cerut primăriei Constanţa un teren în zona Parcului Casei de Cultură pentru ridicarea unei Catedrale a Eroilor Martiri ai României. Un demers acceptat repede de municipalitate.

Primăria Constanţa, în şedinţa publică din 22 iunie 1990 a decis transmiterea din administrarea sa în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului a unui teren în suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi, în vederea construirii unei biserici catedrale „Sfânta Treime”, închinată memoriei eroilor martiri ai României.

Din 1990, de când Arhiepiscopia Tomisului a pus mâna pe acel teren, nu s-a întâmplat nimic acolo timp de 11 ani. În 2001, în luna octombrie, primarul Radu Mazăre îşi punea semnătura pe prima autorizaţie de construire emisă pentru acest obiectiv. Astfel, preoţii primeau undă verde pentru „construire Catedrala Arhiepiscopală Sfânta Treime, paraclis şi alte amenajări”, iar durata lucrărilor nu va depăşi „48 de luni. Prelungirea duratei de execuţie se poate face o singură dată şi nu va depăşi un an de zile”.

În perioada 2002-2004 pe cei 6.000 de metri pătraţi se ridică paraclisul parohiei „Sfânta Treime”, o construcţie identică cu cea a unei biserici (200 de metri pătraţi), care este apoi pictată şi sfinţită abia în anul 2010. În schimb, pentru construcţia Catedralei Eroilor nu se face nimic.

După 6 ani, pe 23 ianuarie 2007, primăria emitea o nouă autorizaţie de construire pentru „continuarea lucrărilor la Catedrala Eroilor”, durata de executare a lucrărilor neputând depăşi 60 de luni. 2007 este anul când se fac primele lucrări concrete la fundaţia Catedralei.

Tot primarul Radu Mazăre, prelungeşte în anul 2012 valabilitatea autorizaţiei de construire pentru un an, „după această dată o nouă prelungire a valabilităţii nu este posibilă, solicitantul urmând să obţină, în condiţiile legii, o nouă autorizaţie de construire”.

Doar că, în luna ianuarie 2013 primăria Constanţa a emis o nouă autorizaţie de construire pentru „continuare lucrări construire Catedrala Eroilor”. Durata de valabilitate a autorizaţiei a fost de 12 luni, iar durata de execuţie a lucrărilor de 60 de luni.

În sfârşit, în luna februarie 2019, primarul Decebal Făgădău semnează o nouă autorizaţie de construire prin care se prelungeşte termenul de executare a lucrărilor la Catedrala Eroilor, care ar avea o valabilitate de 60 de luni de la data începerii muncii pe şantier.

Din 2001 şi până în februarie 2019, Arhiepiscopia Tomisului, prin parohia Sfânta Treime, a reuşit să construiască această Catedrală doar în proporţie de 41%. La începutul lunii martie 2019, şantierul era plin de gunoaie, cu un gard rupt, iar printre construcţii se jucau în voie copiii de la o şcoală din apropiere. 

Actul emis în 2019, de prelungire a autorizaţiei de construire, a fost contestat în instanţă de Asociaţia „Constanţa Altfel”, iar în prima instanţă autorizaţia a fost suspendată

Pe aceeaşi temă:

Primăria Constanţa îi ia Arhiepiscopiei Tomisului un sfert din terenul din parcul Casei de Cultură

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite