Plaja din Năvodari, invadată de construcţii. Cum s-a ajuns în această situaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de metri pătraţi de plajă au devenit o zonă numai bună pentru ridicarea unor construcţii. Judecătorii sunt cei care, în final, vor decide ce se întâmplă cu această zonă.

Bogdan Bola, directorul general al Administraţiei bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) vorbeşte, într-o postare pe Facebook, despre situaţia a peste 8.000 de metri pătraţi de plajă care ar fi ajuns în mod ilegal în posesia primăriei oraşului Năvodari.

„Cum să îţi baţi joc de o plajă de pe litoralul constănţean? Simplu: intabulezi (abuziv) o fâşie de nisip, după care dai drumul la tot felul de construcţii, direct pe plajă, nesolicitând vreun acord de la Apele Române. Şi uite aşa, transformi o oază de linişte şi de relaxare într-o bâlci urbanistic, unde fiecare face ce vrea şi cum vrea”, spune Bola.

Povestea acestei fâşii de plajă începe în anul 2014, când primăria Năvodari solicita un Aviz de gospodărire a apelor din partea ABADL Constanţa în vederea realizării promenadei Năvodari - amenajarea malului Mării Negre în zona litoralului.

„După trei ani, în iunie 2017, la finalizarea lucrărilor, în urma unei deplasări în teren, s-au făcut măsurători topografice din care a rezultat că, faţă de documentaţia depusă în 2014, traseul promenadei a fost modificat, din motive necunoscute şi mutat către est. Rezultatul? Aproape 9.000 de metri de plajă au fost intabulaţi de Primăria Năvodari la Oficiul de Cadastru Constanţa, în categoriile curţi constructii şi teren arabil”, arată Bogdan bola.

Directorul ABADL spune că acest lucru a fost posibil datorită nerespectării planului şi mutarea în teren a promenadei, o suprafaţă de aproximativ doi metri liniari, de la parapetul de protecţie înspre plajă, pe toată lungimea promenadei (în total 8.763 de mp), au "dispărut" ca plajă, trecând din domeniul public al statului în domeniul public al Primăriei Năvodari.

Plaja Năvodari invadată de construcţii FOTO Bogdan Bola

„Cu toate legile şi hotărârile de guvern, Primăria Năvodari a intabulat în favoarea sa dreptul de proprietate/administrare a fâşiei de plajă adiacente promenadei, având o lăţime de 1.8-2 mp, totalizând 8.763 mp. Dacă în 2017, existau doar două beach-baruri construite pe plajă, fără a avea vreun aviz din partea ABADL, acum sunt 60 de construcţii aflate pe această fâşie de nisip. Atenţie, acum vorbesc doar de acea porţiune intabulată de Primărie, nu de întreaga plajă”, mai scrie Bola.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral a depus luni, 27 aprilie, la judecătoria Constanţa, acţiune în revendicare a dreptului de proprietate publică pentru suprafaţa de 8.763 mp. Prin aceasta, solicită restituirea imobilului teren - plaja litoralului românesc şi rectificarea cărţilor funciare prin radierea menţiunilor privind dreptul de proprietate/administrare în favoarea oraşului Năvodari.

Plaja Năvodari invadată de construcţii FOTO Bogdan Bola

Şi pentru ca acele construcţii, realizate pe fâşia de teren situată între Promenada Năvodari şi plaja Mării Negre, să nu mai încalce legea (multe dintre ele sunt extinse abuziv pe plaja intabulată de ABADL) şi să nu se înmulţească şi mai mult, am trimis ieri şi o adresă către Primăria oraşului Năvodari. Prin aceasta, am solicitat o listă cu autorizaţiile de construire emise pentru zona specificată, titularii acestora, precum şi dacă prin certificatul de urbanism s-a solicitat avizul de gospodărire a apelor.

Motivul? Deoarece în conformitate cu prevederile Legii Apelor nr. 107/1996, avizul de gospodărire a apei trebuia solicitat (conform art. 50) de Primărie şi obţinut de la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, LUCRU CARE NU S-A ÎNTÂMPLAT PÂNĂ ACUM. Tocmai de aceea au fost posibile toate acele construcţii - gherete, beach-baruri, fose septice, etc - care nu respectă normele legale şi care multe dintre ele s-au extins, mult peste limita terenului intabulat de Primăria Năvodari - nu au niciun aviz din partea ABADL”, mai spune directorul general ABADL, Bogdan Bola.

Pe aceeaşi temă:

Cum s-au nenorocit plajele pescăreşti de la Marea Neagră. Modul în care instituţiile statului român devin cel mai mare duşman al fondurilor europene

Ce se întâmplă cu faleza din Costineşti. Imagini cu starea ei de degradare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite