Pericolul care pândea la Cazino: la un cutremur mai puternic, planşeul construcţiei s-ar fi prăbuşit. Stadiul lucrărilor FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazinoul constănţean, în şantier FOTO M.I.
Cazinoul constănţean, în şantier FOTO M.I.

Reprezentantul consorţiului de firme care se ocupă de renovarea Cazinoului a dezvăluit faptul că structura de rezistenţă a construcţiei era grav afectată. Tencuiala executată în anul 1910 a fost distrusă de acţiunea mediului marin.

Petre Badea, director general Aedificia Carpaţi, a spus că tencuielile executate în anul 1910, atunci când a fost inaugurat Cazinoul de pe faleza Constanţei, dispăruseră. „Acestea erau acoperite de  un strat în anii 80, atunci când au fost realizate lucrări de renovare. Era un risc foarte mare de prăbuşire a planşeului, pe anumite suprafeţe, în cazul unui cutremur cu o magnitudine de peste şase grade pe scara Richter“, spune Petre Badea.

Specialistul explică faptul că „În 1910 se construia cu cărămidă şi mortar realizat din var stins cu nisip. În timp, din cauza umidităţii, a dispărut varul şi a rămas doar nisipul. În momentul în care a fost dat jos mortarul din 1986 am descoperit cum mortarul vechi a devenit din nisip. A fost nevoie să injectăm toate rosturile cu mortar“. 

Şi ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, care a fost prezent astăzi pe şantierul Cazinoului, a vorbit despre strălucirea de altădată a Cazinoului. „Am avut ocazia să mă bucur de Cazino. Este una dintre cele mai importante investiţii ale Guvernului, nu doar prin valoarea financiară de 56,6 milioane lei, dar mai ales prin valoarea istorică. Cazinoul va fi un punct de atracţie al litoralului“, spune ministrul. Consstrucţia, care va fi finalizată în cea de-a doua parte a anului viitor, va avea o sală  de evenimente, un muzeu, o sală multifuncţională de cinema, dar şi una de bal.

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, face parte din generaţia care a vizitat des Cazinoul atunci când acesta era deschis. „După atâta amar de vreme cât a fost lăsat în paragină, Guvernul României a transformat proiectul acesta, care este unul local, în unul naţional“, este de părere edilul. El spune că această construcţie poate fi comparată cu bricul Mircea. „Din punct de vedere ingineresc, este o construcţie nouă. S-au făcut intervenţii masive la zona de rezistenţă, materialele folosite sunt altele, speciale. Zona este expusă acţiunii mediului marin, care este destul de agresiv. Toate instalaţii sunt moderne. Această clădire este, practic, una nouă, fiind continuatoarea Cazinoului de la 1910, aşa cum bricul este continuatorul celui de la 1882. Eu cred că bricul şi cazinoul sunt două branduri ale Constanţei“, spune Vergil Chiţac.

Primarul spune că trebuie să gândim şi în termeni economici pentru că, la un moment dat, clădirea va fi gata. „Vor fi necesari mulţi bani pentru ca ea să fie în exploatare. Să vedem de unde vom scoate . Şi dacă vom avea şi un stadion nou şi o sală polivalentă şi nu vom gândi şi în termeni economici vom lua bani din bugetul de investiţii. Trebuie să gândim pragmatic“, spune Chiţac. 

Vă mai recomandăm:

 

Dramele arhitecţilor care au restaurat Cazinoul din Constanţa în zeghe: „Totul era împrejmuit de gard şi păzit de trupe ale Securităţii“

 

Povestea arhitectului deţinut politic care a restaurat Cazinoul Constanţa: „Lucrau 14 ore zilnic şi dormeau sub cerul liber“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite