Patru întrebări fără răspuns, la un an de la tragedia de pe lacul Siutghiol. Anchetatorii deţin un filmuleţ video ce arată prăbuşirea elicopterului SMURD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANCHETĂ. Un filmuleţ de câteva secunde, aflat în dosarul de la Parchetul Militar Bucureşti, arată ultimele momente de zbor ale elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol din Mamaia, la 15 decembrie 2014. Pe lângă cauza prăbuşirii, anchetatorii au de elucidat autorizarea acţiunilor întreprinse în misiunea de salvare din acea zi.

Anul 2014 începe catastrofal pentru România şi se sfârşea la fel. La 20 ianuarie 2014, un avion medical cu o echipă de transplant se prăbuşea în Munţii Apuseni, iar la 15 decembrie 2014, un elicopter SMURD cădea inexplicabil în lacul Siutghiol din Mamaia. Dacă în primul caz au murit două persoane (pilotul Adrian Iovan şi studenta medicinistă Aura Iovan), iar supravieţuitorii au fost salvaţi la limită, în al doilea caz, victimele n-au avut nicio şansă. Medicul Laura Vizireanu (39 ani), asistenta medicală Gabriela Camelia Harton (38 ani), pilotul comandor Petre Cătuneanu (47 ani) şi copilotul căpitan Ginel Claudiu Crăcănel (42 ani) au murit înghiţiţi de apele reci ale lacului Siutghiol.

O înregistrare video cutremurătoare arată cum, imediat după prăbuşire, un bărbat agăţat de coada aparatului de zbor, rămasă la suprafaţă, strigă disperat după ajutor. Echipele de salvare care au ajuns cu mare întârziere la locul accidentului nu au putut recupera decât cadavre. Înaintea lor, un barcagiu de pe Insula Ovidiu, Gheorghiţă Zice, a reuşit să ajungă la epavă cu barca sa cu motor şi a scos-o din apă, prinsă sub coada avionului, pe medicul Laura Vizireanu, aflată în stare de inconştienţă. Resuscitarea nu a dat însă niciun rezultat, iar în cele din urmă, echipajul SMURD a fost nevoit să declare moartea colegei lor.

Ancheta în cazul Siutghiol, făcută de procurorul din dosarul Apuseni

La trecerea unui an de la tragedia de pe Siutghiol, ancheta este în curs de derulare. Dosarul a fost preluat de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, de care depinde secţia de la Constanţa. Procurorul de caz este Marian Lazăr, cel care a condus cercetările şi în dosarul Apuseni.

Principala controversă din acest caz este cauza prăbuşirii elicopterului. Practic, condiţiile de zbor erau ideale, cu vizibilitate perfectă, pe timp de zi senină. Expertiza tehnică a relevat că aparatul de zbor era în stare excelentă. Şi atunci, ce a cauzat tragedia? Un filmuleţ care durează câteva secunde, aflat în posesia anchetatorilor, arată ultimele momente de zbor ale elicopterului SMURD. Acesta este văzut venind dinspre aeroportul de la Mihail Kogălniceanu, unde făcuse plinul rezervorului, şi îndreptându-se, pe deasupra Siutghiolului, spre aeroportul de la Tuzla, unde avea hangarul. Elicopterul zboară din ce în ce mai jos, se apropie razant de suprafaţa lacului, apoi se loveşte violent de apă. Impactul este atât de puternic încât coada aparatului de zbor se rupe, elicopterul se răsuceşte şi se dezintegrează, scufundându-se.

image
image

Imaginile sunt surprinse de sistemul de supraveghere video instalat pe unul dintre blocurile rezidenţiale aflate pe malul lacului, în zona Butoaie. La scurtă vreme, pilotul Petre Cătuneanu iese la suprafaţă strigând după ajutor, fiind auzit şi văzut de martorii oculari de pe mal. După câteva minute, însă, tăcerea se aşterne. El şi doctoriţa au fost recuperaţi din afara epavei, prea târziu pentru a mai fi salvaţi, dar copilotul şi asistenta au rămas captivi în interior. Copilotul avea cele mai vizibile leziuni. Asistenta era încă în scaunul ei, prinsă în chingile de siguranţă.

În aşezarea din avion, ambii aviatori se aflau pe scaunele din faţă, în timp ce medicul şi asistenta stăteau pe scaune situate spate în spate, despărţite de o targă.

Diagnostic şi verdict

Pacientul pentru care elicopterul SMURD se ridicase de la sol şi făcuse o cursă spre Tulcea se afla în siguranţă la Urgenţa Spitalului Judeţean Constanţa. Bătrâna Maria Oancea (79 ani) fusese preluată de la Spitalul din Tulcea pentru că acuza înţepături în capul pieptului, în urma unui tratament pentru reumatism. Bolnava nu a stat decât câteva ore la Constanţa, cât i s-a făcut un examen la computer tomograf, fiind trimisă înapoi la Spitalul Tulcea, pentru a fi internată la Cardiologie.

Tragedia din Apuseni a primit un verdict de la procurori după aproape 2 ani de cercetări, rezultatul anchetei fiind anunţat în octombrie 2015. Tragedia de pe Siutghiol îşi va găsi răspuns, cel mai probabil, în cursul anului 2016. Sunt patru întrebări la care anchetatorii va trebui să facă lumină: 1. Dacă avionul era corespunzător tehnic, de ce a ajuns în lac?; 2. Era necesară deplasarea elicopterului la Tulcea pentru o pacientă căreia starea îi permitea, la puţin timp după accidentul SMURD, să dea interviuri aşezată pe patul de aşteptare din Urgenţă? 3. A fost autorizat planul de zbor peste lac, când traseul Kogălniceanu-Tuzla se desfăşura doar deasupra uscatului? 4. Cine este răspunzător de intervenţia scafandrilor ISU Dobrogea, veniţi neechipaţi, nepregătiţi profesional şi cu aparatură nefuncţională?

Accidentul de pe Siutghiol a avut ca urmare trei destituiri - prefectul Radu Volcinschi, şeful ISU Dobrogea, Viorel Jianu şi şeful Aviaţiei MAI, Dorel Grădinaru - şi un dosar penal întocmit de DNA preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu pentru abuz în serviciu în formă continuată, pe tema achiziţionării elicopterului care intrase ulterior în operarea SMURD.

Ultima fotografie a elicopterului SMURD, înainte de tragedie Sursă foto dr. Alexandra Cojocaru

image

Parchetul General a anunţat luni, 15 decembrie, la 1 an de la producerea tragediei de pe Siutghiol, care este stadiul dosarului de cercetare a accidentului aviatic în care şi-au pierdut viaţa 4 membri ai echipajului de pe elicopterul SMURD.

Redăm întocmai comunicatul de presă:

„Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În continuarea cercetărilor privind accidentul aviatic produs la data de 15 decembrie  2014, pe lacul Siutghiol din staţiunea Mamaia, judeţul Constanţa, echipa de procurori din cadrul Secţiei Parchetelor Militare a procedat, în perioada 15 decembrie 2014 – 15 decembrie 2015, la efectuarea a numeroase activităţi de urmărire penală.

Astfel:

- au fost audiate, pe parcursul a 875 ore de anchetă, 111 persoane, din care 8 părţi civile şi 103 martori din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Autorităţii Navale Române, Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, precum şi cetăţeni care au sesizat SNUAU 112, în legătură cu producerea catastrofei aviatice, sau care au putut oferi date referitoare la circumstanţele producerii acestui eveniment aviatic, respectiv cu privire la activităţile efectuate de către forţele de intervenţie pentru salvarea victimelor;

- s-au solicitat relaţii de la peste 15 instituţii ale statului şi persoane juridice;

- la data de 14 decembrie 2015, s-a dispus efectuarea, de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti, a unei noi expertize medico-legale privind victima C.G.C. (nota redacţiei - Claudiu Ginel Crăcănel, copilotul elicopterului SMURD)

De asemenea, se aşteaptă depunerea Raportului de investigaţie a accidentului aviatic din data de 15 decembrie 2014 de către comisia de investigaţie constituită la nivelul Ministerului Afacerilor Interne“.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO EXCLUSIV Gheorghiţă, barcagiul ajuns la epavă înaintea autorităţilor: „Am tras de coada elicopterului şi am găsit doctoriţa sub apă. Pompierii nu aveau nimic la ei“

FOTO VIDEO Doar ei au remuşcări? Tristeţea localnicilor ajunşi la elicopterul prăbuşit înaintea autorităţilor: „Am vrut să facem bine şi uitaţi cât de rău a ieşit“

FOTO Epava elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol a fost adusă la mal. Şeful ISU Constanţa, demis

Bătrâna pentru care şi-au dat viaţa cei patru membri ai SMURD din elicopterul prăbuşit la Constanţa. Femeia a fost la câteva minute să moară alături de eroi

Martor al tragediei de pe lacul Siutghiol: „Mi-a atras atenţia zborul în picaj al elicopterului“

Baronul Nicuşor contra părintele SMURD: „Elicopterul avea flotoare. Hai să vedem, le mai găseşte în Siutghiol??“

FOTO Blestemul lacului Siutghiol, cimitirul de epave. Pe fundul apei zac mormane de fiare ale aparatelor de luptă nemţeşti, dar şi ambarcaţiuni noi

Tragedia de pe lacul Siutghiol. Bâlbele din misiunea de salvare a echipajului SMURD, după prăbuşirea elicopterului

Raed Arafat, pe contul său de Facebook, la 8 decembrie: „În scurt timp, operaţiunile de salvare din sud-estul ţării se vor desfăşura mai eficient“

UPDATE Elicopter SMURD prăbuşit. Toţi cei patru membri ai echipajului au murit


 


 


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite