Operatori din turism, despre declaraţiile lui Tătaru: „Atitudinea specifică funcţionarului român. Nu ia măsuri, mai bine închide“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii a declarat că monitorizează tot ce se întâmplă pe litoral şi pe Valea Prahovei, zone unde regulile de prevenire a răspândirii infecţiei cu coronavirus se respectă cel mai puţin.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a declarat la Digi 24 că Valea Prahovei şi litoralul sunt zone în care regulile se respectă cel mai puţin. Declaraţia vine pe fondul aglomeraţiei de la sfârşitul săptămânii trecute, când zeci de mii te turişti au mers la malul mării sau în staţiunile montane de pe Valea Prahovei.

„Trebuie să facem o analogie şi să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei, apoi tot litoralul. Vine populaţie din toată ţara şi se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localităţile lor. Acolo se respectă cel mai puţin regulile şi atunci reevaluarea ca şi controale la agenţii economici, reevaluarea la judeţele de unde au venit aceşti conaţionali. În următoarele două-trei zile vom vedea judeţele care au creşteri”, a spus Nelu Tătaru.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a subliniat că „agenţii economici trebuie să respecte regulile care au fost stabilite. Dacă nu sunt respectate, se vor lua măsuri”.

Tătaru a dat asigurări că autorităţile nu intenţionează să transforme ţara într-un stat poliţienesc, că măsurile de relaxare luate în ultimele săptămâni au fost măsuri asumate atât de stat, cât şi de beneficiarii lor din sfera privată.

„Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toţi. Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Mai vedem şi această bagatelizare a ce înseamnă pandemie, reguli, care a dus la îndemnul de nerespectare a regulilor”, a spus Nelu Tătaru pentru Digi 24.

„Realitatea este alta”  

Operatorii din turismul de pe litoral dau asigurări că realitatea este cu totul alta decât imaginile pe care ministrul le-a văzut la televizor. Mai mult, ei spun că litoralul, Delta Dunării sau Valea Prahovei sunt zone sigure pentru turişti.

„Staţiunile de pe Valea Prahovei, litoral sau Delta Dunării sunt zone COVID free, unde nu a fost populaţie şi nu avea cum să fie COVID-19, zone unde când au intrat angajaţii au fost testaţi şi evaluaţi, iar turiştii sunt conştienţi, atunci când pleacă de acasă în vacanţe, că trebuie să fie sănătoşi. La intrarea în locaţii, în staţiuni, le este verificată constant temperatura”, spune Cristian Bărhălescu, director Icar Tours.

Mai mult, specialistul arată că şansele îmbolnăvirii turiştilor în aceste zone sunt foarte mici deoarece marea majoritate a oamenilor respectă distanţarea fizică, şezlongurile sunt amplasate la distanţă unul faţă de altul, iar mesele la terase sunt amenajate conform regulilor impuse de autorităţi.

„În toate destinaţiile turistice din Grecia, Bulgaria, Italia, Franţa vedem că nu sunt astfel de probleme. O astfel de îngrijorare este mai mult de imagine nu de realitate. Este o declaraţie mai mult personală, decât ca persoană publică, făcută din vizionarea imaginilor de la TV, dar realitatea este alta”, mai spune Cristian Bărhălescu.

În plus, cei care nu respectă regulile în aceste zone turistice ştiu că vor fi amendaţi, iar după atâtea luni în care au stat cu salariul minim sau cu un ajutor de şomaj nu-şi permit să rişte, arată specialistul.

„Atitudine de funcţionar public”  

Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), consideră că declaraţiile ministrului Tătaru reprezintă vorbele unui om care este „la putere. Este dreptul lui să ia măsuri, este atitudinea specifică a funcţionarului român.”

Răducan spune că se porneşte de la unele excepţii (anumite terase autorizate de primărie care nu respectă legea) şi acestea sunt transformate în regulă.

„Este şi multă manipulare, fiind prezentate imagini inclusiv din alţi ani. Sunt exagerări. Poate nu are o corectă informare şi face declaraţii fără să se consulte şi cu noi. Majoritatea hotelierilor respectă regulile. De aici şi până la interzice concediul a milioane de români este o distanţă foarte mare care nu mă miră la modul cum a fost abordată această problemă în care nu se iau măsuri, ci se închide”, mai spune reprezentantul FPTR.

În final, Dragoş Răducan a amintit că suntem singura ţară care a păstrat încă măsura închiderii restaurantelor din incinta hotelurilor, locuri unde turiştii sunt verificaţi la intrare şi beneficiază de servicii pe care le-au plătit deja.  „Am redeschis bisericile, mall-urile, păcănelile, că acolo covidul este în vacanţă”, concluzionează prim-vicepreşedintele FPTR.

Pe aceeaşi temă:

Investiţii de zeci de milioane de euro în sudul litoralului. „Singura zonă pe care o putem numi staţiune. Mamaia e un cartier de oraş“

Bărbat scos din apă de Salvamar. A fost resuscitat timp îndelungat de SMURD, dar inima sa a cedat






 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite