Marea Moschee din Bucureşti nu se mai construieşte din motive financiare. Terenul va fi înapoiat statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen Vali Ivan
Desen Vali Ivan

Cultul Musulman din România a renunţat la ideea de a ridica în nordul Capitalei cea mai mare moschee dintr-o ţară creştină, pe motiv că nu sunt fonduri. Muftiul se contrazice în declaraţii privind motivul abandonării investiţiei.

În 2015, statul român ceda musulmanilor din România un teren în suprafaţă de 11.000 metri pătraţi, pe o perioadă de 49 de ani, pentru ridicarea unui centru impresionant, care să cuprindă o moschee, o bibliotecă, două săli de curs pentru şcoala de weekend a copiilor şi o cantină socială pentru nevoiaşi indiferent din ce religie ar proveni ei. Singura condiţie era ca investiţia să demareze în trei ani. 

La acea vreme, muftiul Iusuf Murat a declarat că fondurile necesare realizării investiţiei, de aproximativ trei milioane de euro, urmau să fie suportate de statul turc, pentru a nu împovăra contribuabilul român. „Nu am vrut să ridicăm moscheea din banii contribuabilului român, iar Turcia ne-a mai ajutat, fără pretenţii, şi la reabilitarea moscheilor din Dobrogea. Am dori să fie cea mai mare dintr-o capitală europeană, în semn de preţuire pentru ţara noastră care asigură drepturile şi libertăţile minorităţilor“, spunea, în 2015, muftiul.

Ideea ridicării unei moschei în Bucureşti a provocat valuri de nemulţumiri din partea fundamentaliştilor, care s-au mobilizat în mediul online şi apoi au protestat într-un mod inedit: au adus mai mulţi porci la păscut pe terenul pe care urma să se ridice lăcaşul de cult musulman, încercând să îi facă pe musulmani să renunţe la idee, pe motiv că pământul a fost „spurcat“, ştiut fiind faptul că din alimentaţia lor lipseşte carnea de porc. 

Muftiu: „Nu mi-a zis nimeni că nu vrea să mai finanţeze proiectul“

După trei ani, când s-a împlinit termenul limită pentru demararea investiţiei, muftiul Iusuf Murat a anunţat, în emisiunea „Matinal“ de la televiziunea naţională, că moscheea nu se va mai construi. „Nu am mai putut continua proiectul cu moscheea, nu cu mega-moscheea, dar acest lucru nu s-a datorat unor voci care au apărut în ţară şi s-au împotrivit acestui proiect“, a declarat muftiul. El a spus că proiectul ridicării acestei moschei depăşeşte foarte mult bugetul pe care şi-l permite cultul musulman. 

Asupra deciziei de a abandona investiţia se ridică multe semne de întrebare, întrucât tot muftiul, întrebat dacă Recep Erdogan a refuzat să mai dea bani, a spus că nimeni nu i-a zis că nu vrea să mai finanţeze proiectul.

Specialiştii în diplomaţie consideră că trecutul istoric este cel care explică reticenţa unei părţi din opinia publică vizavi de construcţia unei moschei în Capitală.

Teodor Baconschi, fostul ministru de externe al României, spune că în Europa occidentală există destul de multe moschei, una majestuoasă, la Roma, chiar în centrul mondial al catolicismului. „Şi naţiunile apusene s-au luptat cu turcii, însă după bătălia de la Lepanto şi respingerea asediului Vienei, ameninţarea otomană a intrat în recul. În partea noastră de continent, imaginarul anti-otoman e mult mai viguros: cine l-a martirizat pe, acum sfântul, voievod Constantin Brâncoveanu? Faţă de cine ne-am câştigat independenţa în 1877? Acestor amintiri negative recente li se adaugă teama difuză faţă de terorismului islamic. Aşa se explică reticenţa unei părţi din opinia publică faţă de proiectul «Marii Moschei»”, validat în 2015, sub pretextul diplomatic al parteneriatului strategic româno-turc“, spune fostul ministru.

El consideră că subiectul a fost politizat şi chiar geopolitizat. „Cinstit vorbind, un buget de 3 milioane de euro nu putea acoperi un edificiu prea impunător. Cred că sistarea finanţării, decizie luată la Ankara, reflectă anumite dificultăţi care determină regimul Erdogan la oarece prudenţă, deşi doctrina neo-otomanismului rămâne în vigoare. Oricum, ca partener strategic (bilateral şi în NATO), România s-a comportat amical, nu i se poate reproşa nimic. Dosarul Marii Moschei de la Bucureşti intră, ipso facto, sub zodia foarte românescului «n-a fost să fie»“

.

Europarlamentarul Cristian Preda spune că pot fi două cauze care au dus la acest deznodământ. „Fie Recep Erdogan nu mai are bani, fie cei de la Ankara au realizat că moscheea riscă să tensioneze relaţiile cu Bucureştiul, românii fiind printre ultimii suporteri ai integrării Turciei în UE“, crede europarlamentarul. 

Vă mai recomandăm

Grupare antimusulmană, cu mii de adepţi, pregăteşte ieşirea în stradă pentru manifestaţii împotriva marii moschei

Extremistul Băsescu. De ce şi-a schimbat radical discursul de la „Mulţumim musulmanilor pentru respectul arătat românilor!“ la „Muftiule, ciocul mic!“

Musulman din Dobrogea, scrisoare către Băsescu: „Cu ce am greşit de ne beşteliţi atâta? Istoria e de partea noastră, dovediţi-ne cu acte că suntem terorişti!“

Klaus Iohannis, cină cu musulmanii. Muftiul Iusuf Murat: „Dacă marea moschee reprezintă un minim risc la adresa siguranţei, eu retrag proiectul“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite