VIDEO Guvernul şi Ministerul Educaţiei, pichetate de liceenii din Constanţa. Elevii navetişti sunt împinşi spre abandon, lăsaţi la mâna transportului ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceenii de la AEC, în Gara de Nord, pregătţi de protest Sursa AEC
Liceenii de la AEC, în Gara de Nord, pregătţi de protest Sursa AEC

Liceenii de la Asociaţia Elevilor din Constanţa vor protesta luni, 20 ianuarie, la Guvern şi la Ministerul Educaţiei pentru nerezolvarea problemei cu transportul şcolar, care sileşte copiii care fac naveta să stea la ocazie sau să urce în microbuze supraaglomerate, cu riscul de a-şi pierde viaţa în ambele cazuri.

UPDATE „Membrii AEC au protestat astăzi în faţa Ministerului Educaţiei, în timpul şedinţei de lucru pe tema transportului elevilor. Rezultatul discuţiilor este unul favorabil pentru elevi. HG nr. 863/2016 va fi abrogat, iar marţea viitoare va avea loc o şedinţă de lucru pe tema modalităţii de decontare a navetei elevilor, plecând de la asigurarea din partea ministrului educaţiei că ea va fi decontată integral“, au anunţat liceenii din Constanţa. 

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a făcut numeroase demersuri pentru rezolvarea transportului şcolar în cazul elevilor care fac naveta, siliţi să stea la autostop sau să urce în microbuze supraaglomerate riscând să-şi piardă viaţa, aşa cum s-a întâmplat deja. 

„Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis vinerea aceasta o invitaţie către AEC pentru a participa la un grup de lucru pe tema transportului elevilor luni, 20 ianuarie. Totuşi, tematica discuţiilor are legătură cu Decizia Curţii Constituţionale nr. 657/2019, care a declarat neconcstituţională decontarea navetei elevilor doar pe bază de abonament.

Pe agenda de lucru nu se regăseşte niciuna dintre solicitările AEC, motiv pentru care vom prezenta reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, Ministerului Transporturilor şi Ministerului Dezvoltării un draft de proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care să rezolve toate problemele transportului elevilor“, înştiinţează AEC. 

Asociaţia Elevilor din Constanţa, protest la Ministerul Educaţiei Sursa AEC

Asociaţia Elevilor din Constanţa la Ministerul Educaţiei - protest educaţie navetă şcolară Sursa AEC

Astfel că luni, 20 ianuarie, o delegaţie AEC se află la Bucureşti de la primă oră. Liceenii au depus la ora 10 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sesizarea penală pentru abuz în serviciu pentru miniştrii de la Educaţie şi de la Dezvoltare, ca urmare a expirării termenului de 15 ianuarie acordat de AEC pentru ca guvernanţii să se asigure că fiecare elev din România are posibilitatea de a ajunge la şcoală.

La ora 11, AEC va depune sesizarea şi la Administraţia Prezidenţială, iar la ora 11.45 va organiza un protest în faţa Ministerului Educaţiei, pe durata şedinţei de lucru privind transportul elevilor.

La ora 15.00, AEC va protesta la Palatul Victoria şi va cere guvernanţilor să rezolve problema transportului elevilor. 

Asociaţia Elevilor din Constanţa consideră autorităţile principalele responsabile de abandonul şcolar, ca urmare a măsurii legislative de eliminare a transportului judeţean din sfera serviciilor publice. Liceenii arată că acest lucru duce la desfiinţarea traseelor neprofitabile, la permiterea operatorilor de transport să stabilească preţuri în mod discreţionar şi la imposibilitatea acordării de către consiliile judeţene a reducerilor pentru elevi. 

„Dreptul elevilor la tarif redus cu 50%, respectiv gratuitate, este consacrat de art. 84, alin. (1) şi (2) din Legea educaţiei naţionale. Operatorul ar trebui să asigure elevului abonamentul deja redus cu 50%, urmând ca el să primească o compensaţie de serviciu public din partea consiliului judeţean. Compensaţiile nu mai pot fi acordate, deoarece cadrul de reglementare a transportului judeţean ca şi serviciu public a dispărut. Astfel, elevii nu vor putea primi reduceri şi vor fi nevoiţi să plătească preţurile integrale pentru abonamente, ce pot ajunge şi la 400 de lei pentru 50 km.

Luând acest fapt în considerare şi integrându-l în eşecul total al statului românesc de a ajuta elevii aflaţi în risc de abandon, nu se observă decât nepăsarea incredibilă a decidenţilor faţă de elevii ce visează la un viitor. În ceea ce priveşte traseele neprofitabile, ele reprezintă acele trasee pe care dacă un operator le-ar practica ar ieşi în pierdere, costul lui operaţional fiind mai mare decât suma încasată din vânzarea biletelor. Prin impunerea unei obligaţii de serviciu public, operatorilor le poate fi imputată condiţia de a practica traseele respective cu regularitate, pe toată durata zilei, în schimbul unei compensaţii care să acopere pierderile obţinute plus un profit rezonabil.

Ca urmare, sute de mii de oameni se vor afla în imposibilitatea de a folosi transportul în comun în trafic judeţean, fiind nevoiţi să folosească curse la întâmplare sau să meargă pe jos kilometri întregi până la şcoală sau serviciu. Se creează, astfel, o izolare a comunităţilor locale din mediul rural“, au avertizat liceenii de la AEC. 

Pe aceeaşi temă: 

Semnal de alarmă tras de cea mai puternică organizaţie de elevi din ţară: „Parlamentarii împing elevii către abandonul şcolar“

Liceenii au pichetat Ministerul Educaţiei: „Guvernanţii dau din umeri. Le dăm termen până după alegerile de duminică“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite