După mai bine de patru ani, sistemul „bike-sharing” poate deveni operaţional în municipiul Constanţa
0„390 de biciclete vor fi puse la dispoziţia constănţenilor şi a turiştilor în câteva săptămâni”, anunţă primăria Constanţa. Proiectul, cu finanţare europeană, trebuia să fie operaţional în noiembrie 2014.
Primăria municipiului Constanţa anunţă că în câteva săptămâni turiştii şi constănţeni vor putea solicita gratuit una dintre cele 390 de biciclete. „Orice turist sau localnic poate solicita, în mod gratuit, pe baza cărţii de identitate, de la agenţiile SPIT din Constanţa, un card de utilizator. Cu acest card va putea să ridice, de la oricare din cele 24 de staţii amplasate în oraş, o bicicletă”, spun reprezentanţii primăriei.
1,27 milioane de euro a fost alocată de Uniunea Europeană pentru realizarea a unui total de 30 de staţii cu 490 biciclete în oraşele Constanţa şi Balcic (Bulgaria), Constanţa fiind beneficiarul majoritar. Proiectul transfrontalier „Black Sea Bike – Diversification of the tourism services in Constanţa Balchik cross border region by bike“ (n.r. – „Bicicleta de pe malul Mării Negre – diversificarea turismului şi a serviciilor în regiunea transfrontalieră Constanţa-Balcic cu ajutorul bicicletei“) a început în data de 17 mai 2013 şi trebuia finalizat pe 16 noiembrie 2014.
Cele 24 de staţii pentru biciclete au fost gata la timp, iar cele 390 de biciclete zac de ceva ani într-un depozit al primăriei, problema proiectului a apărut când a venit vorba de sistemul de bike-sharing. „În 15 februarie 2017 a fost lansată procedura de achiziţie a serviciului de asigurare a funcţionalităţii sistemului de bike-sharing (include serviciul de call center, servicii tehnice staţii şi biciclete, relocarea bicicletelor, servicii de reparaţii ale reţelei de bike-sharing, depozit, cartele de proximintate) pe o perioadă de patru luni. A existat un singur ofertant, însă din cauza neconcordanţelor apărute în oferta acestuia, procedura a fost anulată în data de 15 septembrie 2017“, spunea viceprimarul Dumitru Babu.
Au urmat apoi o serie de încercări de a repeta licitaţia, timp în care funcţionarii primăriei s-au pierdut în hăţişul documentelor şi avizelor pe care trebuiau să le pună la dosar.
Acum pare că totul este în regulă, iar municipalitatea transmite şi o serie de reguli pentru doritorii de plimbări cu bicicleta.
„Pentru a putea folosi echipamentul, utilizatorii trebuie să respecte mai multe condiţii: trebuie să fie înregistraţi în sistem, să se încadreze în intervalul orar 07:00 – 24:00, de luni până duminică, ultima închiriere se poate face cu maximum două ore înainte de închiderea centrului, la ora 22:00, echipamentul va putea fi ridicat şi returnat de la orice staţie de biciclete în regim self-service; utilizatorul poate închiria simultan doar o bicicletă. Bicicletele pot fi utilizate doar de persoanele de peste 14 ani, două ore, indiferent de numărul de închirieri zilnice. Intervalul minim între utilizări este de 10 minute. Nu pot fi subînchiriate, folosite la curse de biciclete, pentru transportul de pasageri sau în situaţii de vânt puternic sau furtuni.
Sistemul de bike-sharing va fi întrerupt în lunile de iarnă, cel puţin în perioada 1 decembrie - 1 martie, sau atunci când condiţiile meteo nu sunt favorabile”.
Pe aceeaşi temă: