Brambureala din învăţământ continuă. Sorin Cîmpeanu bagă educaţia în vacanţă forţată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoală din municipiul Constanţa foto: Călin Gavrilaş
Şcoală din municipiul Constanţa foto: Călin Gavrilaş

Structura anului şcolar 2020/2021 a fost modificată. Deşi ministrul Educaţiei dorea chiar o decalare a examenului de Evaluare Naţională, în cele din urmă părinţii, elevii şi dascălii l-au determinat să renunţe. Cu toate acestea, vacanţa de primăvară se va modifica.

Timp de două zile, marţi şi miercuri, ministrul Educaţiei a venit cu mai multe propuneri de schimbare a structurii anului şcolar 2020/2021. Astfel, Cîmpeanu a anunţat iniţial o prelungire cu două săptămâni a semestrului al II-lea şi mutarea Evaluării Naţionale la începutul lunii iulie. După un val de critici, ministrul a revenit miercuri cu o nouă propunere: lungirea cu o săptămână a şcolii, iar Evaluarea Naţională rămâne cum era stabilită înainte.

Mai mult, ministrul Educaţiei a schimbat şi perioada vacanţei de primăvară care va ţine acum o lună: 2 aprilie – 4 mai. Va fi „o punte” între Paştele catolic şi cel ortodox, susţine ministrul.

Modificările anunţate de Cîmpeanu au fost criticate de toată lumea (profesori, părinţi, elevi), fie că se referă la schimbarea datei examenului de Evaluare Naţională, fie că privesc durata vacanţei de primăvară.

În cele din urmă, ministrul a convocat o şedinţă a Grupului de Dialog Social din care fac parte elevii, părinţii şi cadrele didactice. În şedinţa de joi, 25 martie, s-a ajuns la unele soluţii de compromis între intenţiile anunţate ale Ministerului Educaţiei şi solicitările actorilor implicaţi în sistemul de educaţie. Astfel, s-a decis ca vacanţa de primăvară să rămână de o lună, cu excepţia claselor terminale. Cei de a VIII-a şi a XII-a vor face şcoală online în perioada de vacanţă suplimentară a celorlalţi (12-29 aprilie).

Examenele naţionale se vor desfăşura la datele stabilite, respectiv 22-25 iunie probele scrise ale Evaluării Naţionale, 28 iunie – 1 iulie pentru Bacalaureat.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a precum şi pretestările PISA rămân programate cu prezenţă fizică în toate şcolile care funcţionează în localităţi necarantinate. Evaluarea naţională pentru elevii de clasa a doua se reprogramează din perioada 20 -23 aprilie  pentru perioada 25 – 28 mai.

Anul şcolar se va încheia pe 25 iunie, nu 18 iunie cum era înainte, dar pentru învăţământul tehnologic nu se decalează finalul anului şcolar.

„Trendul ascendent al ratei de infectare ar putea să ducă la suspendarea tuturor activităţilor didactice. Nu putem face abstracţie de acest element”, a spus Sorin Cîmpean la finalul întâlnirii de astăzi.

Şcoală online, nu vacanţă

Părinţii, elevii şi dascălii au solicitat încă de miercuri ca vacanţa de primăvară să nu fie prelungită. „O bătaie de joc la adresa întregului sistem de educaţie. De ce să luăm pauză de o lună când avem foarte multă materie de recuperat? Care sunt motivele din spatele acestei decizii? Noi, elevii, nu am fost consultaţi. Suntem de părere că trebuie să facem tot posibilul ca şcoala şi predarea să fie pe bune. Degeaba susţinem că închidem ultimele şcolile dacă dăm o vacanţă de o lună care va destabiliza elevii şi ritmul lor de învăţare”, a declarat Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC.

Elevii atrag atenţia că informaţiile se asimilează mai greu în mediul online, iar lipsa predării totale pe o perioada de o lună ar însemna şi mai multe lacune, lucru ce va fi vizibil în rezultatele obţinute la examenele naţionale.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi a iniţiat chiar o petiţie „Salvaţi şcoala românească, salvaţi o generaţie”, prin care solicită ministrului să revină asupra deciziei de a modifica structura anului şcolar.

„Este o decizie politică ca să facă economie la buget. Trebuiau să treacă în online unde se depăşea 6/1.000 şi trebuia dată indemnizaţia de 75% către părinţi. Aşa s-a lungit vacanţa. Într-o oră s-a luat această decizie”, mai spune Cristache.

Pentru a nu prelungi vacanţa de primăvară, elevii şi părinţii cer trecere în online a şcolilor din localităţile în care incidenţa cazurilor COVID-19 a depăşit 6/1.000 de locuitori.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) i-a cerut ministrului Cîmpeanu, printr-o scrisoare oficială, să renunţe la aceste modificări de structură a anului şcolar deoarece asta ar duce la „un stres suplimentar atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru elevi”.

Vă recomandăm şi: Cum fac autorităţile economii la buget pe spinarea copiilor

Ministrul Educaţiei anunţă că numărul de infectări raportate de şcoli a revenit „în medie”: 30 de elevi şi 22 de profesori, conform raportărilor de miercuri  

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite