Subiecte BAC 2018: Proba la Română, emoţii pentru părinţi, zâmbete pentru elevi. „Ne testează memoria pe termen scurt”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.000 de elevi constănţeni au susţinut luni, 25 iunie, proba la Limba şi Literatura Română în centrele de examinare din judeţ. Subiectele au fost, spun elevii, mai uşoare decât se aşteptau.

Dimineaţa zilei de luni, 25 iunie, a început cu mari emoţii pentru tinerii care au susţinut prima probă a Bacalaureatului 2018 - Limba şi Literatura Română. Însă, ca de fiecare dată, părinţii care şi-au însoţit copiii aveau cele mai intense trăiri.

După trei ore cât a durat proba scrisă, pe porţile şcolilor au început să iasă şi primii elevi, cu informaţii despre subiecte şi alte evaluări.

Marius a susţinut proba de Limba şi Literatura Română la profilul real, la Liceul „Ovidius” din Constanţa. A fost primul care a ieşit cu cartea de identitate în mână şi cu zâmbetul pe buze. „A fost mai uşor decât mă aşteptam. Au fost subiecte de dificultate medie. Am avut de ales între Eminescu sau Arghezi”, spune băiatul vizibil emoţionat dar şi fericit că a trecut de prima probă cu bine.

Elevii care ies de la examen sunt imediat asaltaţi de părinţii curioşi să afle subiectele, reacţiile, aprecierile celor dinăuntru.

„Să treacă cu bine BAC-ul, i-am spus. Nu contează notele, contează să treacă”, îi explică un părinte altuia cu care schimbă diferite impresii cât timp aşteaptă să iasă copiii.

Imagine indisponibilă

                     Marius, mulţumit de subiectele care au picat la BAC     FOTO Călin Gavrilaş

„Ne testează memoria pe termen scurt”

Alexandru Manda a susţinut proba de Bacalaureat la centru de examinare de la Liceul „Mihai Eminescu” din Constanţa. „A fost foarte accesibil. Subiecte accesibile, uşoare… Mă aşteptam să fie nivelul acesta pentru că am observat că în fiecare an tinde să fie destul de scăzut. La centrul de examen de aici toată lumea zâmbeşte, e fericită. La uman, la mine, a picat Blaga sau Barbu-să prezinţi particularităţile textului poetic”, a declarat Alexandru imediat după ieşirea din sala de examen.

De altfel, duminică seara, Alex Manda, cel care a fost mai mulţi ani preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care spunea că „Examenul maturităţii, nu mult schimbat faţă de Bacalaureatul în forma lui iniţială, a apărut în 1801 în Franţa. Un examen care, în special la proba de mâine - cea la limba română, nu face nimic altceva decât ne testează memoria pe termen scurt, în niciun caz competenţele pe care ar fi trebuit să le obţinem în cei patru ani de liceu. Asta poate şi pentru că sistemul de învăţământ formal a fost şi este incapabil să ne livreze aceste competenţe.

P. S. - Copiii mei sper totuşi să nu fie în situaţia de a susţine Bacalaureatul în aceeaşi paradigmă.”

Băiatul spune că a refuzat să înveţe mecanic acele comentarii (22 ca număr). „Am învăţat ceea ce mi-a plăcut să învăţ, nu le-am memorat. Eu nu am luat meditaţii şi mi s-a părut accesibil. Faptul că avem elevi în ţară care sunt nevoiţi să ia meditaţii pentru a trece BAC-ul asta e o dovadă a faptului că sistemul este incapabil să le livreze nu doar competenţele de care au nevoie la nivelul celor 12 ani de studiu, dar este incapabil să le livreze cunoştinţe necesare să promoveze un examen de BAC în forma lui actuală”, a concluzionat Alexandru Manda.

Imagine indisponibilă

Calendarul BACALAUREATULUI 2018

În perioada 25-30 iunie 2018 se desfăşoară probele scrise din cadrul examenului de bacalaureat naţional, sesiunea iunie-iulie 2018, conform calendarului Bacalaureat 2018, prima sesiune:

Luni, 25 iunie – Proba scrisă la Limba si literatura română - Ea)

Marţi, 26 iunie - Proba la Limba si literatura maternă - Eb)

Miercuri, 27 iunie – Proba obligatorie a profilului - Ec)

Vineri, 29 iunie - Probă scrisă - la alegere a profilului şi specializării - Ed)

Miercuri, 4 iulie – Afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00)

Miercuri, 4 iulie – Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00)

5-8 iulie – Soluţionarea contestaţiilor

Luni, 9 iulie - Afişarea rezultatelor finale

Un număr de 5.094 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine probele scrise în cele 14 centre de examen desemnate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa:

- Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ Constanţa

- Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ Constanţa

- Colegiul Comercial „Carol I“ Constanţa

- Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanţa

- Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ Constanţa

- Liceul Teoretic „Ovidius“ Constanţa

- Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ Constanţa

- Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ Constanţa

- Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu“ Constanţa

- Liceul Teoretic „Decebal“ Constanţa

- Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu“ Medgidia

- Liceul Cobadin

- Liceul Teoretic „Axiopolis“ Cernavodă

- Liceul Teoretic „Callatis“ Mangalia

Proba scrisă din cadrul examenului începe la ora 9.00, iar accesul candidaţilor în centrul de examen este permis în intervalul orar 7.30-8.30, pe baza actului de identitate. Timpul destinat elaborării lucrării scrise este de trei ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, numai creion negru. 

Rezultatele vor fi afişate miercuri, 4 iulie 2018, până la ora 12.00, urmând ca în intervalul orar 12.00-16.00 să fie depuse contestaţiile. 

Constanţa se menţine de ani de zile în a doua jumătate a topului naţional privind promovabilitatea la Bacalaureat, cu un procent de sub 50%.

Pe aceeaşi temă:

Subiecte Română BAC 2018. Proba scrisă a Bacalaureatului la Constanţa: Eminescu, Arghezi, Blaga, Barbu

Bacalaureatul 2018. Liceenii din clasa a XII-a intră în probele de competenţe





 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite