VIDEO Câtă mâncare cumpără românii inutil în preajma sărbătorilor. „Este o statistică reconfirmată ani de-a rândul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii unei asociaţii non-profit din Cluj-Napoca au lansat o campanie intitulată "De Crăciun, nu fi hapsân!", prin care-şi propun să atragă atenţia asupra risipei de mâncare făcută în preajma sărbătorilor de iarnă.

Camelia Gui, unul dintre oamenii implicaţi în proiectul Food Waste Combat, spune că ideea campaniei „De Crăciun, nu fi hapsân!“ a plecat de la noul brand şi noua imagine a Food Waste Combat, prin care, de luni bune, se încurajează reducerea risipei alimentare.

Au gândit această campanie doar pe online, într-un stil informal, neaoş şi să folosească regionalisme ce transmit mesaje cu tâlc. De aceea, adaugă Cami Gui, au optat pentru regionalismul ardeleneasc „hapsân“. Înseamnă lacom. Dacă unii vor ştii la ce se referă când aud hapsân, alţii se vor întreba ce e.

„E foarte adevărat că, de sărbători, o familie din România cumpără de 4 ori mai multă mâncare decât are nevoie. E o statistică reconfirmată de-a lungul anilor“, afirmă tânăra. În opinia ei, masa de Crăciun e extrem de generoasă din mai multe motive: nevoia de a da bine în faţa familiei şi prietenilor, dorinţa „de a arăta că avem, entuziasmul că ne vin toate rudele, prietenii şi ce fain că ne întâlnim cu toţii“, dar „frica asta nejustificată în niciun fel că 30 de zile o să stea magazinele închise, dar ele stau 24 de ore“.

„Mai demult poate că era chestia asta. Unele au referinţa comunismului, dar nu poţi să te tot legi de trecutul ăsta. E destul de departe momentul acela şi nu prea mai e justificată frica respectivă“, apreciază Cami Gui.

Dintre mâncărurile ce se aruncă la gunoi în cantităţi uriaşe, prima este pâinea, apoi preparatele gătite, iar la urmă fructele şi legumele.

Imagine indisponibilă

Acea parte a bucatelor de sărbători ce ajunge în coşul de gunoi  FOTO: Facebook Food Waste Combat

Acţiuni

Cei de la Food Waste Combat au gândit şi câteva sfaturi pentru cumpărăturile de sărbători. Au realizat un spot amuzant pentru un radio din Cluj (spotul – intitulat  „Balada Sarmalei Risipite“ poate fi ascultat AICI), dar realist, apoi au făcut şi un filmuleţ de circa 3 minute în care doi parteneri discută despre masa de Crăciun şi mâncarea cumpărată pentru gătirea bucatelor ce vor fi pusă pe masă oaspeţilor.

În spot se mai spune că se aruncă 10 kilograme de mâncare pe lună şi cu cantitatea de mâncare aruncată s-ar putea hrăni  20 de ani întreaga populaţie a Clujului.

Tot aceştia anunţă că intenţionează să pună în anumite autobuze din Cluj mesaje care să prevină risipa alimentară, iar după sărbătorile de iarnă vor aduna surplusul de mâncare de la oameni şi-l vor duce la banca de alimente.

Imagine indisponibilă

Mesaj ce va fi pus într-un autobuz din Cluj  FOTO: Facebook Food Waste Combat

Sugestii

Cami spune că, de regulă, oamenii supraestimează cantitatea de alimente de care au nevoie. De aceea, au făcut  şi vor mai face câteva postări pe Facebook în acest sens. O postare e referitoare la ce întrebări ar fi bine să se pună înainte să se meargă la cumpărături de sărbători, indiferent dacă e vorba de Crăciun ori Paşte:

„Aţi început deja cumpărăturile pentru Crăciun? 😁 În această perioadă gătim mai mult, primim musafiri şi mâncăm mai multe bunătăţi. Din acest motiv noi credem că e util să ne organizăm. O listă de întrebări care ne ajută la pregătiri:
Câţi oameni vom fi la masa de Crăciun?
Câte persoane care mănâncă puţin vom avea (de exemplu copii)?
Câte persoane care mănâncă cantităţi medii?
Câţi mâncăcioşi vom avea?
Câte porţii am vrea să ne rămână după masa de Crăciun? Să ne putem bucura de ele şi a doua zi. Ce vrem să servim? Ca şi aperitiv, fel principal, desert. Vom avea mai multe porţii de fel principal sau fel doi? Mai mult de un desert?

Pentru a ne ajuta concret cum să ne organizăm, noi folosim Guestimator. 😁
https://www.savethefood.com/guestimator/guests…

Îl folosiţi şi voi? 😉 Planificare plăcută!“.

Cum arată porţia potrivită e mesajul unei alte postări:

„Lăsaţi-i pe oaspeţi să se servească singuri, astfel ei vor mânca doar cât au nevoie. Folosiţi farfurii mai mici, e un mic truc psihologic care vă îndeamnă să mâncaţi mai puţin. Aveţi grijă la mărimea porţiilor. În imaginile de mai jos veţi vedea indicaţii pentru cât ar trebui să consumăm din fiecare aliment, alături de o mică asociere creativă“.

Un alt sfat al celor de la Food Waste Combat e realizarea unei liste cu produsele de care e nevoie, citirea lor cu voce tare, cât şi citirea întregului meniu. Cami Gui spune că la un trainig recent s-a făcut asta, iar unii au realizat astfel că voiau să cumpere prea mult.

„Neaşteptat, când ea a citit meniul a conştientizat cât sunt de multe. Ajută să-l scrii, să-l citeşti, poate şi să-l împărtăşeşti cu alţii, dar şi mai grozav ar fi cu oaspeţii tăi!“. 

Mai puteţi citi:

Oraşul din România care spune stop risipei alimentare. Ce evenimente să nu rataţi

De ce aruncă românii tone de mâncare la gunoi: „Au fost încurajaţi să cumpere în exces bunuri, servicii, alimente“

Capcanele alimentare în care cad românii: de ce nu cumpără fructe şi legume imperfecte când sunt la fel de sănătoase ca şi cele scumpe

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite