Vaccinul universal anti-COVID-19, pe cale să devină o poveste de succes. Aşteptările experţilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele studii pentru un vaccin universal au început să dea rezultate. FOTO Pixabay
Primele studii pentru un vaccin universal au început să dea rezultate. FOTO Pixabay

Cercetători din mai multe ţări lucrează la un vaccin universal capabil să protejeze de orice virus din familia coronavirusurilor. Rezultate foarte bune au fost obţinute pe animale, iar experţii români cred că proiectul va da roade, chiar dacă nimeni nu poate fixa un orizont de timp.

Pare un scenariu SF, dar nu e, dau asigurări specialiştii. Pandemiile ar putea deveni istorie dacă cercetătorii vor reuşi să facă un vaccin universal, capabil să neutralizeze toate virusurile din familia coronavirusului. 

Oameni de ştiinţă din SUA şi Marea Britanie lucrează deja la un supervaccin care ar trebui să anihileze orice mutaţie a coronavirusului. Altfel spus, acest vaccin ar fi eficient împotriva oricărei mutaţii a SARS-CoV-2 şi împotriva oricăror virusuri din familia coronavirus. Şi nu numai. 

Revista Sience a informat că cercetătorii de la Facultatea Gillings de Sănătate Publică Globală din cadrul Universităţii Carolinei de Nord de la Chapel Hill, alături de cei de la Facultatea de Medicină a Universităţii Duke şi a Facultăţii de Medicină Perelman din cadrul Universităţii Pennsylvania au deja un astfel de vaccin care a fost testat deocamdată pe animale. Iar rezultatele sunt mai mult decât promiţătoare. Proiecte similare sunt dezvoltate şi de cercetătorii celebrei universităţi Caltech, dar şi de cei din Saint Loius. Totodată, alte reviste ştiinţifice importante, Nature şi The Scientist au dedicat spaţii largi acestui subiect, iar opinia unanimă e că un astfel de vaccin poate şi va deveni realitate. Totuşi, dată fiind amploarea proiectelor şi a studiilor, nimeni nu se hazardează să fixeze un orizont de timp. 

„Adevărul” a discutat cu specialişti români importanţi despre acest proiect care ar urma să asigure omenirea nu numai împotriva SARS-CoV-2, ci şi contra viitoarelor posibile pandemii.

Ce spun românii

Au răspuns provocării cercetători de prim rang - Ştefan Dascălu (imunolog Oxford), Oana Geambaşu (expert în politici de sănătate publică la Harvard), Adrian Apetri (director al Departamentului de Biofizică şi Procese Analitice la Johnson & Johnson), precum şi reputatul doctor Theo Trandafirescu, profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universităţii Mount Sinai din New York şi doctor la Queens Hospital Center, având triplă specializare – Medicină Internă, Pneumologie şi Terapie Intensivă.  

Doctorul Theo Trandafirescu este convins că marile descoperiri din medicină urmează să apară pe bandă rulantă în următorii ani.

theo trandafirescu

Doctorul Trandafirescu pariază pe tehnologia mRNA. FOTO Arhivă personală

Trandafirescu consideră că tehnologia mRNA, utilizată la vaccinurile actuale anti-Covid produse pe Pfizer şi Moderna, va fi vârful de lance într-un viitor nu tocmai îndepărtat.

„Tehnologia mRNA va face diferenţa”

În ce priveşte aşa-numitul vaccin universal, reputatul doctor consideră că este realizabil. „S-a vorbit mult despre acest proiect, sunt convins că e realizabil. Iniţial va fi probabil strict pentru coronavirusuri, dar ulterior se va extinde şi se va ajunge şi la alte boli. La cum evoluează cercetarea şi medicina suntem mai aproape decât s-ar crede de acest moment. În opinia mea, vom învinge nu doar COVID-19, ci şi alte boli, iar tehnologia mRNA va fi cea care va face diferenţa pe viitor”, a spus medicul.

Cercetător la Universitatea Oxford, imunologul Ştefan Dascălu a explicat cum ar trebui să acţioneze un astfel de vaccin, capabil să neutralizeze orice virusuri din familia coronavirusurilor. 

„Vorbim de un vaccin universal care ar ţinti răspunsul imun asupra unor zone din virus care sunt conservate, care nu se pot schimba. În prezent, vaccinurile vizează proteina spike, componentă a virusului supusă de regulă mutaţiilor. Un astfel de super vaccin ar acţiona direct asupra nucleului virusului, care e mult mai conservat şi nu suferă transformări. Partea bună ar fi că un astfel de vaccin nu va fi susceptibil să scadă în eficienţă în urma apariţiei noilor tulpini şi ar neutraliza orice mutaţii”, consideră Dascălu. 

stefan dascalu

 Ştefan Dascălu crede că e nevoie de un timp mai îndelungat pentru ca un super vaccin să apară pe piaţă

Însă Ştefan Dascălu atrage atenţia că data apariţiei unui asemenea vaccin e imposibil de anticipat. 

„Se lucrează la ora actuală inclusiv în Marea Britanie, dar nu există un orizont de timp. Cine spune că un asemenea vaccin o să apară mâine sau peste 10 ani greşeşte, pentru că nu avem cum să ştim cum vor evolua studiile şi cât de rapid vor fi parcurse pentru ca vaccinul să fie recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de alte organisme importante, aşa cum e Agenţia Europeană a Medicamentului”, a adăugat Dascălu.

Expertul în sănătatea publică Oana Geambaşu coordonaează un studiu comandat de Comisia Europeană despre efectele pandemiei. Este vorba despre un studiu vast care va fi făcute pe 600.000 de oameni, cu ajutorul mai multor universitaţi şi institute de sănătate publică din Europa.

La rândul ei, Oana Geambaşu este convinsă că un vaccin universal ar putea face diferenţa pe viitor şi să prevină apariţia unor noi pandemii. 

Finanţarea, principala problemă

„Vaccinul universal împotriva coronavirusurilor este în stadiu de cercetare şi dezvoltare, dar nu am cunoştinţă despre un orizont de timp în care va fi disponibil. Depinde foarte mult de finanţarea care va fi alocată. S-a putut observa în cazul vaccinurilor împotriva Covid19 că finanţarea ajută la depăşirea unor bariere logistice, cât şi de înţelegerea virusului. Sunt multe aspecte încă necunoscute, dar există, în acelaşi timp, şi interes global pentru identificarea unei soluţii. Cert e că interesul există, atât din punct de vedere al cercetării, cât şi al finanţării”, susţine Oana Geambaşu. 

oana geambasu

Oana Geambaşu spune că succesul proiectului unui vaccin universal depinde în special de finanţare

Experta română spune că ţinta finală ar fi apariţia unor vaccinuri capabile să neutralizeze şi alte virusuri şi să facă diferenţa şi în cazul unor alte boli grave.

„Vor exista sigur şi multe alte studii pentru a dezvolta vaccinui mRNA pentru cancer, de exemplu. Cred că mRNA e posibil să fie marele câştig al acestei pandemii şi va putea să schimbe complet datele cu care ne prezentăm în faţa bolilor”, a punctat experta.

„Când avem amestecuri polivalente proiectele devin complicate”

Adrian Apetri lucrează direct cu vaccinurile şi a fost printre specialiştii care şi-au adus contribuţia la  dezvoltarea vaccinului anti-Covid produs de compania americană Johnson & Johnson. Apetri, care deţine funcţia de director al Departamentului de Biofizică şi Procese Analitice la Johnson & Johnson este şi el optimist, însă atrage atenţia că este vorba despre un proiect complicat, dar care are toate şansele să fie finalizat.

adrian apetri

Adrian Apetri a contribuit direct la apariţia vaccinului Johnson & Johnson existent pe piaţă

„Pare un proiect la nivel de cercetare de laborator foarte interesant, dar ideea în sine nu e absolut nouă. E o tentativă de a genera anticorpi împotriva mai multor tulpini Corona astfel încât să avem o protecţie largă. Când avem amestecuri polivalente proiectele devin complicate şi e foarte greu să ajungem la ceva care să fie stabil şi perfect controlabil, deci e mai greu sa devină un produs aprobat pentru oameni. Aş fi însă optimist şi aş spune că sunt şanse să fie realizabil într-un orizont de timp rezonabil”, a spus cercetătorul român.

Vă mai recomandăm şi:

 

Expert în sănătate publică, despre eşecul vaccinării în România: „Guvernul nu şi-a bătut capul cu imunizarea populaţiei“

     

Fondatorul celui mai mare grup pro-vaccinare din lume: „Cine ignoră regulile este ca cei care merg pe contrasens”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite