Policlinica fără plată din Cluj aşteaptă un nou miracol. A fost fondată de nepotul lui Iuliu Maniu şi construită din donaţiile călugăriţelor din Nancy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Policlinica fără plată este „ascunsă” în spatele unei clinici private din centrul oraşului. FOTO: Remus Florescu
Policlinica fără plată este „ascunsă” în spatele unei clinici private din centrul oraşului. FOTO: Remus Florescu

Este un miracol că de la o mână de medici inimoşi care au început în 1994 să ofere consultaţii gratuite într-un apartament s-a ajuns la o Policlinică fără plată cu 15 specialităţi aflată într-o clădire modernă din centrul oraşului, spune fondatorul clinicii Ioan Boilă. După 24 de ani şi 45.000 de pacienţi nevoiaşi trataţi, clinica are nevoie urgentă de ajutor, după ce Banca Transilvania a renunţat la sponsorizare.

Policlinica fără plată, care funcţionează de 24 de ani la Cluj-Napoca, este o iniţiativă unică în România, care pune 32 de medici voluntari în serviciul celor săraci din oraş şi din regiune. Faptul că de la o mână de medici inimoşi, care au început în 1994 să ofere consultaţii gratuite într-un apartament din cartierul Mănăştur, s-a ajuns la o clinică cu 15 specialităţi aflată într-o clădire modernă din centrul oraşului şi la 45.000 de persoane care au primit ajutor este „un miracol”, spune fondatorul policlinicii, medicul Ioan Boilă, (92 de ani), unul dintre nepoţii lui Iuliu Maniu. Apartamentul acestuia de 4 camere din cartierul muncitoresc Mănăştur şi dorinţa unor medici de „a-şi consacra viaţa în slujba umanităţii”, aşa cum zice jurământul lui Hipocrat, au fost punctul de pornire.  „Au avut îndrăzneala să organizeze în acest apartament o policlinică fără a avea un suport financiar şi material adecvat. Chiar acest lucru evidenţiază miracolul care s-a produs şi spun asta fără să-mi fie frică să folosesc acest cuvânt, deoarece să porneşti un astfel de proiect fără nimic şi să obţii un lucru extraordinar e un miracol”, a declarat Boilă pentru „Adevărul”. 

cluj politlinica fara plata iuliu maniu ioan boila. foto

Ioan Boilă (92 de ani) a pus la dispoziţia clinicii, acum 24 de ani, un apartament cu 4 camere în Mănăştur. Acum Policlinica are un sediu modern în centru. FOTO: Remus Florescu

„Dacă vrea Doamne, Doamne, vom reuşi”

Doctorul Ioan Boilă, preşedintele Fundaţiei „Familia Sfântă”, prin care îşi desfăşoară activitatea Policlinica fără plată, îşi aminteşte că după Revoluţie a încercat, alături de 3-4 doctori, să înfiinţeze un cabinet particular de medicină. „Am făcut asta împreună cu 3-4 medici, dar nu peste mult timp ne-am dat seama că oamenii nu erau pregătiţi pentru aşa ceva. Noi am făcut abonamente care prevedeau un număr de consultaţii, medicamente gratuite şi aşa mai departe. După 2 luni de zile au venit la noi oamenii care aveau abonamente şi ne-au cerut banii înapoi, pentru că nu au apelat la serviciile noastre. Ne-am dat seama atunci că nu era încă societatea pregătită pentru aşa ceva”, povesteşte Boilă, care are ca specialitate Medicina generală.

În timp ce se aflau la o masă cu colegii, unul dintre ei a venit cu ideea: „haideţi să facem o policlinică fără plată pentru că există o categorie mare de oameni săraci care ar avea nevoie de aşa ceva. Mulţi dintre cei prezenţi au zis: <<nu se poate, aşa ceva costă enorm>>. Aici a fost o problemă de îndrăzneală. Noi am îndrăznit şi am spus: <<Dacă Doamne, Doamne vrea, ne ajută vom reuşi>> şi ne-a ajutat extraordinar”, povesteşte medicul.

După ce au anunţat intenţia de a face Policlinica fără plată s-au înscris ca voluntari peste 100 de medici, dintre care  15 profesori universitari şi şefi de clinici. „Au curs camioanele în faţa policlinicii cu tot felul de mobilier, instrumentar şi aparatură în faţa apartamentului de 4 camere de pe strada Micuş 3 din Mănăştur. După câteva luni, totul era mobilat, specialişti asiguraţi...Bine-înţeles apartamentul nu ofera condiţiile necesare pentru o  intreprinderi aşa de mare”, relatează Boilă. 

„Ne aflăm în mare dificultate financiară. În 24 de ani am ajutat 45.000 de persoane şi am dori să continuăm această activitate. Facem apel la toţi cei care pot să ne ajute în funcţie de posibilităţi. Motivaţia noastră este creştină, noi, toţi cei 32 de medici, lucrăm aici din caritate creştină”,

Ioan Boilă, preşedintele Fundaţiei „Sfânta Familie”

Miracolul călugăriţelor din Nancy 

La doi ani de la înfiinţare, în 1996, s-a întâmplat „un nou gest de-al lui Dumnezeu care ne-a arătat că sprijină această policlinică”.  ”Auzim o bătaie în uşă. Era holul pliin de bolnavi, de abia se putea trece. Erau trei surori, trei călugăriţe. <<Bonjour>>.  <<Bonjour>>, în franţuzeşte. Ne-au întrebat dacă avem de închiriat un apartament, că ele au fost informate că găsesc la noi chirie. Am zis că nu avem. <<Dar ce se întâmplă aici?>> Le-am spus că este o policlinică fără plată pentru săraci. Au fost atât de impresionate, au spus: <<Noi vă ajutăm>>”, spune Boilă. 

Astfel a ajuns Policlinica să fie finanţată din 1996 şi până în 2013 de Congregaţia Surorilor Doctrinei Creştine din Nancy (Franţa). Deşi medicii lucrează voluntar la policlinică există cheltuieli cu personalul administrativ, cu medicamentele şi cu consumabilele necesare desfăşurării activităţii. 

Pe lângă costurile curente, călugăriţele din Nancy au cerut Episcopiei Greco-Catolice concesionarea pentru 45 de ani a unui teren de pe Calea Moţilor 32, în zona centrală a oraşului, pentru ridicarea aici a unei adevărate policlinici. Călugăriţele au finanţat şi construcţia noului sediu. „Aşa s-a născut această clădire care este făcută pentru policlinică cu tot ce trebuie în ea, cu o mulţime de cabinete. Noi ne-am mutat aici la începutul lui 2000. Este o clădire deosebită care a costat o sumă mare de bani. Acum Fundaţia Familia Sfântă e proprietara acestei clădiri unde funcţionăm şi până acum,” spune Boilă.

cluj politlinica fara plata iuliu maniu ioan boila. foto

Clădirea Policlinicii are o arhitectură deosebită. Clădirea este amplasată pe Calea Moţilor 32, în spatele clinicii private. FOTO: Remus Florescu 

În căutare de sponsori

La finalul lui 2013, Congregaţia a anunţat că nu mai poate suporta cheltuielile de finanţare a Policlinicii fără plată, din cauză că posibilităţile materiale ale acestora s-au redus. Printr-o nouă întâmplare extraordinară, spune Boilă, Policlinica şi-a găsit un nou sponsor: „Atunci, disperaţi, am umblat după sponsori. Printr-o întâmplare extraordinară, am fost duşi la preşedintele Horea Ciorcilă, de la Banca Transilvania şi el, auzind despre ce e vorba a zis: <<De cât aveţi nevoie pentru salarii?>> Cheltuielile le plăteşte de câţiva ani, în parte, Primăria, dar pentru salarii n-am avut şi nu avem. I-am spus: <<5.000 de euro pe lună, cât era atunci>>”.  Banca Transilvania a plătit aproape 4 ani, până în 1 iulie anul acesta, când contractul se sponsorizare s-a încheiat. „De atunci suntem în căutarea unor sponsori”, spune Boilă. 

Printre firmele care au sprijinit Policlinica s-au numărat FSA Sisteme de Asamblare, United Way, Pilkington, Transenergo, Terapia, Endava. Din 2002, Primăria Cluj-Napoca contribuie la acoperirea unor costuri  administrative şi cu medicamentelor. 

cluj politlinica fara plata iuliu maniu ioan boila. foto

În Policlinică a fost amenajată o capelă. FOTO: Remus Florescu

De ce merită să fie finanţată Policlinica fără plată

Medicul Ioan Boilă ne-a spus câteva caracteristici ale Policlinicii, care o face necesară în continuare într-un oraş precum Clujului: 

„Oferim asistenţă medicală complexă, ceea ce înseamnă consultaţii, examinări, tratamente, celor nevoiaşi. Nu facem niciun fel de discriminare în ceea ce priveşte primirea bolnavilor, nici de natură religioasă, politică, socială. Cine se prezintă la noi, acela primeşte asistenţă gratuită.” 

Fundaţia nu cere vreo dovadă privind veniturile celor care apelează la serviciile Policlinicii, făcând astfel apel la bună-credinţa pacienţilor. „Altă caracteristică este că nu pretindem niciun fel de plată. Lăsăm ibertatea fiecăruia să doneze în măsura posibilităţilor. Din acestea nu putem să existăm, de aceea avem nevoie de sponsori. Cei care au posibilităţi materiale pot, dacă doresc, să doneze în cutiile de donaţii amplasate în clinică”, precizează Boilă.  

Policlinica oferă şi medicamente gratuite, eliberate pe baza unor reţete date de medicii de aici. Există în incintă o farmacie proprie, care funcţionează 4 ore pe zi. 

În primele 8 luni ale anului, la Policlinică s-au efectual 1.444 de ore de voluntariat, 6.163 de servicii medicale, din care 1.039 au fost oferite persoanelor fără adăpost. Au fot eliberate gratuit medicamente pe 2.511 reţete. 

Cei 32 de medici voluntari îşi oferă serviciile în 15 specialităţi: cardiologie, chirurgie, dermatologie, endocrinologie, ginecologie, medicină internă, medicină generală, nefrologie, neurologie, oftalmologie, ORL, ortopedie, pneumologie, psihiatrie, psihologie. Policlinica ofertă, în cadrul programului de la 9 la 16, tratamente (mici intervenţii chirurgicale, pansamente, aerosoli, spălături auriculare, injecţii, infiltraţii, perfuzii) şi examinări medicale (ecografii abdominale, ginecologie, tiroidă, părţi moi, EKG, măsurarea tensiunii arteriale, determinarea glicemiei). 

„Facem apel la cei care ne pot ajuta”

Pentru a continua activitatea, Policlinica are nevoie de circa 30.000 de lei lunar pentru a-şi plăti cheltuielile administrative şi salariile celor 10 funcţionari angajaţi, de la femei de serviciu, la persoane de la ghişeu şi până la directori administrativi. 

 „Ne aflăm în mare dificultate financiară. În 24 de ani am ajutat 45.000 de persoane şi am dori să continuăm această activitate. Facem apel la toţi cei care pot să ne ajute în funcţie de posibilităţi. Motivaţia noastră este creştină, noi, toţi cei 32 de medici, lucrăm aici din caritate creştină”, conchide Boilă. 

Cine este Ioan Boilă 

Ioan Boilă (92 de ani) este medic voluntar şi preşedinte al Fundaţiei „Familia sfântă”, prin care se derulează activitatea Policlinicii fără plată. Este fiul profesorului Zaharia Boilă (titular al catedrei de Drept Constituţional la Universitatea Regele Ferdinand din Cluj în perioada interbelică) şi al Clarei Popa, fiica surorii lui Iuliu Maniu. Când era tânăr student la Medicină a fost condamnat  pentru “înaltă tradare” la opt ani de inchisoare. A fost urmărit de Securitate şi prigonit de regimul comunist şi după ce şi-a ispăşit pedeapsa. A terminat facultatea la 48 de ani şi are specializarea Medicină Generală. Deşi a terminat cu cea mai mare medie din ţară, a fost repartizat în comuna Hida din Sălaj. A lucrat în mai multe localităţi din ţară. Din 1994, se ocupă de Policlinica fără plată.

Citeşte şi

Cum este lăsată de izbelişte şi în Anul Centenar casa artizanului Marii Unirii. Explicaţiile Ministerului Culturii

Destinul tragic al generaţiei Marii Uniri. Cum au aranjat comuniştii procesul lui Iuliu Maniu: „Să convingeţi credincioşii să ceară executarea lui“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite