Parc cu animale şi cu un acvariu uriaş, la doi paşi de celebra pădure Hoia-Baciu. Noua bază va fi realizată de o universitate clujeană din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectorul Cornel Cătoi (stânga) a semnat actele pentru o importantă finanţare europeană. FOTO: USAMV
Rectorul Cornel Cătoi (stânga) a semnat actele pentru o importantă finanţare europeană. FOTO: USAMV

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV) a obţinut o finanţare europeană de 30 de milioane de lei pentru a amenaja o adevărată biobază. Proiectul a fost semnat în această săptămână între USAMV şi Agenţia Regională de Dezvoltare Nord-Vest (ADR), când a şi început, practic, implementarea sa. Termenul de finalizare este 31 octombrie 2020.

Clujenii vor avea la dispoziţie, în cel mult doi ani, un nou parc în care vor putea să se plimbe şi să admire animale, dar şi un imens acvariu, care va găzdui sute de peşti. Asta după ce USAMV a anunţat semnarea, cu ADR, a proiectului „Modernizare infrastructură educaţională Hoia pentru desfăşurarea activităţilor didactice şi practice destinate învăţământului agricol”. 

Universitatea vine cu o co-finanţare de 3%

Proiectul a fost semnat în această săptămână, când a şi început, practic, implementarea sa, termenul de finalizare fiind data de 31 octombrie 2020. Valoarea proiectului este de circa 30 milioane de lei, iar fondurile provin din finaţare ADR, cu o co-finanţare de trei la sută (3%) din partea USAMV Cluj-Napoca. 

Proiectul a fost prezentat şi Comisiei de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, dată fiind amplasarea biobazei de circa 64 de hectare în intravilan, şi a primit toate avizele necesare. 

”Este un proiect important, atât pentru universitatea noastră, ca bază didactică şi de cercetare, cu o gamă largă de rase de animale domestice, dar şi reptile şi peşti, precum şi pentru agrement în Cluj-Napoca. Această biobază va fi deschisă şi pentru vizitarea de către publicul larg, astfel că o considerăm o investiţie importantă şi pentru oraş. Pentru realizarea acestui proiect, apreciem înţelegerea şi sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, cu care am şi realizat design-ul acestui proiect, pentru a răspunde astfel atât cerinţelor PUG, cât şi cerinţelor USAMV Cluj-Napoca”, a apreciat rectorul USAMV, Cornel Cătoi. 

Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii derula şi anterior numeroase activităţi didactice, practice şi de cercetare cu studenţii, iar pe piaţa din Cluj există şi o tradiţie la nivel de produs local – brânza de Hoia. 

”Încercăm să conservăm atât materialul biologic, pe care ţara noastră l-a exploatat şi dezvoltat în timp ca rase şi hibrizi autohtoni, cât şi o parte din biotehnologiile tradiţionale (pe lactate şi brânzeturi) în vederea conectării cu piaţa produselor tradiţionale de ultimă generaţie”, a declarat şi decanul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii, Daniel Dezmirean, managerul proiectului. 

Cel mai mare acvariu din Transilvania 

În urma lucrărilor de reabilitare a infrastructurii educaţionale existente, plus construcţii noi, a amplasării noilor adăposturi pentru animale domestice, cât şi a refacerii celor aflate în patrimoniu, studenţii universităţi vor beneficia de o biobază nouă dedicată tuturor speciilor de animale domestice din România: bovine, ovine, suine, canide, păsări, precum şi animale de blană (iepuri, nutrii etc). 

De asemenea, pentru conservarea speciilor piscicole endemice din apele dulci din România şi din Marea Neagră, va fi construit, în premieră, un acvariu cu o arhitectură deosebită, destinat activităţilor didactice, precum şi vizitării de către publicul clujean. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite