Ostropel de raţă, palaneţ cu varză sau cârnaţi de Apuseni, între produsele autentice, prezentate de studenţi la Festivalul Produselor Tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USAMV îşi propune să scoată din anonimat zeci de produse autentice româneşti
USAMV îşi propune să scoată din anonimat zeci de produse autentice româneşti

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Produselor Tradiţionale, în organizarea Departamentului de Ingineria şi Protecţia Mediului, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj (USAMV, se va desfăşura în 6 mai 2019, între orele 14.00 – 20.00, la Amfiteatrul Roşu şi în holul de la biblioteca instituţiei de învăţământ.

Peste 30 de produse agroalimentare autentic româneşti vor fi prezentate de studenţii din anul IV, iar apoi vor fi jurizate de organizatorul evenimentului, conf. dr. Avram Fiţiu (USAMV Cluj-Napoca) şi Mircea Groza, maestru Gastronomie Tradiţională (CJ Sălaj). 

Evenimentul îşi propune să scoată din anonimat zeci de produse agroalimentare autentic româneşti din Transilvania şi Bucovina, prin constructia identitară a unui ”paşaport agroalimentar” pe una din schemele de calitate, potrivit R 1151/2012 (Produse tradiţionale: DOP/Produs cu Denumire Geografică; IGP/Produs cu Indicaţie de Protecţie Geografică; TSG/Produs cu Trasabilitate Garantată).

Între produsele care vor fi prezentate de studenţii în anul IV la Ingineria şi Protecţia Mediului se numără ouăle încondeiate (ca în Ţara Oaşului), alivincă (Pipirig), ostropel de raţă (Helegiu), palaneţ cu varză (Răscruci), cârnaţi de Apuseni (Lupşa), tocană de oaie servită în pâine de secară (Ghimeş-Făget), brânză telemea Bîrsana, precum şi multe alte bunătăţi tradiţionale. 

Programul festivalului include prezentarea cerlor 33 de caiete de sarcini de produse agroalimentare tradiţionale, prezentare de port tradiţional din comuna aferentă produsului, degustarea produselor tradiţionale, dar şi muzică populară din diferite microregiuni. De asemenea, alături de studenţi şi profesori vor fi prezenţi meşteri populari, reprezentanţi GAL şi ai unor asociaţii ţărăneşti. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite