Oraşul din România unde sticlele şi plasticul trebuie spălate, de la 1 iulie, înainte să fie aruncate la gunoi. Val de critici la adresa primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colectarea selectivă a adus scumpiri de peste 35 % la Cluj-Napoca. FOTO: Primăria Cluj
Colectarea selectivă a adus scumpiri de peste 35 % la Cluj-Napoca. FOTO: Primăria Cluj

În prima zi când la Cluj-Napoca s-a implementat sistemul de colectare selectivă a deşeurilor pe categorii, sute de locuitori i-au transmis primarului reclamaţii, sesizând implementarea superficială.

Locuitorii oraşului Cluj-Napoca sunt obligaţi să depoziteze pe categorii gunoaiele la tomberoane începând de luni, 1 iulie 2019. În cartierele de blocuri, locatarii vor trebui să colecteze deşeurile în patru recipiente personalizate pentru fiecare categorie: plastic/metal – galben; hârtie/carton – albastru; sticlă – verde; deşeuri reziduale – negru; La case, gunoiul se va colecta în sacii de plastic coloraţi specific, furnizaţi gratuit de operatorul de salubritate.

Ambalajele trebuie spălate

Colectarea selectivă vine cu o serie de reguli stricte pentru fiecare tip de deşeu. În primul rând, oficialii primăriei au precizat că este interzisă amestecarea deşeurilor, iar abaterile se vor lăsa cu amenzi.

Clujenii vor trebui să clătească recipientele din plastic şi din sticlă cu apă rece înainte de le arunca. De asemenea, trebuie scoase dopurile, iar cartonul şi hârtia trebuie împăturite. Deşeurile reciclabile care nu sunt curate nu vor fi colectate.

La categoria plastic/metal nu sunt acceptate produsele combinate din metal şi plastic, polistiren din construcţii, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanţi sau alte substanţe chimice periculoase, deşeuri medicale (de exemplu seringi folosite).

La categoria hârtie/carton nu sunt acceptate deşeurile care conţin reziduuri de mâncare, şerveţele şi hârtie bucătărie folosite, hârtia de ambalat lucioasă.

La categoria sticlă nu sunt acceptate oglinzi, geamuri, produse din porţelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.

„Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăţa se colectează la deşeurile reziduale. Dopul se scoate înainte de debarasare. Astfel, se economiseşte spaţiu prin presare“, se arată în regulamentul de colectare selectivă.

Sancţiuni între 1.000 şi 40.000 de lei

La categoria „deşeuri reziduale“ intră resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosinţă, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigară, şerveţele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică şi porţelan, veselă de unică folosinţă foarte murdară, cenuşa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard şi cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ş.a.

cluj deseuri. foto primaria cluj

Containerele au fost pus neglijent. O clujeancă semnalează că pentru a pune sticla în containerul albastru trebuie să arunce la ţintă peste containerul negru


În cazul în care asociaţiile de proprietari sau proprietarii caselor decid să nu colecteze selectiv vor plăti un tarif mai mare cu 25% mai mare. În cazul în care sunt descoperite nereguli în ceea ce priveşte selectarea colectivă, se vor aplica sancţiuni: persoane fizice riscă amenzi între 1.000 – 2.000 lei, în timp ce persoane juridice, între 20.000 – 40.000 lei.

Au crescut preţurile cu peste 35%

Consiliul local Cluj-Napoca a stabilit, în luna aprilie 2019, creşterea cu peste 35% a preţurilor. O persoană fizică va plăti 9,88 de lei faţă de 7,18 lei, în timp ce pentru agenţii economici de la 45,11 lei pe metru cub s-a ajuns la 61,82 de lei pe metru cub. În proiectul de hotărâre se mai arată că deşeurile reciclabile se vor ridica gratuit. Aceasta însă nu va schimba situaţia pentru persoanele fizice, care vor fi taxate în funcţie de numărul de persoane, nu de cantitate. 

Peste 500 de clujeni nemulţumiţi 


Primarul Emil Boc a anunţat, duminică, pe pagina sa de Facebook implementarea noului regulament. Peste 500 de mesaje au venit ca răspuns la postarea primarului, în majoritatea acţiunea fiind criticată. Cele mai importante motive de nemulţumire ale oamenilor au fost: pe foarte multe străzi nu au fost puse pubele pentru colectarea selectivă (strada Traian, Moş Ion Roată, cartierul Bună Ziua, Zaharia Stancu şi Marin Preda, Porţelanului); nu a existat o acţiune de informare corespunzătoare; oamenii vor să ştie cum vor fi amendate asociaţiile de proprietari în condiţiile în care la o ghenă de gunoi sunt arondate mai multe asociaţii; de asemenea, cum se vor aplica amenzile, dacă în acelaşi bloc locuiesc persoane care selectează colectiv şi persoane care nu colectează. De asemenea, oamenii vor să ştie de ce a crescut preţul colectării deşeurilor, în condiţiile în care sunt introduse obligaţii importante pentru locuitori pentru ca firmele de salubrizare să valorifice mai uşor deşeurile. 

Categorii speciale de deşeuri

Există şi situaţii speciale în care clujenii vor plăti suplimentar pentru anumite deşeuri: 

- Proprietarii de case vor plăti separat ducerea deşeurilor vegetale provenite din toaletări arbori, arbuşti, tuns gard viu, cosit iarbă etc. Aceştia trebuie să solicite firmelor de salubrizare fiecare transport. 

DEŞEURIE VOLUMINOASE – mobilier, covoare, saltele etc. Colectarea acestora se face cu titlu gratuit, în cadrul campaniilor de colectare, în baza unui program stabilit. În afara programelor stabilite, colectarea se va face în baza unei solicitări, contra cost.

DEŞEURI TEXTILE – Îmbrăcămintea şi încălţămintea uzată pot fi depuse în containerele Asociaţiei Caritas Cluj | 0752 055 046 |www.containeretextile.ro

DEŞEURI DIN CONSTRUCŢII - Se ridică contra cost de către operatorul de salubritate, la solicitarea beneficiarului.

Imagine indisponibilă

Ce se întâmplă cu deşeurile electronice


Deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE): Colectarea acestora se face cu titlu gratuit de operatorul de salubritate de la punctele gospodăreşti/platforme subterane şi de la punctele fixe de colectare stabilite, unde pot fi depuse în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni, între orele 9:00-13:00.


Puncte fixe (dotate cu containere de culoare verde), în următoarele locaţii:

• Strada Bucium – în vecinătatea garajului CTP Cluj-Napoca;

• Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”;

• Str. Meteor – str. Observatorului, nr. 107;

• Strada Bobâlnei, nr 62-64;

De asemenea, DEEE se colectează şi la staţiile de colectare manuală SIGUREC amplasate în Piaţa Ira şi Piaţa 1 Mai, de luni până vineri, între orele 8:00-17:00.

Programul de ridicare al deşeurilor poate fi consultat site-ul www.primariaclujnapoca.ro, urmărind linkul:

Tarifele distincte pentru colectarea selectivă sunt cele aprobate prin HCL nr. 393/23.04.2019.

Imagine indisponibilă

Ce spun oamenii

„Fiecare locuitor ar trebui sa primească un manual cu privire la modul de folosire, pentru că nu orice PET şi nu orice hârtie e refolosibilă. Conservele şi recipientele de plastic trebuie clătite înainte de a fi puse la recondiţionat, altfel e posibil sa contamineze un lot întreg. Înainte să ne grăbim cu amenzile poate ne grăbim să facem o treabă bună cu informarea şi educarea cetăţenilor”, i-a scris primarului Daniel G. Raţiu. 

„Excelentă afacere pentru firmele Rosal şi Brathner Vereş, bravo dl-le primar. Adică noi, locuitorii Clujului să le facem lor toată treaba: sortăm deşeurile, le spălăm pe apa şi pe timpul nostru, le împăturim frumos şi ei să ia banii prin valorificarea lor mai departe către firme care se ocupa cu reciclarea deşeurilor ... Şi asta contra unui preţ majorat ... Excelent !!!”

Marin Puşcaş

Imagine indisponibilă

Vor exista 4 tipuri de maşini care vor strânge deşeurile. 

„O altă măsură adoptată pompieristic şi cu mari carenţe... După cum vedeţi domnule primar Emil Boc sunt o mulţime de comentarii în care cetăţenii va semnalează că la asociaţiile lor nu au ajuns nici containerele, nici sacii. Apoi, aceiaşi cetăţeni vă întreabă (şi văd că nu aveţi un răspuns) cum o sa amendaţi asociaţiile (fiindcă la case e mai simplu) în condiţiile în care la o ghenă de gunoi sunt arondate mai multe asociaţii ? Şi ce ne facem cu cei care deşi selectează selectiv stau în acelaşi bloc cu persoane care nu fac asta? Amenda va veni pe asociaţie (normal), iar de plătit vor plăti cu toţii?”, a scris şi Dan Mureşan. 


Singurul răspuns pe care l-a dat primarul a fost: „este o prevedere legală naţională, după model european. Noi suntem obligaţi sa o aplicam”. De asemenea, Emil Boc a cerut adresele celor care au sesizat că nu au primit containere corespunzătoare.

„Adevărul” a trimis pe adresa Primăriei o solicitare în care cerea lămuriri în legătură cu aceste aspecte, însă până la data publicării articolului nu am primit niciun răspuns.

Citeşte şi


Primul oraş care implementează un sistem de colectare smart pentru deşeuri. Cum arată containerele alimentate cu energie solară şi dotate cu senzori

Primul Muzeu al Deşeurilor s-a deschis la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite